Unreal vs Unity ve C++ vs C#

Hangi oyun motoru?

• Oy verenlerin toplamı
    27

277662

Kilopat
Makaleler
5
Beyler bu konu hakkında onlarca forumun onlarca konusuna girdim ama edindiğim bilgiler sadece kafamı karıştırmaya yaradı.

Millet konuya ne yazıyor biliyor musunuz? “Unreal” evet adam tek bunu yazıyor ve konuyu terk ediyor. Bu başlık altında lütfen nezih bir tartışma ortamı ve tecrübeleriniz olsun.

Kısa kesmek gerekirse Blender biliyorum ve 3D tasarımlar ile aram çok iyi. Yakında aşırı amatör bir şekilde Photoshop, FL Studio gibi programlara da bakacağım ama önce hangi oyun motoru ve yazılım dilini öğrenmeliyim, onun hakkında bilgi edinmeliyim ki konuyu bu yüzden açıyorum

Yapacağım oyunlar hiper manyak kodlamalar içermeyecek. Oyuncuyu görsel üzerinden etkilemek istediğim için buna göre bir oyun motoru gerekiyor ama bu hep böyle olur mu bilmiyorum. Blueprint sistemiydi vesaire kafam epey karışık. Ne yapmalıyım sizce? İki oyun motorunun tam ortasında araftayım.

Not: Oyun motorları ve yazılım dilleri hakında biçbir şey bilmiyorum ve hiçbir temelim yok. Ayrıca İngilizce seviyem
biraz kötü. Geliştirmeye çalışıyorum ama okuldan vesaire vakit kalmıyor. Demek istediğim Türkçe kaynaklar önemli ve bana motor önerirken göz önüne alırsanız sevinirim.

Unreal daha ağır bir oyun motoruymuş herhalde. Sistemim şöyle:
  • AMD Ryzen 5 2600
  • Gigabyte B450M S2H
  • Adata D10 8x2 16 GB 3000 MHz
  • Adata SU650 960 GB SSD
  • Sapphire Pulse RX590 8 GB

Son düzenleyen: Moderatör:
Kardeş sana şöyle tarif edeyim. Unreal daha çok bilgi gerektiren ama daha profesyonel işler çıkarabileceğin genelde büyük firmaların kullandığı community'si unity'e kıyasla daha az olan bir oyun motoru. Unity ise tek başına oyun geliştirenlerin tercih ettiği ve ücretsiz asset bakımından zengin ve ücretsiz (oyununu deployladıktan sonra belli bir kar elde edince yüzde 5-10 felan kesiyordu) oyun motoru. Unity de takıldığın bir konuyu google a yazarsan bi dünya cevap çıkar. Benim sana önerim unity çünkü community açısından zengin olduğundan takıldığın bir konuda her türlü kaynak bulabiliyorsun.
Kendim de kullandım bayağı rahat ve güzel bir iş çıkarmışlar. Ben şahsen sana net bir şekilde unity derim.

Sisteminiz ikisini de kaldırır.

2D oyunlar için Unity, 3D oyunlar için ise Unreal Engine daha iyi. Unreal Engine 5 kullanmanızı önermem ve büyük ihtimal sisteminiz desteklemez, ancak Unreal Engine 4'ü rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Unreal Engine ile daha profesyonel işler başarabilirsiniz ancak daha zordur.

“Unreal” evet adam tek bunu yazıyor
That's unreal! gibi boş bir espriden sonra konuya gireyim. UE4 ve 5 görsellik anlamında genelde daha ön planda. Özellikle 5. Ancak 5 henüz 4ün sahip olduğu bazı özelliklere sahip olmadığından 4 ile 5'i birlikte kullanıyorlar. Blueprintle geliştirmeyi öğrenebilirsiniz. Zor değil. Eğer akış tablosu çizmeyi biliyorsanız, blueprint öğrenmeniz görece biraz daha kolay olur. Çok değil ama mantığınıza daha kolay yatar. (Not: UE5 için 32GB RAM öneriliyor)

C++ öğrenmenize gerek yok yani.

Unity'e gelirsek, bolca ücretsiz kaynak ve beraberinde düşük ve yüksek çözünürlüklü assetlerle geliyor. Unity ile oyun yapmak daha kolay deniyor genelde. Bir çok indie geliştirici unity tercih ediyor. Unreal ile yapılanlar genelde, grafiksel olarak unity oyunlarından daha iyi oluyorlar. Ancak Unity ile oyun çıkartmak kolay olduğundan Steam'de indielerin çıkarttıkları oyunların UE4'ten daha ziyade Unity olduğunu görürsün.

Unreal Engine, Unity motoruna göre daha kapsamlı. Çok büyük bir proje yapmak isteseydiniz Unreal daha iyi olabilir derdim fakat bu işe yeni gireceğinizi söylüyorsunuz. Bu işe başlamak için Unity tercih etmenizi öneririm. Unreal Engine'e göre daha çok kaynak mevcut. İster Türkçe ister İngilizce. Öğrenmesi de daha kolay. Bu alanda daha fazla bilgi sahibi olup kendinizi geliştirdikten sonra Unity ile devam edip etmeyeceğinize kendiniz karar verirsiniz. Başlangıç için Unity öneriyorum.

2D yapmak istiyorsan Unity, 3D yapmak istiyorsan Unreal sisteminin kaldırmayacağını zannetmiyorum.
Neden 2D Unity - 3D Unreal bunu açıklar mısınız? Unity'nin 3D desteği mi yok?

Belirttiğiniz ihtiyaca göre oldukça zor bir karar. Unreal görsellik için daha avatantajlı bir motor fakat C++ ile kullanacaksanız zorlayabilir.

Unity uzun süredir kullanıyorum, Unreal tecrübem çok sınırlı. C++ ile kullanımı için giriş seviyesi çok bir kaynak bulamamıştım. Udemy'den bir dersle baktım fakat Unity'ye göre daha zor geldi. Bence blueprint ile mantığı kavrayıp sonra C++ ile tekrar bakmak gerekiyor. Unity de ise tam tersi bir mantık var. Dahili görsel programlama sistemi olan Bolt neredeyse C# ile birebir aynı. Kodları kutu olarak koyup birbirine bağlıyorsunuz sadece. PlayMaker biraz daha farklı çalışıyor ama şu an Bolt kadar yaygın kullanılmıyor. Açıkçası Unity'de görsel programlama çok daha sınırlı, biraz farklı bir şeyler yapmak isterseniz bulacağınız kaynaklar hep C# kullanacaktır. Unreal'da ise Blueprint oldukça yaygın kullanılıyor gibi duruyor.

Unreal'in şöyle avantajları da var. Yıllardır kendi görsel programlama (blueprint) ve görsel shader programlama desteği var. Unity'ye görsel shader editörü olan shader graph çok daha sonra geldi. Bundan önce de ücretli Amplify Shader Editor kullanılıyordu. Unity'ye yeni başlayanlar için şöyle bir kafa karıştırıcı bir durum da var. Şu an aktif olarak kullanılan 3 farklı render motoru mevcut Unity'de. Yıllardır kullanılan dahili render motoru buna built-in diyorlar, yeni çıkan render sistemi ile hafif siklet cihazlar için geliştirilmiş Universal Render Pipeline ve yüksek donanımlı cihazlar için geliştirilmiş High Defination Render Pipeline. Bunların hepsinin özellikleri ve kullanım şekilleri farklı. Shader Graph built-in'de çalışmıyor örneğin fakat çoğu asset built-in geliştirilmiş durumda. Unreal'da anladığım kadarıyla böyle dertler yok ama dediğim gibi detaylı kullanmadım.

Bunun dışında Unreal'in gelir üzerinden komisyon istediğini unutmamalısınız. Diyelim ki mobil bir oyun yaptınız gider olarak 10 liralık reklam verdiniz 12 liralık kazanç el ettiniz. komisyon olan %5'i geliriniz olan 12 üzerinden hesaplayacaksınız karınız olan 2 üzerinden değil. Mobil oyunlar için bu çok çok büyük bir sorun. Unreal zaten mobil oyun için çok ideal bir motor değil Unity orada hakimiyetini koruyor ama pubg mobile gibi bir örnek var tabi. CoD mobile ise Unity'ymiş.

Bence sizin durumunuz için C++'ı hiç düşünmeden Blueprint ile Unreal düşünülebilir. C++ öğrenmek ve bunu Unreal ile kullanmayı öğrenmek çok fantastik bir hedef. Sizin için ana amaç görsellikse C++ ile hiç uğraşmayın derim.

Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkürler. Anlaşılan Unity motorunu seçeceğim. Bu arada görsellik derken bir şey belirtmeyi unuttum. Amacım çok gerçekçi dokular üretmekten ziyade low poly şirin tasarımlar üretmek ama ışıklarla, animasyonlarla vesaire oyuncuyu etki altına almaktı. Hani oyuncunun bakınca "anam ne tatlı tasarlanmış ula" diyeceği şeylerdi yani. Çok yanlış anlaşılmaya müsait bir yazı yazmışım oraya. Belki konuya bir şeyler daha eklemek isteyenler olur. Teşekkürler hepinize.

Bunlar artık eskimiş ve en az 5 - 10 senelik oyun motorları. Çağın gerisinde kalmak Türk'ün kaderi mi sence? Artık CREY diye bir şey çıktı ve hepsini silip süpürecek. Mutlaka denemelisin. Bence vaktini bu eski şeylerle boşa harcamamalısın. Kendi sayfasının "Tutorial" bölümünde bol videolar var. Türkçe bilmene bile gerek yok. Biraz İngilizce bil yeter. Hatta sesini kapatıpta da izleyebilirsin. Gösteriyor nasılsa.:)

CREY diyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı