Valve neden Debian tabanından Arch tabanına geçmiş olabilir?

• Konuyu başlatan eth
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 50
  • Görüntüleme 3.441
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Aslında bu kadar detaylı düşünmeye gerek yok. Yıllardır Linux dağıtımları kullanıyorum ve bunu ortalama olan her Linux kullanıcısı da söyleyecektir. Arch gerçekten daha performanslı. Ya da öyle hissettiriyor, Arch Linux'u gerçekten yaşatıyor bence.

Ben kullanmadım fakat duyduklarıma göre Arch sürekli güncelleme alıyormuş. Valve'ın konsolda gerçekten bu kadar çok güncellenmeye ihtiyacı var mı?

Bu aygıtlarda kullanılan donanımın çeşitliliği çok fazla değil. Bu sebeple basit testlerle, Arch yukarı akışından gelebilecek olumsuzluklar engellenebilir. Bunun için bir test havuzu oluşturabilirler mesela. E bunun için de bir kaç kişi gerekecek tabii.

Bence konsol için yuvarlanan ve uçkenar sistem kullanmak gerçekten tartılışılır.

Belki Arch ekibi ile özel bir mutabakat yapmış olabilirler, yukarı akıştan gelecek olumsuzluk, testler ve gerekli bakımlar için bir anlaşma olabilir aralarında.

Debian stable tabanında, gerektiği durumlar dışında güncelleme vermesine ihtiyacı olmaz bence. Ana amacı oyun oynatmak olacak sonuçta. Belki de ben yanlış düşünüyor da olabilirim bilmiyorum.

Amdgpu sürücüsündeki ve diğer ögelerdeki iyileştirmelerden yeterince yararlanmak için, çekirdek ve yukarıda bahsettiğim ögelerin güncel tutulması şart. Bunları takip etmek ve uygulamak ile birlikte, bu güncellemelerin sistem bütünü ile uyumluluğunu sağlamak daha zor olabilir.

Bir de Debian fixed bir dağıtım, yeni sürümler çıktığında, yükseltme için pratik bir yol bulmaları da gerekirdi.

Belki Debian ve Arch olmak üzere iki farklı çözüm de sunabilirler.

Arch gerçekten daha performanslı. Ya da öyle hissettiriyor, Arch Linux'u gerçekten yaşatıyor bence.

Debootstrap ile ya da netinstall ile minimal Debian kurarsan, performans ve hafifilikte Arch'tan bir farkı kalmıyor. Arch tabanını OOB hale getirirsen, diğer OOB dağıtımlardan bir farkı kalmıyor.

OOB = out of box

Son düzenleme:
Çünkü Gabe amca Debian Testing diye bir şey duymamış. Gerçekten ama! Bir de KDE ile gelecekmiş. O kadar dağıtım var, masaüstü ortamı var. Arkadaşlar çok önerdi diye masaüstüne en son Arch KDE kurdum. 1 haftalık izlenimim pek iyi değildi. Tesadüfen bu haberi de kurumumdan sonra duydum. Biraz da son kullanıcı gözünden hazır bir Arch KDE sisteme baktım ama bunu belli bir kesim dışında kimsenin kullandığını hayal edemiyorum. Yine kullanılabilir durumda ama özellikle Dolpin saç baş yoldurttu. Kes-yapıştır diyorsun, dosyayı bulamadım deyip eski yerdeki dosyayı rasgele silmemeyi seçiyor. Sonuç? Aynı dosyadan iki tane var. Ayıkla hadi. Bir de bazı dosyaları da yarım transfer etti ve bozuk dosya ile kaldım. Bunu önlemek için dosya transferini terminalle yaptım. Bakalım eve dönüp sistemi güncelleyince ne yeni sorunlarla karşılaşacağım? Yada güncelleme bu eski sorunları çözecek mi? Bunu son kullanıcıya vereceklerse Linux gaming’i ciddiye almıyorlar derim. O konsol bir meme olacak.
Peki bu durumda Valve'ye düşen iş yükü ne olurdu?

- Mesa kütüphanelerini güncel tutmak
- Xorg'u güncel tutmak
- Çekirdeğin güncel bir sürümünü kullanmak
- Bunlarla bağımlı ve etkileşimli olan diğer olası paketlerin de bakımını yapmak.
Debian Testing’i anlattın. Zaten yapılmış iş. Valve’a iş düşmüyor.
Debian stable tabanında, gerektiği durumlar dışında güncelleme vermesine ihtiyacı olmaz bence. Ana amacı oyun oynatmak olacak sonuçta. Belki de ben yanlış düşünüyor da olabilirim bilmiyorum.
Doğru söylüyorsun. Tek amacı oyun oynatmak olan bir konsoldan bahsediyoruz. Arch’ta bir kernel güncellemesinin satılan bütün cihazları patlatmayacağına ve bütün kullanıcıların chroot atıp downgrade etmesi gerekmeyeceğine garantiyi kim veriyor?

Son düzenleme:
Cutting Edge Kernel.
Bleeding Edge.

Emin değilim ama AUR'un kapasitesi de başka bir sebep olabilir.

Doğru söylüyorsun. Tek amacı oyun oynatmak olan bir konsoldan bahsediyoruz. Arch'ta bir kernel güncellemesinin satılan bütün cihazları patlatmayacağına ve bütün kullanıcıların chroot atıp downgrade etmesi gerekmeyeceğine garantiyi kim veriyor?

Çok yüzeysel bakıyorsun, Valve bunun için kendi reposunu oluşturup sıkıntı çıkartmayacak Update'leri yayınlar diye düşünüyorum. Bleeding Edge'yi kullanacaklardır tabii fakat, bunun kontrolünü almasını da bilirler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Debian Testing'i anlattın. Zaten yapılmış iş.

Peki Debian 11'den Debian 12'ye nasıl yükseltme yapılabilecekti?

Arch her ne kadar çok fazla güncelleme alsa da ben Steam OS'un yılda birkaç kez güncelleneceğini ve çekirdek güncellenmesinin yine senede birkaç defayı geçmeyeceğini düşünüyorum. Böylelikle bir defa kurulan sistem neredeyse ömür boyu güncel tutulabilecek.

Peki Debian 11'den Debian 12'ye nasıl yükseltme yapılabilecekti?

[CODE title="sources.list"]deb http://deb.debian.org/debian/ testing main contrib non-free[/CODE]

Çok yüzeysel bakıyorsun, Valve bunun için kendi reposunu oluşturup sıkıntı çıkartmayacak Update'leri yayınlar diye düşünüyorum.

Umarım bunu yaparlar. Özellikle o donanımda test edilmiş paketlerin yayınlanması çok önemli.

Bleeding Edge'yi kullanacaklardır tabii fakat, bunun kontrolünü almasını da bilirler.

Kurumsal bakımdan Arch gibi bir dağıtıma ne kadar sahip çıkılabilir emin değilim. Dediğin gibi sadece ek repo ile olabilir.

Arch her ne kadar çok fazla güncelleme alsa da ben Steam OS'un yılda birkaç kez güncelleneceğini ve çekirdek güncellenmesinin yine senede birkaç defayı geçmeyeceğini düşünüyorum.

Dediğin gibi yapılırsa olabilir. Ama Arch KDE ile? PR kabusu. Zaten en büyük dert kernel sürümü. Her şey yolunda giderken bir Update gelir ve piyasaya sürülmüş cihazların büyük kısmı bozulur. Bunu son kullanıcı chroot nedir bilmediği için çözemez ve bunu forumlarda “güncellemeyin, bozuluyor” gibi bir duyuru izler. Çok iyi reklam değil sanırım?

Aslında Valve bu iş için Canonical ile anlaşsaydı en sağlamı olurdu. Ubuntu'ya gelen her güncelleme Steam cihazında da test edilirdi. En garantisi bu olurdu. Zaten Steam'in önerdiği dağıtım da Ubuntu. Debian Testing örneğini neden Arch'a geçiş yapıldı sorusuna verdim. Testing de bu iş için iyi değil. Sadece tabanlarını terk etmelerine gerek yoktu demek istedim. Arkamızdan gıybet eden 500IQ arkadaşlara duyurulur.

Son düzenleyen: Moderatör:

[CODE title="sources.list"]deb http://deb.debian.org/debian/ testing main contrib non-free[/CODE]

Umarım bunu yaparlar. Özellikle o donanımda test edilmiş paketlerin yayınlanması çok önemli.

Kurumsal bakımdan Arch gibi bir dağıtıma ne kadar sahip çıkılabilir emin değilim. Dediğin gibi sadece ek repo ile olabilir.

Dediğin gibi yapılırsa olabilir. Ama Arch KDE ile? PR kabusu. Zaten en büyük dert kernel sürümü. Her şey yolunda giderken bir update gelir ve piyasaya sürülmüş cihazların büyük kısmı bozulur. Bunu son kullanıcı chroot nedir bilmediği için çözemez ve bunu forumlarda “güncellemeyin, bozuluyor” gibi bir duyuru izler. Çok iyi reklam değil sanırım?
Aslında Valve bu iş için Canonical ile anlaşsaydı en sağlamı olurdu. Ubuntu’ya gelen her güncelleme Steam cihazında da test edilirdi. En garantisi bu olurdu. Zaten Steam’in önerdiği dağıtım da Ubuntu.

1-) Kernel güncellemelerini uygulamamak için Arch'ın deposunun snapshotunu alıp kendilerine özel repo oluştururlar.

2-) Bu iş için en uygun olan dağıtımlardan birisi Arch zaten, performansı Debian'a kıyasla daha iyi en azından.

3-) KDE konusuna neden bu kadar taktınız anlamadım. Kullanıcı zaten masaüstü ortamını kullanmayacak ki, asıl odak oyun.

4-) Zaten gelecek paketleri donanımlarda test edecekler diye düşünüyorum.

5-) Arch ile kurumsallık arasında bağlanmayacak garip bir ilişki göremiyorum.

2-) Bu iş için en uygun olan dağıtımlardan birisi Arch zaten, performansı Debian'a kıyasla daha iyi en azından.
Performans açısından pek farkları olmaması lazım. Oyun performansı da dahil. Yine de bu sistemden sisteme değişebilir belki.

3-) KDE konusuna neden bu kadar taktınız anlamadım. Kullanıcı zaten masaüstü ortamını kullanmayacak ki, asıl odak oyun.
Ama bunu bir masaüstü ortamı ile veriyorsun sonuçta. Sorun çıkarmayacak bir şey vermek daha mantıklı değil mi? Bunun içine eminim ki film, müzik atanlar da olacak çünkü. Ders yada iş için kimsenin kullanmayacağı belli o ekranla ama şu an sistemimde yüklü olan dağıtım Arch KDE ve çok sorunlu. Geçmişte de çok iyi deneyimlerim olmadı bu kombinasyonda. Üzgünüm ama bu konuda ısrarcı olacağım. Sattıkları kişi sen ben olsak sorun yok. Ama anladığım kadarıyla bunun hedef aldığı pazar çok daha büyük. Genel oyuncu marketine pazarlamak istiyorlar. Bu geri tepebilir. Önceki Steam OS zaten ağızlada iyi bir tad bırakmadı. Bu yarı başarılı olsun bari. Yoksa dediğin doğru. Sadece Steam açıp oyun oynayacak birine KDE sorun çıkarmayabilir.

4-) Zaten gelecek paketleri donanımlarda test edecekler diye düşünüyorum.
Muhtemelen öyle yaparlar. Umarım. Mantıklısı o olur.

5-) Arch ile kurumsallık arasında bağlanmayacak garip bir ilişki göremiyorum.
Bence görebiliyorsun, sadece görmek istemiyorsun :p Bak, Arch Linux güzel bir dağıtım, tamam. Uzun zaman Arch “fanboyuydum”. Abartmıyorum. Yazdıklarımı şimdi okurken cringe geçiriyorum. Yani Arch geçmişi olan birisiyim. Onun Linux diyarında ayrı bir yeri var ve çok seveni de var. Ama burada son kullanıcı marketinden bahsediyoruz. Anlaşma yapacak bir ekip veya şirkettense bir topluluk dağıtımını, hele ki yuvarlanan sürüm bir topluluk dağıtımını almak üstüne sorumluluk almak gibi bir şey olur. Türkiye kullanıcıları yine sorun yaratmaz ama Arch yabancı forum elemanları bunlara yardım etmek istemez. Ezerler onları.

• Beğen
İfadeler: eth
Anlaşma yapacak bir ekip veya şirkettense bir topluluk dağıtımını, hele ki yuvarlanan sürüm bir topluluk dağıtımını almak üstüne sorumluluk almak gibi bir şey olur.

Ben de bu kadar fazla sorun çıkacağına inanmanıza biraz şaşırdım. Arch yerine herhangi bir yuvarlanan dağıtımı da taban alabilirlerdi. Bu dağıtımı birebir takip etmeyeceklerdir zaten. Ayrıca bu dağıtımı test eden beta kullanıcıları olacağı gibi kendileri de yüzlerce cihazda kullanıcılara sunmadan önce sürümleri test edecektir.

KDE'yi de neden bu kadar dert ettiğinizi anlamadım, eğer gerçekten uğraşılırsa Arch da KDE de herhangi bir sorun yaşamadan sonsuza kadar kullanılabilir.

KDE'yi de neden bu kadar dert ettiğinizi anlamadım, eğer gerçekten uğraşılırsa Arch da KDE de herhangi bir sorun yaşamadan sonsuza kadar kullanılabilir.
Dene o zaman, ne deyim :D Sonsuza kadar değil, 1 yıl dene. 3 ay dene. Hatta 1 hafta dene. Ne demek istediğimi öyle anlarsın.

Son düzenleme:
  • Beğen
İfadeler: eth
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı