UPS'nin elektriğini kesip çıkış voltajını voltmetre ile ölçtürebilirsiniz. Düşük veya yüksek voltaj kalıcı arızalara neden olabilir. Ben Powerful 3000VA UPS kullanıyorum. PSU ise High Power 1200W Gold böyle bir sorun yaşamadım hiç. UPS ekranında giriş ve çıkış voltajları görünüyor sürekli. Standart olan 220V'dir. % 10 aşağı yukarı voltajı cihazlar tolere edebilir. Ayrıca 1000 VA bir UPS 600 Watt besleyebilir.
Peki bu ses sorunu düşük veya yüksek voltaj olabileceğinin bir göstergesi midir? Elimde voltmetre yok ve UPS'in bulunduğu alan da sökülüp teste götürmek için son derece zor ve meşakkatli bir yerde.
Bu durum yaşandığında sistem yükte olsun olmasın, dediğim gibi kulakla duyulabilecek bir cızırtı yapıyor. Arada bir çok kısık çıt sesleri de geliyor hafiften. Şebekede çalışırken böyle bir sorun yok. Eğer isterseniz şebeke gücünü kesip bu sesi kaydedebilirim.
Ayrıca ufak bir ekleme yapayım: bu UPS'e daha önce dikkat etmeyip modem fişini de bağlamıştım. Aradan bir süre geçtikten sonra akşam saatlerinde modemin adaptörü çıt çıt sesler çıkararak ufak bir duman eşliğinde yandı. Sonra UPS'e taktığımdan dolayı olduğunu anladım, yeni adaptör alıp şebekeye takmaya devam ettim modemi. Adaptörü aldığım elektronikçi ise modemin UPS'e takılmaması gerektiğini, yalnızca monitör ve PC takmam gerektiğini söyledi.
UPS'nin elektriğini kesip çıkış voltajını voltmetre ile ölçtürebilirsiniz. Düşük veya yüksek voltaj kalıcı arızalara neden olabilir. Ben Powerful 3000VA UPS kullanıyorum. PSU ise High Power 1200W Gold böyle bir sorun yaşamadım hiç. UPS ekranında giriş ve çıkış voltajları görünüyor sürekli. Standart olan 220V'dir. % 10 aşağı yukarı voltajı cihazlar tolere edebilir. Ayrıca 1000 VA bir UPS 600 Watt besleyebilir.
Ekleme: Kontrol ettiğimde UPS'in kare dalga çıkışı simüle ettiğinden dolayı bu sesi yaptığını farkettim. İnternette araştırdığım kadarıyla sanırım bir sorun teşkil etmiyor. Benzer sesi alanlar da varmış.
Güncelleme (15:20):
Tunçmatik ile iletişime geçtim, cihazın simüle edilmiş kare dalga çıkışı verdiği için cihazın kondansatörlerinde bir tepki oluştuğu, cihazın muhtemelen 220V sabit değil 200-210V arası bir voltaj verdiğini söylediler. PSU'nun da çok üst düzey olmaması sebebiyle ilerleyen günlerde bilgisayarda ciddi bir sorun olmaması için Online UPS'e geçmenin gerektiğini söylediler. Şu anda cihaz yeni olduğundan dolayı ciddi bir sorun beklenmiyormuş ancak ilerleyen zamanlarda bu kesintilere bağlı olarak cihazda dengesiz voltajdan ve simüle edilmiş dalgadan kaynaklı bir sorun yaşanabileceğini de belirttiler. Benzer sorunu yaşayan arkadaşların bilgisine.
İşin ilginci, PSU değişiminin bir çözüm olup olmayacağını sorduğumda olmayacağını söylediler. O zaman neden offline UPS çözümleri var diye de düşünüyor insan

.
UPS'in arızalı olduğunu düşünüyorum, konuştuğum birkaç kişi 650W sistem için online UPS'e gerek olmadığını ve ses yapmadan çalışması gerektiğini söylediler. Galiba bahsettikleri 200-210V arası dalgalanma da onlardan kaynaklı bir hata ve bunu normalmiş gibi söylediler. Aldığım yer ile iletişime geçip garanti sürecini başlatacağım.