Öncelikle şöyle başlayayım, 11. sınıfım ve sayısalım, 9 ve 10. sınıflarda tamamıyla geçmek amacı sınavlardan birkaç gün veya en fazla 1-2 hafta önce çalışır, geçecek kadar not alır geçerdim, ondan öncesinde LGS'ye çalıştığımda iyi bir yer gelmemişti çünkü çalıştığımı zannetmek dışında başka bir şey yaptığım yoktu.
9 ve 10. sınıfta kıytırık kıytırık video izleyerek geçiştirdim ancak şimdi 11. sınıf oldum ve 2 seneye YKS'ye gireceğim. Temel olarak her derste sıfırım, nasıl çalışacağımı da bilmiyorum çünkü daha öncesinde bu konuda beni yönlendirecek biri olmadı. Onun dışında belirli bir şeye maksimum 20 dakika odaklı kalabiliyorum. (soru çözersem bu süre tabii ki de uzuyor.) Ancak soru çözmekten korkuyorum. (soru çözme dediğimde soru çözme videosu.
) yani evet bakınca saçma ama evet, korkuyorum nedenini bilmiyorum ama "ya yanlış yaparsam?" algısı oluyor üzerimde.
Böyle düşündükçe gitgide yanlış yapmaya devam ediyorum. Elime yüzüme bulaştırıyorum, elime yüzüme bulaştırdıkça da soru çözmekten uzaklaşıyorum. Son zamanlarda YouTube'da video izliyorum ama tamamiyle uykumu getirmek dışında bir şey yapmıyor, normal MEB kitabını kullanıp sınava çalışsam terimsel olarak (hâliyle TYT eksik olunca.) Anlamıyorum. İki arada bir derede kaldım. Konuyu nasıl anlayacağım veya TYT'ye nasıl geri dönüp konu dinleyeceğim bilmiyorum. Okulda anlatılan normal dersleri de dinleyemiyorum çünkü hocaların hepsi anlatıp geçiyor ve ses tonları çok düz, yani öğrenciyi derste tutmaya çalışmıyorlar. Ne yapmalıyım bilmiyorum.
Bu yüzden buraya bunları yazıp tecrübeli birinden yardım bekliyorum, disiplinli çalışma sistemim yok, ani motivasyon patlamalarıyla çalışmaya başlıyorum, çalışıyorum ve istediğim not gelmeyince anında moralim düşüyor, çalışma isteğim kaçıyor, zaten okulum da puan konusunda pek puan veren bir okul değil. Benim de hevesim kırılınca zaten yarım yamalak çalıştığım dersi bile çalışmak istemiyorum. Üstüne temel olarak kendimi sürekli biriyle kıyaslıyorum ve kıyasladıkça gitgide dibe batıyorum, kendi görünüşümden vesaire pek memnun değilim ve benim özgüvensizliğim zaten normal yaşantıma stres olarak geri dönüyor, üstüne ders stresi de ekleniyor. Ne yapmalıyım?
kısaca özetleyecek olursam: okulum puan verip okul başarı puanı (OBP) yükseltme konusunda ve konu anlatımı üzerine çok kötü, benim de odaklanma problemim var ve zihnim çok dağınık. Aklım bir düşünceden birine zıplıyor, böylece zaten kötü ve tek düze olan hocaların anlatımının anlaşılması iyice zorlaşıyor. Disiplinli bir çalışma sistemim yok, daha nasıl çalışacağımı bilmiyorum, hem kitaptan, hem de videodan ikisinden de verim alamıyorum. Üstüne söylediğim gibi disiplinim de yok ve soru çözemiyorum, yanlış yaparım diye korkuyorum ve yanlış yapıyorum, gittikçe soru çözmeye karşı soğuyorum zaten kendime karşı güvenim yok.
Kendimi yetersiz görüyorum, bunun stresi üzerine yanlış yapma stresim eklenince direkt doğru dürüst çalışmadığım derse de çalışamıyorum. Bu yüzden bana hem verimli hem de disiplinli nasıl çalışabileceğimi, kitabı mı yoksa videoları mı tercih etmeliyim diye; en azından fikirlerinizi açıklarsanız çok müteşekkir olurum. Buraya kadar okuyan herkese de teşekkür ederim.