ViewSonic XG2402 Yanına IPS Monitör Tavsiyesi

Makaleler
287
Yer
İstanbul
Abi açık konuşmak gerekirse ben öğrenciyim, okurken bir yandan da çalışmaya çalışıyorum. İşim ve bölümüm de bilgisayarla alakalı olduğu için bilgisayar başında vakit geçirmeyi seviyorum ve oyunlarda bu vaktin büyük kısmını kapsıyor.

Bu yazın başında İtopya’dan bir sistem topladım sistemim özetle MSI Z370 -A PRO üzerine kurulu i5 8600 işlemci MSI Gaming 1070 Ti ekran kartı XPG 3000Mhz 8GB rame sahip bir sistem. Konu oyunlar olunca main olarak oynadığım bir tür yok sevdiğim her oyuna göz atmaya tecrübe etmeye çalışıyorum. Yakın zamanda biriktirdiğim para ile kendime bir adet ViewSonic XG2402 monitör satın aldım. Bu monitörü özellikle competitive diyebileceğimiz oyunlarda tecrübemi güçlendirmek için satın aldım 144Hz 1Ms FreeSync destekli bir monitör. Fortnite ve türevleri oyunlarda tecrübemi ziyadesiyle güzelleştirdi ama TN panel ve 1920x1080 bir monitör olduğunu da hesaba katarak şöyle bir şey düşündüm:

Yine ViewSonic'in VX2778 isimli bir monitörü daha var. Bu monitörün avantajı kısaca TN yerine IPS panel kullanılması (daha canlı ve gerçeğe yakın renkler) ve 2560x1440 (2K QHD) çözünürlük sunması. Ama elimdeki diğer monitöre dezavantajla 60Hz ve 5ms tepkime süresine sahip. Ben World of Warcraft, Witcher, Darksiders, Shadow of Mordor vb. RPG Aksiyon oyunlarını da oynamayı diğerleri kadar seviyorum. Özellikle WoW dışında saydığım oyunlar story mode üzerinden ilerledikleri için competitive sayılacak bir yanları yok ve 1ms gibi bir tepkime süresi (en azından 5msin karşısında) bu oyunlar için bir zorunluluk değil diye düşündüm. Benim maksadım ise bu örneklendirdiğim oyunlardaki tecrübemi geliştirmek. Ama daha önce hiç 2K bir monitörü tecrübe etmediğim ve bunu deneme imkânım olmadığı için ikinci monitör olarak ViewSonic'in VX2778 modelini almak mantıklı mı değil mi bilemedim ve sana sormak istedim.

Sonuç olarak Recep abi, Planım elimdeki monitörü daha çok competitive diyebileceğimiz Fortnite CS:GO vb. oyunlarda kullanıp, ViewSonic VX2778'i daha atmosfer ve hikaye odaklı oyunlarda kullanmak. Ama buradaki mantığım doğru mu değil mi bilemiyorum. Sence ne yapmalıyım? Bahsettiğim türdeki oyunlar için düşündüğüm gibi daha yüksek çözünürlük ve doğru renkler> 144 FPS midir? Yoksa RPG aksiyon türündeki oyunlar için bile 144 FPS 2K çözünürlükten daha mı iyi tecrübe sunar?

144 Hz monitörden 60 Hz monitöre geçmek bana sorarsan işkence olabilir. Hele hele bir yanda 144 Hz, öbür yanda 60Hz varken her geçişte pişman olabilirsin. Almışken yine en az 120 Hz al derim.

Bence de :D
XG2401 kullanan birisi olarak ben de ekleyeyim kendi düşüncemi:

144 Hz ve TN competitive oyunlarda gerçekten büyük avantaj ama single oyunlarda witcher gibi, bazen soluk olduğunu görüyor eleştiriyorum. Ama 144 Hz gerçekten büyük avantaj alabiliyorsan 1080P VA panel 144 Hz bütçene uyabilecek monitörler var. Bunlara yönelmeni tavsiye ederim. Ne 144Hz den feda et ne de görüntü kalitesinden. O zaman CS,fortnite'da oynuyorsun hem.

Bence bir problem olmazdı ama oyun için 2 ayrı monitör almaya gerek yok. TN ile idare ederdim veya elimdekini satıp hayat kurtaran VA panellere geçerdim. İş için kullanılacak olsaydı, yüksek çözünürlüğün ve renk gamutunun avantajından faydalanırdı o model ile. O kişiler için de yenileme hızının bir önemi olmadığından 60 Hz ve 144 Hz iki modeli de rahat kullanabilirdi.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı