Vidalar neden yalama olur?

Vidayı takarken dikkat edilmesi gerekiyor. Düz bir şekilde değil de yamuk şekilde takarsan zorlayarak yalama olur. Yani vida da'ki o kıvrımlar takacak olduğun yere düzgün şekilde oturması gerekiyor. Yalama olan vidayı tornavida ile çıkarabilirsin. Eğer işe yaramazsa Tornavida'nın ucuna bir kağıt parçası takıp öyle sökmeyi deneyebilirsin. Veya tornavida ile sökmeyi denerken tornavidayı sert bir şekilde bastırarak dene.
 
Eğer işe yaramazsa tornavidanın ucuna bir kağıt parçası takıp öyle sökmeyi deneyebilirsin.

Balon sokmak da işe yarıyor ayrıca hocam. Hatta daha da işe yarıyor. Aklınızda bulunsun.
 
2 türlü yalama var. Birisi vidanın ağzının bozulması. Aslında bence ona yalama denmemeli. İkicinsi ise vidanın girdiği yerdeki girinti çıkıntıların aşınması sonucu düz denebilecek bir delik oluşması. Bu durumun aslında parmağınızı tuvalet kağıdı rulosuna sokmaktan farkı kalmıyor. Sürtünmediği için vida tutmuyor, boşa dönüyor.
İlki daha çok tornavidayı döndürmeye odaklanıldığında oluyor. Döndürmek kadar aşağı bastırmak da önemli. Aşağı bastırılmadığında vidanın tornavida ile değdiği kısmın yapısından dolayı yukarı itiyor ve kenarlarını yemeye başlıyor.
İkincisi ise düzgün takmama sonucu defalarca itme ve vida düzgün takıldıktan sonra da döndürmeye devam etme sonucu oluşur genelde. Şişe kapaklarını bazen yamuk takarsınız, döner gibi olur ama düzgün oturmadığını hissedersiniz. Onun gibi işte.
 

Geri
Yukarı