Çözüm Uygulama düzgün olarak başlatılamadı 0xc000007b

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Merhaba,

hazırladığımız yeni video rehberle 0xc000007b hatasının sebebini öğrenebilir ve bu hatayı kendiniz kolayca çözebilirsiniz.

Sorunu video rehber ile çözemezseniz hata raporunuzu yeni konu açarak bizimle paylaşınız. Dosyanızı bu sitelerden birine yükleyebilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Korsan oyunlar için destek talebinde bulunmazsanız seviniriz. Oyunun orijinalini uygun fiyata Steam/uPlay/Origin/Epic/Battle.net'ten alabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın!

Bu hata için belki de sayfalarca yazı yazıldı ve hatta DLL dosyaları barındıran programlar yapıldı. Hatta biz bile böyle bir DLL paketi yaptık fakat burada asıl sorun şu ki, her kullanıcı hatayı farklı bir DLL dosyasından alıyor.

Öncelikle bu hatanın genelde korsan, RIP'lenmiş oyunlardan kaynaklandığını belirtelim. Dosya boyutunu küçültmeyi amaçlayan bazı arkadaşların kaçırdığı nokta, oyunun çalışması için gerekli olan DirectX ve Visual C++ gibi birçok Redist'i Support klasöründen silmeleri.

Yine RIP'lenmiş oyunlar genelde kurulum yapmadığından gerekli DLL dosyalarını ilgili sistem klasörüne de atmıyor. Oyunun çalışması için gerekli olan bu dosyalar olması gereken yerde olmayınca da 0xc000007b hatası ile karşılaşıyorsunuz.

Bir başka sorun da DLL dosyalarının elle kopyalanması. Bu da oyunun çalışmasını engelleyen en büyük faktör. Örneğin 64 Bit sisteme 32 Bit DLL dosyası kopyaladığınızda yine 0xc000007b hatası alıyorsunuz.

Bu bağlamda bazı tavsiyelerim:
  • Oyunları mümkün olduğunca Steam'den orijinal alın. TL desteği de var ve indirimde fiyatlar epey uygun.
  • Korsan oyun indirecekseniz RIP'li sürüm indirmeyin! Dosya boyutu büyük olan tam sürümü indirin.
  • Eksik DLL dosyalarını elle kopyalamak yerine ilgili Redist'i indirip kurmayı tercih edin.

Her 0xc000007b hatasının farklı bir nedeni olabilir. Bu örnekte Call of Duty Advanced Warfare ve Wolfenstein The New Order oyunlarını çalıştırmak istediğinde 0xc000007b hatası alan bir okurumuzun sorununu nasıl çözdüğümüzü göreceksiniz. Benzer yöntemi siz de uygulayarak bu hatayı çözebilirsiniz.
  1. İlk olarak Dependency Walker 64 Bit indiriyoruz: Dependency Walker 2.2.6000 x64 (32 Bit indirmek de gerekebilir bazı oyunlarda, eğer 64 Bit sürüm bilgi vermediyse.)
  2. depends22_x64 dosyasına sağ tıklayıp klasöre çıkartıyoruz ve depends.exe aracını çalıştırıyoruz. Karşımıza böyle bir pencere geliyor:

    Dependcy Walker.jpg



  3. En soldaki klasör simgesine tıklıyoruz ve hata veren oyunun kısayolunu seçip aç diyoruz:


    Depends.jpg


  4. Dependency Walker, adından da anlaşılacağı üzere çalışan programın bağlı olduğu bütün DLL dosyalarını gözden geçiriyor ve karşımıza böyle bir rapor çıkarıyor:

    upload_2014-11-19_15-41-21.png


  5. İlk başta bu ekran biraz karışık gelebilir. Bunu sadeleştirmek için en üstteki oyunun Exe dosyasına sağ tıklıyoruz ve Collapse All diyoruz.

    Collapse All.jpg


    Şimdi görünüm bu hale geliyor:

    upload_2014-11-19_15-43-48.png



  6. Sıra geldi hataya neden olan DLL dosyasını tespit etmeye. Burada, oyunun Exe'sinin solundaki + işaretine tıklıyoruz ve sonuç:

    XINPUT.jpg


    Referans olması açısından sorunsuz çalışan sistemden bir örnek:

    XINPUT çalışan.jpg


  7. Burada bariz bir biçimde hataya xinput1_3.dll dosyasının yol açtığını görüyoruz ama neden? Bu dosya olması gereken konumda duruyor zaten. Fakat biraz daha dikkatli baktığımızda, 64 Bit mimari ile yazılan oyunun, 32 Bit xinput1_3.dll ile uyumsuz olduğunu görüyoruz:

    0xc000007b.jpg
    • Öncelikle hataya neden olan dosya xinput1_3.dll. Bunu nereden anlıyoruz? Sol tarafında kırmızı kutucuk var.
    • Dosyanın hata çıkarmasının nedeni, 32 Bit olması. Bunu nereden anlıyoruz? Sağda CPU kısmında x86 yazıyor kırmızı harflerle. x86, 32 Bit mimari anlamına geliyor. x64, 64 Bit.
    • 32 Bit xinput1_3.dll dosyası, File Size kısmında da görüldüğü üzere 81 KB. Oysaki 64 Bit xinput1_3.dll dosyası 104 KB!
  8. Peki nerede bu xinput1_3.dll? Bunu görmek için xinput1_3.dll dosyasına sağ tıklıyoruz ve Full Paths diyoruz.

    Full Paths.jpg


    Görüldüğü üzere dosyamız C:\Windows\System32 klasöründe imiş.

  9. Sonuç? İki seçeneğiniz var:
    • Çalışan bir sistemden ilgili dosyayı almak ve kendi sisteminize kopyalayıp var olan dosyanın üstüne yazmak. Bu örnekte çalışan sistemimdeki 104 KB olan xinput1_3.dll dosyasını, oyunun açılmadığı sistemin C:\Windows\System32 klasörüne kopyaladım ve 81 KB'lık dosyanın üzerine yazdım.
    • xinput1_3.dll dosyasını silip DirectX 9.29.1974 Redist kurmak. Zira xinput1_3.dll bu programla geliyor. Ya da alternatif olarak DirectX Web Installer ile eksik dosyaları yüklemek ve DirectX'i güncellemek.
  10. Söz konusu soruna yola açan dosyyaı uygun dosya ile değiştirdikten sonra artık 0xc000007b hatasından kurtulmuş olacaksınız.
Bu konu kapanmıştır. Sorununuzu çözmek için yeni bir konu açınız.

Açtığınız konuda:

  • Başlıkta sorun yaşadığınız oyunun adını belirtin.
  • Konu içinde ise:
    • İşletim sisteminizin tam sürümü belirtin. (Ör: Windows 10 64 Bit.)
    • Dependency Walker ile oluşturduğunuz DWI (disket simgesine tıklayıp masaüstüne kaydedebilirsiniz) ve ProcMon raporunu bir Cloud servisine upload edin:
    • Oyunun sürüm bilgisini verin.

Eğer bir program veya oyun açmaya çalışırken bu hata ile karşılaşıyorsanız, aşağıdaki yöntemlerle sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Herhangi bir Windows sürümünde bir uygulama açarken "0xc000007b Uygulama düzgün olarak başlatılamadı" hatası ile karşılaşabilirsiniz. Temelde bu hatanın pek çok sebebi olabilir ancak genelde bu soruna yol açan olan en önemli sebep, 32-bit ile 64-bit ortamlarının uyumsuz çalışması. Örnek olarak 32-bit tabanlı bir uygulama, başlatıldığı zaman 64-bit bir .dll dosyası yüklemeye çalışırsa, sistem bu hatayı verebilir. Olası çözümler ise makalemizde.

1. Bilgisayarınızda hali hazırda kurulu olan .NET Framework sürümünü güncellemek veya kurulum dosyası ile onarımını yapmak çoğu koşulda bu sorunu çözebiliyor. En güncel .NET Framework sürümünü indirmek için tıklayınız.

2. Açmaya çalıştığınız uygulamanın düzgün bir şekilde yüklendiğine emin olun. Kurulum esnasında oluşan bir hata sebebiyle 0xc000007b sorunu ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Uygulamayı tamamen silip tekrar yüklemek sorununuzu çözebilir.

3. Bazı uygulamalar, düzgün bir şekilde çalışabilmek için yönetici yetkilerine ihtiyaç duyabilir. Bu tip durumlarda uygulamayı yönetici olarak çalıştırmak, deneyebileceğiniz alternatiflerden biri.



4. Eğer açmaya çalıştığınız uygulamayı yeni yüklediyseniz, sisteminizi yeniden başlatın. Zira bazı uygulamalar tam olarak çalışabilmek için sistemin yeniden başlatılmasına ihtiyaç duyuyor.

5. Uygulamanın güncel olduğuna emin olun. Gerekirse güncellemeleri elle yükleyin.

6. Windows Update ile güncelleştirmeleri denetleyin. Bazı durumlarda uygulamalar belli sürücülerin eksikliği sebebiyle bu hatayı verebilir. Windows Update, eksik olan sürücüleri yükleyecek ve eskimiş olanları da güncelleyecektir.



7. Hatayı bir oyunda alıyorsanız DirectX'i güncelleyin. En güncel DirectX sürümünü indirmek için tıklayınız.

8. Microsoft Visual C++'ı yeniden yükleyin. 32-bit sürüm için buraya, 64-bit sürüm için buraya tıklayınız.

9. Kimi zaman komut istemi kullanılarak yapılan disk taraması bu sorunu çözebiliyor. chkdsk komutu ile disk taraması yapmak için Windows tuşu + R kombinasyonu ile Çalıştır ekranını açın ve açılan satıra cmd yazarak komut istemini başlatın. Komut satırına chkdsk c: /f /r (Eğer ana diskiniz başka bir harfte ise c ile değiştirin) yazarak taramayı başlatabilirsiniz.



10. All in One Runtime adlı program sayesinde eksik veya yanlış .dll dosyası sebebiyle oluşan hataları giderebilirsiniz. All in One Runtime programını indirmek için buraya tıklayın.

11. Sadece 64-bit sistemler için uygulanabilen son çözüm yöntemi ise oldukça riskli olmasına karşın, başarı oranı daha yüksek. Bazı system32 dosyalarının değiştirilmesi, 0xc000007b sorununu çözebiliyor. Bunun için buradan indireceğiniz zip dosyasının içindekileri bir klasöre çıkartın. Sisteminizi güvenli modda başlatın ve zip arşivinden çıkardığınız dosyaları C:\Windows\System32 klasörüne kopyalayıp var olan dosyalarla değiştirin. Ardından sisteminizi normal modda yeniden başlatın.
Eğer bütün bu çözümlere rağmen hatayı almaya devam ederseniz, verilerinizi yedekleyip temiz Windows kurulumu yapmanızı öneririz.
 
Hayran kalarak takip ettiğin kişisiniz Recep Baltaş helal olsun gerçekten.
 
Daha detaylı bilgi verir misiniz ?
Öncelik ile upraşıp, zaman ayırıp bizlere bu bilgiyi döküman olarak sunduğunuz için çok teşekkürler @Recep Baltaş hocam.

Konu altına yazdığım yorum sebebi ile 1 gün engelleme aldım. Acele ile yazdığım için o şekilde oldu, sağlık olsun. Yorumu düzelten yetkili arkadaşıma da teşekkür ederim.

Döküman bende neden işe yaramadı tam bilemiyorum. Fakat resimlerde baktığımda siz de x86 kırmızı ile görünüyor ben de ise x64 kırmızı idi.

DirektX güncelledim ve başka güncelleme gerektiren ne varsa Framework vs. ne varsa güncel olmasına dikkat ettim, fakat olmadı ne yazık ki. Bir yerde hata yaptığımın farkındayım fakat bulamadım. İşletim sistemimi yeniden kurdum akşam eve geçtiğim vakit tekrar deneyeceğim. Sonucu da yazmaya çalışacağım buraya.
Emeğiniz için teşekkürler.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı