Rehber USB'ye Manjaro Xfce Kurulumu

iloveichigo

Hectopat
Katılım
17 Kasım 2020
Mesajlar
3.253
Makaleler
13
Çözümler
42
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar arkadaşlar. USB'ye Android ve Ubuntu Mate kurulumunu yapmıştım ve sizinle de paylaşmıştım. İkisini de bozduktan sonra artık yeni bir macera aramaya karar verdim ve USB'ye Arch Linux kurma kararı aldım.
Ama maalesef başaramadım. Daha normal diske kurmayı bilmiyorken ben flash belleğe kurmaya çalışmıştım.
Sonra dedim ki Arch olmuyorsa Manjaro var.
İlk başta, yardımları için @Ali998, @Zurnadürüm ve @dakovey'e teşekkürler.
Şimdi nasıl kuracağınızı adım adım anlatacağım ve kurulum sonrası için hazırlamanız gerekenleri de anlatacağım.
Şimdi, ilk olarak Arch Linux'un bir kopyasını bir flash belleğinizde bulundurun. Kurulum sonrası gerekli olacak.
İkinci olarak da, Manjaro disk dosyasını indirmemiz gerekmekte.
Ve USB'ye yazmak için Rufus/balenaEtcher lazım.
En az 2 GB bir flash belleğine Arch Linux yazın.
Ve en az 8 GB bir flash belleğine de üstteki Manjaro disk dosyasını yazın. Ama 8 GB olunca çoğu şeye alan kalmıyor yani ancak web üzerinde gezinirsiniz başka hiçbir işe yaramaz. O yüzden 16 GB altı kesinlikle önermiyorum. Önerim ise 32 GB'dir. 64 ise zevkinize kalmış. Ama kurulumdan sonra 32 GB bir flash bellekte Gparted vs. dahil 21GB alan kalacak yani 64 bence gereksiz fazla olur.
Not: Ben Rufus'tan Manjaro disk dosyasını yazarken 36 dakika sürdü ve sonra %100.0'da durdu. O yüzden sabırlı olun ve %100.0 olup da bitmezse vazgeç tuşuna basın. Sadece bende mi oldu bilmiyorum ama sizde de olursa bilginiz olsun.
Yazdırdıktan sonra kullanıcı adı: manjaro şifre manjaro ile giriş yapın. Ama maalesef daha bitmedi.
Yapan arkadaş root şifresini sallamış mı artık ne yapmışsa bilmiyoruz :D O yüzden çözümünü vereyim:

Arch Linux yüklü flash bellekten sistemi başlattım. Sonra mount /dev/sdb3 /mnt (dev/sdb3 konumu sizin Linux'u kurduğunuz bölüm) Sonra arch-chroot /mnt ile giriş yaptım. Sonra da passwd root yazdım ve yeni şifreyi yazdım.
Deneme yanılma ile ulaştım yola.

Hangi bölümde olduğunu anlamak için fdisk -l yazmanız ve oradan flash belleğinizin boyutuna bakarak anlamanız lazım. EFI ve Boot olanları umursamayın, Linux Filesystem olanı lazım bize.
Böylece root şifresini belirledikten sonra Manjaro'yu açın.
Komut satırına su yazın ve demin koyduğunuz şifreyi girin.
Ve nedense internet sürücüleri yüklü olmasına rağmen altta Wi-Fi ikonu gözükmüyor. O yüzden wpa_cli connect WifininAdı password WifininŞifresi yazın. Root hesabında olmayı unutmayın ama.
Ve tabii ki de metin dosyalarını düzenlemek için bize nano lazım. Tabi Nano'yu yüklemeden önce güncellemeleri yapmalısınız. Bu da uzun sürüyor belirteyim.
pacman -Syu ile güncellemeleri yapın.
Şimdi de Root hesabında kalmaya devam edip sudo manjaro-settings-manager komuduyla ayarlara girin. User Accounts'a girip kendinize "Admin" rolünde bir kullanıcı oluşturun. Sonra da çıkış yapıp tekrar giriş yapın. Bilgisayarı kapatıp açsanız da olur.
Biter mi bitmez. Sudo komutuna sudoers dosyasında olmadığımız için erişemiyoruz. Demin yüklediğimiz nano ile bu dosyayı düzenleyeceğiz. Root hesabındayken nano /etc/sudoers yazın. Sonra aşağılarda root ALL=(ALL) ALL 'yi bulun. Ve onun altına demin açtığınız kullanıcı hesabını sudo kullanabilecek kişi yapmak içinKullanıcıAdiniz ALL=(ALL) ALL yazın. Ve artık sudo yazabilirsiniz.
Ve merak etmeyin sona geldik. Şimdi tek yapmamız gereken ses sürücülerini kurmak. YouTube'a girin ve bir müzik dinleyin. Ses varsa sorun yok yoksa sorun var.
Ses yoksa sudo pacman -S alsa-utils alsamixer yazın. Sonra da sudo pacman -S pulseaudio komudunu da unutmayın. Ve bilgisayarı kapatıp açın.
Ha son değilmiş :D Daha işimiz var merak etmeyin. sudo pacman -S gparted yazın. "password for Manjaro" derse şifre olarak Manjaro yazın.

gparted.png


Üstten flash belleği seçin. Sonra da büyük olan kısma sağ tıklayın. Resize-move deyip New size kısmını istediğiniz kadar arttırın. Ve artık depolamanız da yeterli.
Evet işte şimdi son. İsterseniz klavyeyi ayarlardan keyboard kısmından Türkçe yapabilirsiniz.

sonuç.png


Ve bir screenshot bırakayım. Afiyet olsun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi, ilk olarak Arch Linux'un bir kopyasını bir flash belleğinizde bulundurun. Kurulum sonrası gerekli olacak.

Arch Linux yüklü flash bellekten sistemi başlattım. Sonra Mount /dev/sdb3 /mnt (dev/sdb3 konumu sizin Linux'u kurduğunuz bölüm) Sonra Arch-chroot /mnt ile giriş yaptım.

Bu işlem için Arch Linux yazdırmanıza gerek yok. Manjaro'da da aynı işlemi yapabilirsiniz manjaro-chroot -a komutu ile otomatik olarak yüklü sistemleri bulacak ve listeleyecek, istediğiniz sistemi seçip işlemlerinize devam edebileceksiniz.

Ayrıca bu işlemi yapmadan da sisteme nasıl girileceği bir önceki konuda yazılmıştı.

Son olarak Manjaro Live ISO Boot edildiğinde root şifresi açılan uygulamada yazıyor olmalı. Yazmıyorsa kullanıcı adı manjaro veya root, şifresi ise manjaro olarak deneyin lütfen.
 
Bu işlem için Arch Linux yazdırmanıza gerek yok. Manjaro'da da aynı işlemi yapabilirsiniz manjaro-chroot -a komutu ile otomatik olarak yüklü sistemleri bulacak ve listeleyecek, istediğiniz sistemi seçip işlemlerinize devam edebileceksiniz.
Bilgi için teşekkürler :)
Son olarak Manjaro Live ISO Boot edildiğinde root şifresi açılan uygulamada yazıyor olmalı. Yazmıyorsa kullanıcı adı manjaro veya root, şifresi ise manjaro olarak deneyin lütfen.
Live ISO değil, disk dosyası direkt. Yazdırdığınızda EFI'si falan filan hepsi kurulu geliyor. Hepsini denedim söylediğiniz şifrelerin.
 

Geri
Yukarı