Ben kullanmadım fakat duyduklarıma göre Arch sürekli güncelleme alıyormuş. Valve'ın konsolda gerçekten bu kadar çok güncellenmeye ihtiyacı var mı?
Debian stable tabanında, gerektiği durumlar dışında güncelleme vermesine ihtiyacı olmaz bence. Ana amacı oyun oynatmak olacak sonuçta. Belki de ben yanlış düşünüyor da olabilirim bilmiyorum.
Arch gerçekten daha performanslı. Ya da öyle hissettiriyor, Arch Linux'u gerçekten yaşatıyor bence.
Debian Testing’i anlattın. Zaten yapılmış iş. Valve’a iş düşmüyor.Peki bu durumda Valve'ye düşen iş yükü ne olurdu?
- Mesa kütüphanelerini güncel tutmak
- Xorg'u güncel tutmak
- Çekirdeğin güncel bir sürümünü kullanmak
- Bunlarla bağımlı ve etkileşimli olan diğer olası paketlerin de bakımını yapmak.
Doğru söylüyorsun. Tek amacı oyun oynatmak olan bir konsoldan bahsediyoruz. Arch’ta bir kernel güncellemesinin satılan bütün cihazları patlatmayacağına ve bütün kullanıcıların chroot atıp downgrade etmesi gerekmeyeceğine garantiyi kim veriyor?Debian stable tabanında, gerektiği durumlar dışında güncelleme vermesine ihtiyacı olmaz bence. Ana amacı oyun oynatmak olacak sonuçta. Belki de ben yanlış düşünüyor da olabilirim bilmiyorum.
Doğru söylüyorsun. Tek amacı oyun oynatmak olan bir konsoldan bahsediyoruz. Arch'ta bir kernel güncellemesinin satılan bütün cihazları patlatmayacağına ve bütün kullanıcıların chroot atıp downgrade etmesi gerekmeyeceğine garantiyi kim veriyor?
Debian Testing'i anlattın. Zaten yapılmış iş.
Peki Debian 11'den Debian 12'ye nasıl yükseltme yapılabilecekti?
Çok yüzeysel bakıyorsun, Valve bunun için kendi reposunu oluşturup sıkıntı çıkartmayacak Update'leri yayınlar diye düşünüyorum.
Bleeding Edge'yi kullanacaklardır tabii fakat, bunun kontrolünü almasını da bilirler.
Arch her ne kadar çok fazla güncelleme alsa da ben Steam OS'un yılda birkaç kez güncelleneceğini ve çekirdek güncellenmesinin yine senede birkaç defayı geçmeyeceğini düşünüyorum.
[CODE title="sources.list"]deb http://deb.debian.org/debian/ testing main contrib non-free[/CODE]
Umarım bunu yaparlar. Özellikle o donanımda test edilmiş paketlerin yayınlanması çok önemli.
Kurumsal bakımdan Arch gibi bir dağıtıma ne kadar sahip çıkılabilir emin değilim. Dediğin gibi sadece ek repo ile olabilir.
Dediğin gibi yapılırsa olabilir. Ama Arch KDE ile? PR kabusu. Zaten en büyük dert kernel sürümü. Her şey yolunda giderken bir update gelir ve piyasaya sürülmüş cihazların büyük kısmı bozulur. Bunu son kullanıcı chroot nedir bilmediği için çözemez ve bunu forumlarda “güncellemeyin, bozuluyor” gibi bir duyuru izler. Çok iyi reklam değil sanırım?
Aslında Valve bu iş için Canonical ile anlaşsaydı en sağlamı olurdu. Ubuntu’ya gelen her güncelleme Steam cihazında da test edilirdi. En garantisi bu olurdu. Zaten Steam’in önerdiği dağıtım da Ubuntu.
Performans açısından pek farkları olmaması lazım. Oyun performansı da dahil. Yine de bu sistemden sisteme değişebilir belki.2-) Bu iş için en uygun olan dağıtımlardan birisi Arch zaten, performansı Debian'a kıyasla daha iyi en azından.
Ama bunu bir masaüstü ortamı ile veriyorsun sonuçta. Sorun çıkarmayacak bir şey vermek daha mantıklı değil mi? Bunun içine eminim ki film, müzik atanlar da olacak çünkü. Ders yada iş için kimsenin kullanmayacağı belli o ekranla ama şu an sistemimde yüklü olan dağıtım Arch KDE ve çok sorunlu. Geçmişte de çok iyi deneyimlerim olmadı bu kombinasyonda. Üzgünüm ama bu konuda ısrarcı olacağım. Sattıkları kişi sen ben olsak sorun yok. Ama anladığım kadarıyla bunun hedef aldığı pazar çok daha büyük. Genel oyuncu marketine pazarlamak istiyorlar. Bu geri tepebilir. Önceki Steam OS zaten ağızlada iyi bir tad bırakmadı. Bu yarı başarılı olsun bari. Yoksa dediğin doğru. Sadece Steam açıp oyun oynayacak birine KDE sorun çıkarmayabilir.3-) KDE konusuna neden bu kadar taktınız anlamadım. Kullanıcı zaten masaüstü ortamını kullanmayacak ki, asıl odak oyun.
Muhtemelen öyle yaparlar. Umarım. Mantıklısı o olur.4-) Zaten gelecek paketleri donanımlarda test edecekler diye düşünüyorum.
Bence görebiliyorsun, sadece görmek istemiyorsun5-) Arch ile kurumsallık arasında bağlanmayacak garip bir ilişki göremiyorum.
Anlaşma yapacak bir ekip veya şirkettense bir topluluk dağıtımını, hele ki yuvarlanan sürüm bir topluluk dağıtımını almak üstüne sorumluluk almak gibi bir şey olur.
Dene o zaman, ne deyimKDE'yi de neden bu kadar dert ettiğinizi anlamadım, eğer gerçekten uğraşılırsa Arch da KDE de herhangi bir sorun yaşamadan sonsuza kadar kullanılabilir.