Videolardan ses gelmiyor

Daha fazla  
İyi günler.

Yıllardır bilgisayar kullanıyorum fakat bilgisayarımda ilk defa bugün şöyle bir sorunla karşılaştım.

Bilgisayarımda daha önce indirmiş olduğum ve ara ara izlediğim videoların bazılarını;
Şu an izlemek istediğimde, ses gelmediğini fark ettim.

Videonun sesini sonuna kadar açsam bile, çok çok derinden, yok denecek kadar az ses geliyor ve biraz da dip ses geliyor.

Genelde VLC Player kullanırım.

VLC'nin, Gom'un ve k-Lite'nin son sürümlerini indirip kurdum,
Bilgisayarı yeniden başlattım, sorun düzelmedi.

İlginç olanı;
Bilgisayarımdaki MP3'ler, diğer video ve filmler,
VLC ile, gom ile, MP classic ile,
sorunsuz oynuyor. Ses veya görüntü de hiçbir sorun yok, ama bahsettiğim gibi bazı videoların sesi çıkmıyor şu an için.

Daha da ilginç olanı;
Ses çıkmayan videoları telefona attım, telefonda gayet normal bir şekilde (ses -görüntü) oynuyor.
demek ki videolarda bir bozulma yok, bilgisayarda veya ses kartında veya başka bir şeyde bir sorun var.
(Ses kartı, yıllardır kullandığım onboard ses kartı)
Ses kartı bozulmuş olsa, ya hiç ses çıkmazdı ya da hiçbir videonun sesi çıkmazdı diye düşünüyorum.
(Oyun açtım, oyunda da sorun yok)

Sizce durduk yere bilgisayara ya da ses kartına ne olmuş olabilir ve bu sorun nasıl düzelir?

Sesin kanallarıyla alakalı bir durum olabilir. Önceden A B ses kanalları falan oluyordu. Hatta VCD'lerde DVD'lerde dublajlar falan bu kanallara kaydediliyordu ve geçiş yapabiliyordunuz diller arası rahatlıkla. Videoların hepsi aynı cihazla mı ekilmişti? Yani bir ortak noktaları olmalı. VLC'yi de temiz kaldırma ile kaldırın tüm Codec'lerle birlikte. Sonra tekrar kurup bir deneyin bence. Codec kurmanıza çok gerek kalmayacaktır VLC çoğu tipi desteklediğinden.

Normal internetten indirdiğim Mp4 videolar.

Diğer Mp4'lerde sorun yok, fakat bazı videolara, daha doğrusu bilgisayara bugün ne olduysa bazı Mp4'lerden ses çıkmıyor.

Bu videoları Avi olarak convert ettim, yine ses yok.

Dediklerinizi deneyeyim şimdi.
Codec'i de kaldıracağım.

--------------------

Maalesef düzelmedi.

...............
...............

Sorunu buldum ve detaylı yazıyorum.
Bu sorun da bana ayrı bir deneyim kazandırmış oldu.

Birçok denemeden sonra bilgisayarı eski tarihine döndürdüm yine düzelmedi.
Videonun youtube linkinden bakayım dedim, youtube'da da ses yok.
Dedim bu normal bir şey değil.
Hadi bilgisayardaki videodan ses gelmiyor da youtube'da neden ses gelmesin ki?
Ses kartında böyle tuhaf bir arıza olamaz diye düşündüm.

Sonra hoparlörlere bakmak aklıma geldi.
Hoparlörler ekranın önünde, küçük ve birbiriyle yan yana duran hoparlörlerdi.

Başka bir video açarak ve kulağımı yaklaştırarak hoparlörleri dinledim.
Sol taraftan ses gelmiyordu.
Meğerse hoparlörlerin birisi bozulmuş. Ne zaman bozuldu bilemiyorum, zira yan yana durdukları için fark etmemişim.

Ses alamadığım o videoların sesleri sadece bir kanaldan geldiği için ve tesadüfen de o hoparlör bozulduğu için, ve diğer normal videolara baktığımda, sağlam hoparlörden ses çıktığı için,
hoparlörün sadece birinin bozulmuş olduğunu anlayamamıştım.

Yani;
o bahsi geçen videolarım, mono değil stereo imiş.
Ama,
sadece bir kanaldan ses geldiği için ve tesadüfen o gelen tek kanalın hoparlörü bozulduğu için, sorunu saatler boyunca anlayamamıştım.
Zaten mono olsaydı, iki kanaldan da aynı ses geleceği için, yine hoparlörün birinin bozuk olduğunu anlayamayacaktım ve kim bilir ne zaman fark edecektim.

Peki bu videolar stereo olmasına rağmen, sesler neden tek kanaldan geliyor? Muhtemelen özensiz, bilinçsiz yapılan video convert işleminden dolayı.

Bu arada hoparlörü değiştirdim. Ve kullanıyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı