VDSL internette Upload yaparken ping neredeyse hiç artmıyor

O zaman VDSL'de Upload yaparken ping değerinin artmasının nedeni VDSL teknolojisinin kısıtlaması değil, kullanılan modemin QoS yapılandırmasının sorunlu olmasıymış. Hiç QoS olmayan modemlerde ise bu sorun çok ağır bir şekilde yaşanıyor maalesef.

Eğer VDSL teknolojisinin kısıtlamasından kaynaklı olarak ping artıyor olsaydı o zaman Keenetic modemler ile de çözülmezdi. Fakat Keenetic modemler ile böyle bir sorun yaşanmadığına göre sorun modem kaynaklı.

Merak ediyorum, siz hangi modemi kullanıyorsunuz?

O zaman VDSL'de Upload yaparken ping değerinin artmasının nedeni VDSL teknolojisinin kısıtlaması değil, kullanılan modemin QoS yapılandırmasının sorunlu olmasıymış. Hiç QoS olmayan modemlerde ise bu sorun çok ağır bir şekilde yaşanıyor maalesef.

Eğer VDSL teknolojisinin kısıtlamasından kaynaklı olarak ping artıyor olsaydı o zaman Keenetic modemler ile de çözülmezdi. Fakat Keenetic modemler ile böyle bir sorun yaşanmadığına göre sorun modem kaynaklı.

Sadece modem değil. Tüm ağ omurgasında pasif olmayan araçların davranışı da önemli.

Sadece modem değil. Tüm ağ omurgasında pasif olmayan araçların davranışı da önemli.
Anladım. Yani sorun ağ omurgasındaki aktif cihazların herhangi birinden kaynaklı çıkabiliyor.

Asus AC-51 modemini kullanıyorum. ADSL'de iken verilen modemi kullanıyordum, onda baya bir sorun oluyordu. Tabii tek etken modem midir, bilemiyorum.

ASUS DSL-AC51 modemini kullanıyorum. ADSL'de iken verilen modemi kullanıyordum, onda baya bir sorun oluyordu. Tabii tek etken modem midir, bilemiyorum.
Ben de ADSL'de iken uzun yıllar boyunca AirTies Air5453 modem kullanmıştım. O modemi kullanırken bu sorunu çok ağır bir şekilde yaşıyordum. Upload yapınca bırakın oyun oynamayı, Google bile açılmıyordu. Bağlantı zaman aşımına uğradı hatası veriyordu. Fakat Keenetic Extra DSL modeme geçtikten sonra bu sorun tamamen gitti. ADSL'de iken Bufferbloat testi yapmamıştım, o yüzden net test sonucu veremiyorum. Fakat Upload yaparken rahatlıkla oyun dahi oynayabiliyordum. Hiçbir sorun çıkmıyordu ve ping değerinde neredeyse hiç artış olmuyordu. Üstelik o dönemlerde altyapımız hala eski VDSL desteklemeyen altyapıydı. Ona rağmen Keenetic modem ile sorun çözülmüştü.

Şu anda ise VDSL kullanıcısıyım ve yine bir sorun yaşamıyorum. Hala Keenetic Extra DSL modem kullanıyorum. Yani Keenetic modemlerde ve güncel ASUS modemlerde sanırım bu sorun yaşanmıyor.

Ben de VDSL geçtim geçen hafta ve Keenetic Omni modemim var, 100Mbps'lik pakete 3 gün önce geçtim ve ilk yaptığım şey aslında upload varken ping testiydi ve dediğiniz gibi upload yaparken neredeyse pingim hiç çıkmıyor, ADSL'de 2500 pinge fırlıyordu. Fakat şöyle bir şey fark ettim download yaparken fırlıyor doğal olarak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı