VDSL ile FİBER arasındaki fark şudur.
VDSL de DSLAM portlarda abone bazlı insan sayısı, hızı düşürür misal, Aynı S/K'da Portlarda ne kadar fazla abonesi olan var ise, hız düşer. S/k'ya olan uzaklık, PVS'yi yani, genel kaliteyi etkiler.
Fiberde ise işler biraz daha değişir. FTTH'de Santral üzerinde switchleme ve çoklamalar yapılır. Misal; OLT üzerinde portlar 20'dir (genelde) 20 adet port üzerinde 2047 kişiye dağıtılır. ODF üzerinde 1:4 (genel) OFSD üzerinde 1:148 (genel çoklama) yapılır. Yani, Tek bir kıl üzerinden, çoklama döner, GPON teknolojisinde 2.4G down/1.24up yani Asimetriktir. GPON Kartlarda 1:128 çoklama yapılır, Türk Telekom, TurkNet genel sahada XGS PON ve GPON COMBO sistem kullanır, sebebi ise ileriye dönük atılım. OLT sadece GPON değil, Eğer upgrade var ise XGS'e döner. Lazer kullanılır, pasif yapıdır.
Yanlış bilinen bir durumdan bahsedeyim, ping konusu.
VDSL ile FTTH arasında ping farkı 3-5Ms'dir.
Örnek: VDSL de bir kişi eğer 10 ping alıyor ise, FTTH'de 6ms alacaktır. Sebebi ise DSL'de başlangıç gecikmesi vardır, FTTH'de yoktur.
Tabii aynı BGP, Aynı yönlendirme Aynı routing olursa ping farkı neredeyse olmaz.
FTTH'in VDSL'den avantajı, Hız sorunu yok, daha stabilite bağlantı, bu kadar.