Uzun vadede Intel mi, AMD mi?

Yazılım işindeyseniz, en güncel sistemi kullanmak zorunda olabilirsiniz, trendleri ne kadar takip ediyorsunuz bilmiyorum ama, yorum yapan arkadaşların yorumları doğru ama konuya yaklaşımları yanlış. Oyun performansı vb. olarak değerlendiriyorlar işi. 8-9 yıl sonunda şuan kullanılan kaynak kodlar kullanılmayabilir. Belki de 5 yıl içinde, 2019 da 7nm işlemcilerle tanışıcaz bundan bir kaç yıl sonra da 5nm işlemciler gelebilir. Sonrasında kaynak kodlarda değişim gerçekleşebilir. Bazı mimariler ise 2-3 yıl içinde değişir muhtemelen, örneğin PCI Express 4.0 DDR5 teknolojileri, bu yüzden sizin son kullanıcı açısından önemli olan bir sistem kurmanız önemli olabilir. Tabi hangi yazılım ve kodları yazıyorsanız ona göre bir sistem kurmanız ve 3-4 yıl içinde sistemini güncel tutmanız gerekebilir. AMD tarafında bunu daha düşük bütçeyle yapabilirsiniz, intel tarafında nispeten daha yüksek bütçe ile benzer sistemler kurabilirsiniz. Ama güncel kalmanız gerekecektir.

Yazılım işindeyseniz, en güncel sistemi kullanmak zorunda olabilirsiniz, trendleri ne kadar takip ediyorsunuz bilmiyorum ama, yorum yapan arkadaşların yorumları doğru ama konuya yaklaşımları yanlış. Oyun performansı vb. olarak değerlendiriyorlar işi. 8-9 yıl sonunda şuan kullanılan kaynak kodlar kullanılmayabilir. Belki de 5 yıl içinde, 2019 da 7nm işlemcilerle tanışıcaz bundan bir kaç yıl sonra da 5nm işlemciler gelebilir. Sonrasında kaynak kodlarda değişim gerçekleşebilir. Bazı mimariler ise 2-3 yıl içinde değişir muhtemelen, örneğin PCI Express 4.0 DDR5 teknolojileri, bu yüzden sizin son kullanıcı açısından önemli olan bir sistem kurmanız önemli olabilir. Tabi hangi yazılım ve kodları yazıyorsanız ona göre bir sistem kurmanız ve 3-4 yıl içinde sistemini güncel tutmanız gerekebilir. AMD tarafında bunu daha düşük bütçeyle yapabilirsiniz, intel tarafında nispeten daha yüksek bütçe ile benzer sistemler kurabilirsiniz. Ama güncel kalmanız gerekecektir.

Assembly, Java, MATLAB, C++ vs. için mi diyorsunuz?

İşlemci tabanındaki kaynak kodlardan bahsediyorum, bu kodların değişmesi kullandığınız yazılım araçlarındaki bazı kodların değişmesine neden olabilir veya yeni bir algoritma düzeni gelebilir. Yazılım konusunda güncel kalmanın önemli olduğu düşüncesindeyim. . Geleceği kestirmek için geçmişe bakmak gerekir, Dos tabanlı sistemlerden bu güne geldik, kuzey köprülü anakartlardan günümüzdeki anakartlara geldik...
Bu yüzden en yüksek bileşenleri alarak bütçenizi 10 yıla yaymak yerine 2-3 yıl içerisinde daha güncel bileşenler almanızın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum

Oyun oynamaksa amac, uzun vadeli bir yatirim bence gereksiz. Genelde sistemi toplarsiniz, 2-3 sene sonra GPU upgrade i yaparsiniz, 5-6 seneye gelindiginde yeni bir bilgisayar toplamak daha hesapli olur.

Ayrica Intel soket degistirip duruyor. 1 tane anakart alayim, guncel islemcileri kullanayim diyorsaniz AMD secmelisiniz.

1 tane islemci alayim 6 sene sonra bile beni uzmesin diyorsaniz Intel. i7 2xxx serisi hala canavar gibi.

Her ne kadar limite cok yaklasmis olsa da, bilgisayar sistemleri cok hizli degisiyor, uzun vadeli toplamak pek mantikli degil. 3-4 sene sonra ufaktan elden cikarmak gerekiyor. Benim LGA 2011 soketli islemcim bozuldugunda yeni islemci almaktansa parcalari tek tek satip yeni makine toplamak cok daha hesapli oluyordu. Cunku Intel surekli soket degistiriyor.

Oyun oynamaksa amac, uzun vadeli bir yatirim bence gereksiz. Genelde sistemi toplarsiniz, 2-3 sene sonra GPU upgrade i yaparsiniz, 5-6 seneye gelindiginde yeni bir bilgisayar toplamak daha hesapli olur.

Ayrica Intel soket degistirip duruyor. 1 tane anakart alayim, guncel islemcileri kullanayim diyorsaniz AMD secmelisiniz.

1 tane islemci alayim 6 sene sonra bile beni uzmesin diyorsaniz Intel. i7 2xxx serisi hala canavar gibi.

Her ne kadar limite cok yaklasmis olsa da, bilgisayar sistemleri cok hizli degisiyor, uzun vadeli toplamak pek mantikli degil. 3-4 sene sonra ufaktan elden cikarmak gerekiyor. Benim LGA 2011 soketli islemcim bozuldugunda yeni islemci almaktansa parcalari tek tek satip yeni makine toplamak cok daha hesapli oluyordu. Cunku Intel surekli soket degistiriyor.

Neden bozulmuştu? Bir de hangi model acaba?

Neden bozulmuştu? Bir de hangi model acaba?
Sebebini bilmiyorum. i7 3820. Acilmamaya basladi sistem, elinde lga 2011 anakart olan bi bilgisayarci bulup denedim islemciyi, orada da calismadi. Yeni LGA 2011 islemci almaya kalksam fiyatlari yuksekti ve ustelik eski mimariydi. Eski islemciyi sifir almak ile, baska birinin ikinci elini almak arasinda kalmistim. Komple vazgecip parcalari elden cikardim, biraz para koyup Ryzen topladim.

Forumda sistem toplama kısmına baktığınızda, en güncel oyunları ultra ayarlarda çalıştıracak onlarca sistem bulabilirsiniz.
PC başında çalışma süreniz de önemli, bu açıdan monitör arm denilen monitör kolları kullanmanız, gerektiğinde kodları daha iyi görebilmek açısından monitörünüzü dikey konumda kullanabilmeniz önemli olacaktır. Ayrıca düşük mavi ışık yayan bir monitör almanız, ergonominiz ve sağlınız açısından önemli. Çalışma ortamınızın rahatlığı açısından intel için K serisi veya AMD Ryzen için X serisi bir işlemci almanızı tavsiye etmem, uzun saatler boyunca fan sesi veya sıvı soğutma için pompa sesi dinlemek istemezsiniz. Ayrıca ses yalıtımı iyi olan PC kasalarını tercih edebilirsiniz. Bunun haricinde gerektiğinde evinizdeki sisteme uzaktan erişebilmeniz için statik IP gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Forumda sistem toplama kısmına baktığınızda, en güncel oyunları ultra ayarlarda çalıştıracak onlarca sistem bulabilirsiniz.
PC başında çalışma süreniz de önemli, bu açıdan monitör arm denilen monitör kolları kullanmanız, gerektiğinde kodları daha iyi görebilmek açısından monitörünüzü dikey konumda kullanabilmeniz önemli olacaktır. Ayrıca düşük mavi ışık yayan bir monitör almanız, ergonominiz ve sağlınız açısından önemli. Çalışma ortamınızın rahatlığı açısından intel için K serisi veya AMD Ryzen için X serisi bir işlemci almanızı tavsiye etmem, uzun saatler boyunca fan sesi veya sıvı soğutma için pompa sesi dinlemek istemezsiniz. Ayrıca ses yalıtımı iyi olan PC kasalarını tercih edebilirsiniz. Bunun haricinde gerektiğinde evinizdeki sisteme uzaktan erişebilmeniz için statik IP gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Isınmadan dolayı mı tavsiye etmiyorsunuz?

2 tane neredeyse en üst seviye işlemciden bahsediliyor, hangisi alınırsa alınsın fark olmayacaktır bence. 2008'in en güçlü intel işlemcisi şu an hala daha bütün oyunları oynatıyor. Aradan geçen zamana bakın. O yüzden amiral gemisi olarak intel'de alsanız AMD'de alsanız bundan 10 yıl sonra bile hemen hemen bütün oyunları oynayabileceksiniz.

Tabi ki daha fazla ısınacaktır, anakart üzerindeki güç sağlayan bileşenleri de daha fazla yoracaktır. Gerçi BIOS veya Windows üzerinden ayarlayabilirsiniz bu seferde bu performans işlemcilerini almanın bir mantığı kalmayacaktır. İhtiyacınız olan sistem hızlı tepki veren, uzun çalışma sırasında herhangi bir hata vermeyecek bir sistem olmalı. NVME SSD gibi parçalar olmazsa olmazınız olabilir mesela, ancak i) 9900K işlemcisine ihtiyacınız olmadığını düşünüyorum. Intel için i7 8700 Ryzen için 2600/2700 size rahatlıkla yetecektir. WORD Excell gibi araçlarda Intel daha yüksek tepkiye sahip, ancak bu Benchmark testlerinde ortaya çıkıyor gözle görülebilir düzeyde farkı olacağını sanmıyorum. Seçeceğiniz belleklerin iyi olması düşük gecikme ve yüksek frekans değerlerine sahip olması da önemli olacaktır.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı