Virüs bilgisayara kalıcı hasar verir mi?

Zararlı yazılımların bilgisayar donanımlarına fiziksel ve kalıcı bir hasar verip veremeyeceği tartışmalı bir konu. Teoride evet ancak pratikte pek mümkün değil.

MS-DOS ve Amiga'nın hüküm sürdüğü zamanlarda donanım bazlı koruma diye bir şey yoktu ve bilgisayarın bütün kaynakları programcılara şartsız ve koşulsuz bir şekilde açıktı. O zamanlar böyle zararlı yazılımların yazılması daha olası bir ihtimal olarak görülüyordu ancak bilinen bir olay yok.

1998 yılında WIN.CIH virüsünün ortaya çıkışıyla bunun (bilgisayarın bütün kaynaklarının çıplak bir şekilde açık olmasının) çok büyük bir problem oluşturduğu görüldü. Bunun bir güvenlik açığı oluşturduğu o zamana kadar kimsenin aklına bile gelmemişti. WIN.CIH, BIOS'u silerek sistemi boot edilemez bir hale getiriyordu. Anakart çöp olmuyordu ancak düzeltmek için özel araçlar gerektiriyordu. Sıradan PC kullanıcıları ve hatta uzmanlar bile bu araçlara sahip olmadan hiçbir şey yapamıyordu.

Bu olay üzerine hem bilgisayar donanımı üretilcileri, hem de Microsoft gibi dev yazılım şirketlerinin aldığı önlemler neticesinde işletim sistemi boot edilmiş haldeyken kritik noktalarda bilgisayarın donanımlarına ve kaynaklarına müdahale edilememesi ve erişilememesi için hem yazılımsal, hem de donanımsal güvenlik önlemleri alındı. Zaten o günden beri WIN.CIH benzeri bir olay bir daha yaşanmadı ki zaten WIN.CIH tam olarak bilgisayar donanımlarına kalıcı zarar vermiyordu ancak bunu yapmaya bayağı yaklaşmıştı diyebiliriz.

Kaspersky'nin bu konuyu biraz daha detaylı inceleyen güzel bir makalesi mevcut. İstersen okuyabilirsin:

Miner virüsü bulaşmıştı bana. Bulaştığı zamandan beri bayağı zaman geçti ve o zamandan 2-3 kez format attım. Overclock var mıdır eğer yapmışsa nasıl anlarım?

Hocam overclock yapan virüs ilk defa duydum ve bilgi çalıp Windows'u çökerteceğine bırakın OC yapsın (!)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı