Uzayda Laptop, Telefon Gibi Teknolojik Aletler Çalışır Mı?

Roux

Kilopat
Katılım
23 Kasım 2018
Mesajlar
5.082
Makaleler
30
Çözümler
9
Yer
İstanbul
Uzayda teknolojik aletler (laptop, telefon vb.) dünyada ki gibi aynı hızda mı çalışır? Çalışma ihtimalleri de var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çalışır neden çalışmasın ki? Sonuçta oksijene ihtiyacı olan bir cihaz değil bunlar. Tek etken uzaydaki aşırı soğuk ve sıcak değişimleri. Eğer bir astronotun gözlemleyeceği bir ortamdaysa çalışır zaten. Ama güneş ışınlarına direkt temas halinde kalacaksa ve bir koruyucusu yoksa zarar görebilir.
 
Sicaklik , yuksek radyasyon ve degisken manyetik kuvvetler.
Bu 3 etkene gore elektronik aygitlarin calismasi degiskenlik gosterir.
Ama hepsinden de koruyabilirsin cihazlari. Porselen, Faraday Kafesi, Kursun vb materyaller kullanarak cihazlari korursun. Yorungedeki uzay istasyonlarinda zaten bahsettigim 3 etken elektronik cihazlarin etkilesimi engelleyecek seviyede degiller. Ama Jupiter'e yakin orbit yapacak uydu gonderirsen o zaman radyasyona da cozum dusunmen gerekir. Biz burada atip tutuyoruz, o aygiti yorungeye sokacak muhendis bunlari coktan dusunmustur.
 
Hocam sıcak da yok ama, uzay boşluğu soğuk değil mi sonuçta?
Yani evet ama sonuçta ortamda madde bulunmadığı için iletim yoluyla ısı transferi olması mümkün değil. Zaten akışkanlar için olsa da konveksiyon yolu için de madde gerek. Geriye tek bir ısı transfer yolu kalıyor, o da ışıma ile ısı transferi. Ancak ışıma ile transfer, iletim yoluyla transfere göre çok çok düşük miktarda bir ısı kaybına neden olacağından bir işimize yaramaz. O yüzden böyle çalışması mümkün değil. 🙂

Astronot gemisi mi deniyor ne deniyorsa, içinde oksijen var zaten. Bir zahmet fanlar çalışsın. :D
Orada çalışır tabii de arkadaş hava yok deyince uzay boşluğunu kastettiğini düşünerek söyledim. 🙂

Sonuçta hava yok. İçindeki bileşenler ne durumda olur demek istedim.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı