Vadeli mevduat hesabı kullanmak haram mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
34
Yer
İstanbul/Üsküdar
Daha fazla  
Meslek
Active Directory - Security Uzmanı
Profil Kapağı
1522600635
Arkadaşlar bu aralar aile büyüklerim alım satımlar ile meşgul oldukları için ister istemez aklıma bir soru takıldı.
Hani şu çok meşhur faiz haramdır sözü. Benim ise bir konuda aklım mantık kazandıramıyor bu emre.

Faiz dediğimiz ihtiyacı olan birine borç para verip belirli bir süre vadedip o süre içerisinde verilen borçtan daha yüksek miktarda parayı geri temin etmek değil midir?
Yani tefecilik dediğimiz olay değil midir faizcilik? Ben kimsenin ihtiyaçlarını fırsat kollayıp haksız kazanç elde etmiyorum ki?

Bankaya vadeli hesap açıyorum neticede? Banka bu parayı nerede kullanıyor onu bilemiyorum elbette.
Ben ihtiyaç duyan kişi değil miyim? Paramı güvenilir bir bankaya yatırıyorum, onların o parayı kullanarak artık her ne yapıyorlarsa onu yapmasına izin veriyorum. Paramı kiralıyorum kısacası?
Ay sonunda 100.000 varsa herhalde 900TL falan kazanıyorum.

Alan razı veren razı? Kimsenin kimseye hakkı geçmiyor? Ayrıca o kadar parayı sağda çar çur etmek yerine adam gibi bankaya yatırmış bekletiyorum. Ben bunda haram diyebileceğim bir durum göremiyorum nedense.

İnsanları tembelleştiriyor olduğu için mi böyle söyleniyor? 250.000TL gelirim olsa aylık 2.000TL alacağım bankadan. Ve gerçekten çok karlı bir yatırım olur. O para ile ev alsan kiraya versen yarından az gelir bile elde edemezsin.

Elime bir miktar para geçecek olsa faize vermekle hata mı yaparım sizce? Yattığın yerden bile bir şekilde yaşanır bu imkan varken ancak ben zaten aktif olarak çalışacağım. Kazancımın yanına ek olsa hiç de fena olmadı değil mi?

O paraya gidip araba alınsa her ay masrafı olacak, vergisi veya sigortası, kazası belası olacak. Bankaya yatırmak neden haram olsun ki? Bankalar bu paralar ile insan mı öldürüyor? Onlar nasıl para kazanıyor? Açıklarsanız gerçekten sevinirim.

Haksız yere kazanç haram'dır. Bak arkadaşım Elhamdulillah Müslümanız. Dini'miz çok hassas bir Din'dir ve sen böyle konuşarak düşünerek bilmeden Din'den bile çıkabilirsin. Araştır bu böyledir. Allah haram demiş ise biz buna karşı çıkamayız. Bir arkadaşına borç verirdiğini düşün. Ama fazlasıyla alırsan haksız kazanç elde etmiş olursun ve bu Dini'mizce haram'dır. Banka ise aynı mantıkla çalışıyor. Senin paranı kullanarak başka kişilere kredi veriyor fazlasıyla geri alıyor. Aynı şekilde piyango ve iddia gibi oyunlarda haramdır.

Kur-an da net olarak mü-min lere faiz haramdır yazıyor, istersen paranı emlakta değerlendir hem kira getirisi var hemde emlak fiyatları sürekli artar çok fazla karın olur bende bekliyorum para biriktiriyorum 500-600 bine es es den bir dükkan alıp direkt erken emekli olacağım 7-8.000 getirisi var hemde değeri her sene 80-100.000 artıyor.

Farkındayım hassas bir dinimiz olduğunun.
Bankanın bu parayı ne amaçla kulladığını gerçekten bilmiyordum, şimdi aklıma tak etti.

Dolaylı olarak birine kredi vermiş gibi oluyoruz ancak pastanın büyük dilimini banka yiyor o halde?

Farkındayım hassas bir dinimiz olduğunun.
Bankanın bu parayı ne amaçla kulladığını gerçekten bilmiyordum, şimdi aklıma tak etti.

Dolaylı olarak birine kredi vermiş gibi oluyoruz ancak pastanın büyük dilimini banka yiyor o halde?
Aynen öyle oluyor. Banka'lar büyük dilimleri sever.

Bütün ekonomi faizle yürüyor, faizle kazanıyor faizle ayakta duruyor. Babanızın aldığı emekli maaşı bile faizin bir kısmıdır. Sizin dininiz haram diyor ama sorulan soruda, bir yerde çok mantıklı. Siz elinizde bulundurduğunuz nakit parayı bankaya veriyorsunuz yani banka durduk yere sıcak para kazanıyor doğal olarak bunun bir bedeli olmalı ?

Emekli maaşı faizin bir kısmı diyorsunuz. Ama o para bir emeğin karşılığı değil mi ?(n)

Emekli maaşın bir kısmı faizden elde edilir yazmam lazımdı. Ayrıyetten emeğin karşılığı faizle verilebilir ?

Ya zaten sıcak paranın kokusunu alınca insan hop diye kabullenmek istemiyor açık konuşmak gerekirse :)
Bankanın bu yönünü düşünemediğim için "Yahu benim kime ne zararım oldu ki haram kılındı" psikolojisine girdim haliyle.

Az çakal değil bu bankalar.

Ama neticede haksız kazanç değil. Neyse ben karışmıyorum. İyi sosyaller. :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı