Çözüldü Virüs bulaşmış sisteme neler yapılabilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yukionii

Picopat
Daha fazla  
Kuzenim 14 yaşında tek çocuk, annesinin telefonunda oynadığı oyunu kendi telefonu olmadığı için laptoplarına indirmeye çalışmış internet üzerinden. Yani illegal indirme veya ücretli bir oyunu bedavaya getirme durumu yok. Laptopa benim erişimim yok, beni arayıp ne olduğunu anlattılar, pandemiden dolayı bir yere götürüp sormak istememişler. Benim de pek bilgim yok bu konularda size anlatayım da bana bir yardımcı olun.
Site üzerinden oyunu indirmiş ve inen oyunu açmış, açılan oyun kendi ekranında oyun ek dosyalarını indirmeye başlamış. Aynı LoL gibi indi dedi bana aşırı üzüldüm çocuğa. Sonra korkup indirme bitmeden kapatmış, silmiş her şeyi. Daha sonra laptopu açtıklarında oyun kendi kendini açmış klasik olaylar vs. masaüstünde oyunun kendisi ve Game Store tarzı bir şey daha yüklüymüş, bunları silmiş ve bir süre sonra fare imlecinin yanıp söndüğünü ve soluklaştığını fark etmişler. Bugün arayacağım onları, kişisel önerim bilgi eksikliğimdem dolayı yetersiz olur diye size sormak istedim. Antivirüs programı kurmalarını mı önereyim, kendileri halledebilirler mi? Yoksa bir bilgisayarcıya format attırmalarını mı önermeliyim?
Bir de annesi laptopu iş için kullanıyor, hesapları ve bilgilerine bir şey olup olmayacağını merak ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sırayla bu konulara bakın.

Sırayla bu konulara bakın.

Çözüm
Hocam iş için kullanıyorsa riske atmaya değmez asla.
Resim veya belge önemli dosyaları yedeklesinler.
Bir bilgisayarcıya götürsünler yarım saatte formatı hallederler zaten.

Eğer önemli bir şey yoksa içinde format atmaları gerekiyor.
Onun dışında bilgisayar üzerinde kullandığı tüm hesaplarının şifresini değiştirsin.

Malwarebytes ve AdwCleaner indirip virüs taraması yapsınlar. Sonra Kaspersky indirip bir de onla tarama yapsınlar. Eğer yine de işe yaramazsa format yolu görünüyor.

Bu virüsten virüse değişir ama benim tavsiyem format atmak olucaktır çünkü virüsten kurtulma konusunda en iyi çözüm yoludur.
Formatla temizlenmeyen zararlılar da var mesela BIOS virüsleri. Veya formatsız temizlenenler zararlılar da var. Ezbere yorum yapmayın her şeye.

Eğer olmazsa ESET SysRescue Live veya Kaspersky Rescue Disk kullan.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…