Varsayılan Linux çekirdeğini çekirdekleri silmeden değiştirmek nasıl yapılır?

Yer
Ankara
Linux'ta varsayılan çekirdeği silme işlemi yapmadan nasıl değiştirebiliriz? Mesela 5.4 ve 5.8 çekirdekleri yüklü ve sistem 5.4 ile açılıyor diyelim. Ben bunun 5.8 ile açılmasını istiyorum. 5.4 çekirdeğini silmeden varsayılan çekirdeğin 5.8 olmasını istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
grub-customizer indirin. Oradan açmak istediğiniz versiyonu en üste taşıyıp kaydet diyin. Daha sonra sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg komutu ile uygulayın.

Çekirdek serisi olarak varsayılan yapamazsın, belirli bir çekirdek sürümünü varsayılan olarak değiştirmen mümkün. Yukarıda söylendiği Grub Customizer ile yapılabilir, ama ben önermiyorum. Bunun yerine son açtığın çekirdeğin ya da girdinin varsayılan olmasını sağlayan bir yapılandırma oluşturmak daha basit ve esnek olacaktır. Bunun için aşağıdaki komutları uçbirimde çalıştır.

Kod:
sudo mkdir -p /etc/default/grub.d/ ; sudo touch /etc/default/grub.d/grub-save-default.cfg
Kod:
sudo gio open /etc/default/grub.d/grub-save-default.cfg

Açılan düzenleyiciye aşağıdaki satırları yapıştır ve dosyayı kaydet.

Kod:
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_DEFAULT=saved

Son olarak aşağıdaki komutu çalıştır.

Kod:
sudo update-grub

Ardından sistemini yeniden başlattığında, Grub gelişmiş seçeneklerinden çekirdek 5.4 serisinin en güncelini seç. Daha sonraki başlatmalarında sistem otomatik olarak seçtiğin çekirdek ile açılacaktır. Daha doğrusu, açılışta en son hangi girdiyi seçersen, bir sonraki açılışta o varsayılan olacak.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı