Uzakyol gemi kaptanlığı nasıldır?

Maaşları güzel olan ama çalışma şartları zor olan bir meslek. Benim şu an ehliyetimi almama engel sadece 4 ay stajım kaldı. Benim için öncelik para, hızlı ve erken para kazanmak istiyorum diyorsanız en uygun meslek dalı. Türkiye'de herhangi bir bölümden mezun olup, işe başlar başlamaz 100 bin TL para kazanabileceğiniz başka bir bölüm yok.

Zor yanlarına gelince, dediğim gibi hayata yeni atılmış, tecrübesi az olan bir kişiye başlangıç olarak Türkiye şartlarında 100 bin TL maaş verilmesinden de anlaşılacağı üzere zor bir iş. Tabii ücretlerde değişiklik olabilir.

Neden zor? Ben 7 ay staj yaptım, ro-ro gemisinde. Çok uzun uzun anlatmam lazım ki beni biraz anlayabilesiniz. Benim gördüğüm ve başkalarının deneyimlerine dayanarak söylüyorum. Karada herhangi bir iş ortamında eğer ortam çekilmez bir haldeyse bir şekilde bunu götürebilirsiniz. Çünkü kendinizi rahatlatacak, iş ortamından uzaklaştıracak farklı aktiviteler yapabilirsiniz. Gemide böyle bir durum söz konusu değil ve 24 saat çalışan olarak kendinizi düşünün tabii fiili olarak 24 saat çalışmıyorsunuz. Herkesin çalışma saati var. Ama şundan emin olun ki uykusuz kaldıgınız çok zaman olacak, iş ortamı stresli, tehlike ve sorumluluk fazla.

Ben mesleğimi kötülemeyi sevmem lakin olumsuz çok yanı var. Bu olumsuz yanların çoğunluğunun sebebi kötü iş arkadaşları diyebilirim. Ama eğer güzel ve iyi niyetli insanlarla çalışırsanız gemide iş zor olsa bile keyifle günler geçer gider. Fiziksel yorgunluk bir şekilde geçer gider, kafa yorgunluğunun gemide tedavisi yok.

Son olarak söyleyeceğim meslek güzeldir. Sadece size uygun mu? Buna karar vermek gerekir. Gezersiniz, güzel para kazanırsınız ve de en önemlisi hakkıyla bölümü bitirip üstüne iyi bir zabit olursanız emin olun çok donanımlı ve bilgili bir kişi olacaksınız.

Hocam 6 ay gidip gelmiyorsun sonra 6 ay tatil yapıyorsun söylentileri doğru mu ve nerede calısıyorsunuz yani gemi Türkiye'den Brezilya'ya bos gitmez herhalde örneğin pirinc firmasında calısıp pirinc mi taşınıyor gemilerde.

Hocam 6 ay gidip gelmiyorsun sonra 6 ay tatil yapıyorsun söylentileri doğru mu ve nerede calısıyorsunuz yani gemi Türkiye'den Brezilya'ya bos gitmez herhalde örneğin pirinc firmasında calısıp pirinc mi taşınıyor gemilerde. Bu tamamen çalışan ve şirkete bağlı.
Çalışma süreleri ve izinleri çalışan ve şirkete bağlıdır. Her şirkette her farklı gemi türünde değişiklik gösterir. 4 ay çalışır 3 ay izin yapar tekrar 4 ay çalışırsın veya 6 ay çalışır 4 ay izin yapar tekrar gemiye çıkarsjn. Bu tamamen şirkete, gemiye ve personele bağlı bir durumdur.

Bir geminin Türkiye'den Brezilya'ya boş gitmemesi iyi bir durumdur. Kimse boş göndermek istemez ama yine bir üstteki paragrafta dediğim gibi olabilir. Bir şirket çok iyi bir navkun yakalar ve gemisini avrupadan brezilyaya gönderebilir. Şartlara bağlı durumlar bunlar.

Çalışma süreleri ve izinleri çalışan ve şirkete bağlıdır. Her şirkette her farklı gemi türünde değişiklik gösterir. 4 ay çalışır 3 ay izin yapar tekrar 4 ay çalışırsın veya 6 ay çalışır 4 ay izin yapar tekrar gemiye çıkarsjn. Bu tamamen şirkete, gemiye ve personele bağlı bir durumdur.

Bir geminin Türkiye'den Brezilya'ya boş gitmemesi iyi bir durumdur. Kimse boş göndermek istemez ama yine bir üstteki paragrafta dediğim gibi olabilir. Bir şirket çok iyi bir navkun yakalar ve gemisini avrupadan brezilyaya gönderebilir. Şartlara bağlı durumlar bunlar.
Hocam bende bu mesleği düşünüyorum ama hangi bölüm yazmam lazım ve 4. Kaptan 3. Kaptan 2. Kaptan ve kaptan rütbeleri atlarken nasıl atlanıyor ve maaşları nasıl değişiyor birde hocam siz tavsiye edermsiniz

Maaşları.
Çalışma şartları.
Hangi bölüm okunmalı.
Bu meslek hakkında bilgisi olan cevap verebilir mi?
Benim dayım 2 yıllık bir bölüm okumuştu sanırsam bununla ilgili. Sonra çalıştı, didindi, hayatını verdi resmen. Şimdi 1. Kaptan olarak yurtdışında geziyor senenin 9-10 ayı. Dolayısıyla çok çok yorulacağınız ve herkesin yapamayacağı meslek. Topraktan uzak kalmaya da zamanla alışmanız gerekiyor.

Bir geminin Türkiye'den Brezilya'ya boş gitmemesi iyi bir durumdur. Kimse boş göndermek istemez ama yine bir üstteki paragrafta dediğim gibi olabilir. Bir şirket çok iyi bir navkun yakalar ve ge misini Avrupa'dan Brezilya'ya gönderebilir. Şartlara bağlı durumlar bununla.

Ortalama bir üniversiteden mezun ve iyi bir İngilizceye sahip bir yeni mezun iş bulmada zorlanır mı?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı