VDSL2 hattım 100 Mbps hızı destekler mi?

yusuf6554

Megapat
Katılım
17 Ekim 2013
Mesajlar
5.440
Makaleler
65
Çözümler
51
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600
MSI B450 Tomahawk MAX
ADATA XPG Spectrix D60G 2x 8 GB DDR4 3000MHz CL16
MSI GTX 1660 Super Gaming X
Cooler Master ML240L V2
Kingston A2000 1 TB SSD
SanDisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kingston UV400 240 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Corsair 275R Airflow White
Cooler Master MWE 700W 80+
Windows 11 Pro 24H2 64 Bit (x64)
Windows 11 Enterprise (Windows To Go) 24H2 64 Bit (x64)
Monitör 1: AOC 24G2SPU
Monitör 2: AOC C24G1
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Netspeed 75 Mbps VDSL kullanıyorum. Hat değerlerim ise şu şekilde;

vdsl hat değerleri 28 temmuz 2022.png


Bu hat 100 Mbps hızı kaldırır mı?
 
Snr değeriniz düşük ve bu değer hızla ters orantılı olarak düşmekte veya artmakta. Bu değerin düşük olmasının birçok nedeni var. Belki binanızdaki, belki santralden size gelen kabloda sıkıntı olabilir veya ikisinde de sıkıntı yoktur, santrale olan mesafeniz fazladır. Kabloda ek varsa SNR margin değeri düşebilir. Eğer kablonuz çok eski ve bir sürü ek barındırıyorsa kabloyu yenileyip SNR margin değerini 30 civarına çekebilirseniz 100 Mbps kullanılabilir diye düşünüyorum ama kablonuzda sıkıntı olmayıp sadece mesafeniz fazla olduğu için de değer düşük olabilir. Dediğim gibi birçok etken var.
 
Snr değeriniz düşük ve bu değer hızla ters orantılı olarak düşmekte. Bu değerin düşük olmasının birçok nedeni var. Belki binanızdaki, belki santralden size gelen kabloda sıkıntı olabilir veya ikisinde de sıkıntı yoktur, santrale olan mesafeniz fazladır. Kabloda ek varsa SNR margin değeri düşebilir. Eğer kablonuz çok eski ve bir sürü ek barındırıyorsa kabloyu yenileyip SNR margin değerini 30 civarına çekebilirseniz 100 Mbps kullanılabilir diye düşünüyorum ama kablonuzda sıkıntı olmayıp sadece mesafeniz fazla olduğu için de değer düşük olabilir. Dediğim gibi birçok etken var.
Bu arada evimde bir bakır kablo ankastresi yok. Direkt olarak TT direğinden Splitter'a DSL kablosu geliyor. Kablo da 2 yerden tamirli.

Santral mesafem 166 metre görünüyor.
 
Kablonun tamirli yerlerine su gelmemesi ve oksitlenme gibi olayların olmaması önemli. Böyle bir durum varsa ve imkanınız varsa kablonuzu ilk tamirli yerden itibaren yeni bir kabloyla değiştirebilirsiniz.
 
Kablonun tamirli yerlerine su gelmemesi ve oksitlenme gibi olayların olmaması önemli. Böyle bir durum varsa ve imkanınız varsa kablonuzu ilk tamirli yerden itibaren yeni bir kabloyla değiştirebilirsiniz.
Zamanında bir elektrikçi ile konuşmuştum, TT direğinden gelen kabloyu sadece Türk Telekom'un değiştirme yetkisi varmış. Elektrikçiler elleyemiyormuş. O zamanlar da Netspeed'i arayıp kablonun yenilenmesi için TT ekiplerini çağırmak istediğimi söylediğimde de "İnternetinizde ciddi bir sorun yoksa yenileme yapılmaz" gibi bir şey demişti. Tabii o zamanlar ADSL kullanıyordum ve henüz Tip 7 dolap gelmemişti. O zamanlar çok fazla kopma yaşıyordum, şu anda hiç anlık DSL kopması yaşamadım.

Peki bir şekilde Türk Telekom ekiplerinin direkten gelen kabloyu yenilemesini nasıl sağlayabilirim?
 
Ankastreden itibaren size gelen bir kablo olsa değiştirebilirdiniz de sizin durum farklı. Netspeed'den (onlar da Türk Telekom'a diyecekler) kabloyu değiştirmelerini isterseniz öncelikle bir sorun olup olmadığına bakarlar ve sorun yok deyip yardımcı olmazlar. Gene de şansınızı deneyin. Belki başka türlü bir yolu vardır. Bilen birisi yazar umarım.
 

Geri
Yukarı