Bahsettiğim şey farkli. Senin dediğin ghosting işte.
Not: Resim yukleyemiyorum sosyalde bir sıkıntı var. Çözulunce atarım.
G4. ucuz VA alinmaz rekabetçi için.
Biliyorum. Tabii ki Hz de önemli. Konuda bahsi geçenlerin tamamı yüksek Hz olduğu için bahsetme ihtiyacı hissetmedim.Netlik/bulanıklık konusunda, tepki süresi önemli fakat ondan da önemlisi monitörün yenileme hızıdır. Hatta incelemelerde görmüşsünüzdür, çoğu OLED TV 0.3 ms gibi süper hızlı piksel tepki süresine sahip olsa bile verdiği görüntü bir hayli bulanık olur, çünkü sadece 60 Hz yenileme hızına sahiptir. Elektronikte bunun sebebi olarak "Sample and hold" methodu gösteriliyor. Fakat tam tersi durumda da, attığınız örnekteki gibi yavaş tepki süresine sahip ekranlar da yavaşlıktan ötürü gösterdiği izli görüntülerden dolayı bulanık görünebilir. Ayrıntılı bilgi: Why Do Some OLEDs Have Motion Blur?.
Soru geçersiz. Şöyle anlatayım, 30.000 liraya da 1ms monitör var 3000 liraya da. O zaman aradaki fark nedir sizce?0.5 ms ile 1 ms arasındaki fark çok mu yoksa az mı?
Netlik/bulanıklık konusunda, tepki süresi önemli fakat ondan da önemlisi monitörün yenileme hızıdır. Hatta incelemelerde görmüşsünüzdür, çoğu OLED TV 0.3 ms gibi süper hızlı piksel tepki süresine sahip olsa bile verdiği görüntü bir hayli bulanık olur, çünkü sadece 60 Hz yenileme hızına sahiptir. Elektronikte bunun sebebi olarak "sample and hold" methodu gösteriliyor. Fakat tam tersi durumda da, attığınız örnekteki gibi yavaş tepki süresine sahip ekranlar da yavaşlıktan ötürü gösterdiği izli görüntülerden dolayı bulanık görünebilir. Ayrıntılı bilgi: Why Do Some OLEDs Have Motion Blur?.
Verdiğiniz bilgilere katılıyorum ve doğru olduğunu düşünüyorum fakat verdiğim örneğin neden hatalı olduğunu düşünüyorsunuz onu anlamadım. Verdiğim örnekte hızlı tepki süresine sahip ekranlarda bile blur olabileceğini anlatmaya çalışmıştım, siz de aynısını yazmışsınız. Yüksek hz değeri derken ne kadar yüksek kastettiniz bilmiyorum fakat ben herhangi bir şekilde yüksek hz'li OLED'lerin blursuz olabileceğini ima etmek istememiştim.Biliyorum. Tabii ki Hz de önemli. Konuda bahsi geçenlerin tamamı yüksek Hz olduğu için bahsetme ihtiyacı hissetmedim.
OLED'lar hakkinda pek bilgim yok. Ancak söylediklerinizde bildiğim kadarıyla hata var. Verdiğiniz örnek uymuyor. Zira OLED'ler yüksek HZ ve 0.03 gercek teoki surelerine sahip olsalar dahi blura sahipler. Bunun nednei olarak sample and hold gösteriliyor.
İyi bir BFI'ye sahip bir LCD, OLED'den çok daha net görüntü gösterebilir.
Yaaani... Yavaş bir VA buna neden olur ancak 240Hz + G3 gibi en alttan bir VA değil sonuçta. Birden çok sebebi olabilir. Başka sistem değerlerini de kontrol etmenizi öneririm. Frametime, %0.1, 0.01FPS gibi.
Kisayoldan, bir yakınınızdan varsa yavaş olmayan bir monitör, alıp deneyebilirsiniz.
İkisinin de ortak nedeni yavaş tepki süresi. Ancak blur için başka nedenler de var. Yalnızca tepki süresi değil, ggzünüzün ve monitörün yapısindan dolayı dahi hareket eden nesneler bulanik görünür. Zaten bfı (Black frame insertion) teknolojileri de bunun için çıktı zaten.
Dolayısiyla aynı demek doğru değil.
Öncekinde aşırı ghosting yanıltabilir. Buna bakarsanız daha iyi anlasilır diye düşünüyorum.
İkisinide kullanıyorumTN ve VA paneli sevmek icin bir neden yok cunku. Renk kalitesi, bakis acisi vs. kotu.
6k'ya nereden buluyon 4k ekranı ?Hocam 4K bütçeye birkaç ay daha çalışır sahibindende 6K'ya sorunsuz 3 ay kullanılmış ASUS TUF 280Hz IPS ekranlar var, onlara bakmanızı öneririm kargo fırsatı da var.
(Sizin kararınız)
İkisinide kullanıyorum(memnunum)
MemnunumVA hadi neyse de, TN'den memnunsaniz ne bileyim yani..
Samsung Odyssey G4 240Hz 24.5" 1ms bu monitör nasıl? İyi mi bu monitör?