Vivaldi Tarayıcısı iOS ve iPad için çıktı

Makaleler
6
Daha fazla  
Uzun bir süresine test edilen Vivaldi Tarayıcı iOS ve iPad için mağazada yerini aldı.

İlk günden beri beta programındayım, çok fazla geri bildirim yaptım. Ufak tefek eksiklikleri ve hataları var umarım zamanla çok daha iyi olur. Başlangıç sayfasının aynı Safari'de olduğu gibi olması bir diğer sevdiğim özelliği ise manuel AdBlock filtre ekleme özelliği olması ve en önemlisi kozmetik AdBlock özelliği olması.

Benim gibi bu tür alışkanlıklardan dolayı Safari'den başka kullanmak istemeyen kullanıcılar için güzel alternatif seçenek bence. Özellikle evrensel yani tüm platformlarda aynı hesapla kullanmak için.

İnceleme/yorumum:

Safari'den sonra pratiklik olsun kullanım kolaylığı açısından olsun bence Vivaldi iyi bazı eksiklikleri saymazsak. Zaman içerisinde popülerliği artacaktır. Eğer doğru adımlarla ilerlerse Safari'nin yerini alacaktır diye düşünüyorum.

Mesela açık sekmeleri X çarpıya basıp kapatmak yerine kaydırarak kapatmak daha iyi. Android'de seçenek var. Aktif edildiğinde mümkün oluyor.
Açık sekmeler kapatıldığında otomatik yeni sekme açılması. Android'de mümkün aktif edilirse oluyor.

Kozmetik AdBlock. Bunun için elle filtre eklendiğinde Android'de pek stabil değil. Zaman zaman elle eklenen filtreleri yokmuş gibi davranıyor. Zaman zaman kilitlenmesine kapanmasına neden oluyor. Şimdilik bunu en iyi yapan Safari + AdGuard ikilisi eklentilerle. Eklenti ile yaparken 3 tane filtre kullanıyor. Bu filtre gerçekten çok etkili. Reklamları engellemekle kalmıyor engellediği reklamın o alanını temizliyor. Hatta reklam olmayan birçok şeyleri engelliyor temiz web siteleri açıyor. Bunu şimdilik aşağıdaki verdiğim 2-3 filtre ile yapılıyor. Ama iOS da da donmasına kilitlenmesine hatta bu nedenle ısınıp çok güç tüketmesine neden oluyor.

Bu şekilde söylediklerim ve söylemediklerim çok şeyleri bildirdim umarım zamanla daha iyi olur.

AdGuard AdBlock tavsiye ettiğim fitreler:
Temel filtre: https://filters.adtidy.org/ios/filters/2_optimized.txt
Mobile Filtre: https://filters.adtidy.org/ios/filters/11_optimized.txt
Can sıkıcı öğeler filtresi: https://filters.adtidy.org/ios/filters/14_optimized.txt
Kozmetik AdBlock ile ilgili demek istediğimi görsellere bakarak daha iyi anlarsınız.
Bu arada özellikle mobilde kullandığınız tarayıcıyı ve AdBlock'u tekrar gözden geçirin derim. :)

9476F3BD-10F9-4238-B9E9-9D71535E91A7.jpeg

559C4DFF-12E7-4389-9A61-23980F0EA659.jpeg

7684C109-D38B-4BFA-883E-6673444D577D.jpeg

F5B21D7A-287C-4185-B006-5E3579B9BBB6.jpeg

E85D0019-EB00-4D57-857A-46B650663D0D.jpeg

A8DCD294-31CB-4510-AF2E-799C245B1728.jpeg

10D68F82-189A-4236-B267-311D0C0C05A1.jpeg

257BCC61-F585-4DB3-9E12-B1E8327FEFC7.jpeg 565BB635-D97F-4B10-8423-0D653A2F1FC2.jpeg 5E146CA0-336D-4702-A802-ED360049DEB9.jpeg 853F6497-335F-442D-83FB-00B98E6206D7.jpeg

Dosya Ekleri

• 5B99705C-269F-4F01-B105-1D30445DEAAA.jpeg
    5B99705C-269F-4F01-B105-1D30445DEAAA.jpeg
    77 KB · Görüntüleme: 56
Son düzenleme:
Eğer doğru adımlarla ilerlerse Safari'nin yerini alacaktır diye düşünüyorum.
İnceleme için teşekkürler, haber kategorisi kadar inceleme kategorisinde de olmayı hakeden bir konu ama bu yorumunuza katılamayacağım (Vivaldi özelinde de değil, tüm tarayıcılar için), bence WebKit kullanan hiçbir tarayıcının Safari'yi geçme ihtimali yok. Sonuçta Apple ile Apple'ın geliştirdiği motor üzerinden yarışılıyorlar...

İnceleme için teşekkürler, haber kategorisi kadar inceleme kategorisinde de olmayı hakeden bir konu ama bu yorumunuza katılamayacağım (Vivaldi özelinde de değil, tüm tarayıcılar için), bence WebKit kullanan hiçbir tarayıcının Safari'yi geçme ihtimali yok. Sonuçta Apple ile Apple'ın geliştirdiği motor üzerinden yarışılıyorlar...

O kısmı biraz eksik yazıp diğer taraftan anlatmaya çalıştım aslında. Daha doğrusu o zaman alternatif olabilir diyelim.

En basiti safari de eklenti desteği var. Eklenti ile yetenekleri artıyor ve mağazada eklenti sayısı gün geçtikçe artıyor.
Yazıda da söylediğim gibi bazı temel eksiklikleri hataları tamamlanırsa ve safari ye bağlı kalmak istemeyen kullanıcılar için güzel alternatif olabilir.
Safari gerçekten kullanışlı kullanım pratikliği var. Yolda yürürken ekrana bakmadan işlem yapılır. Başka bir tarayıcı test ettiğimde gözüme ilk çarpan eksikliğini hissettiğim şeyleri yazmıştım. Ki safari ye alışkın olan birisi bile fark eder ve ilk başta zorlanır ama zamanla alışabilir. Ama eğer benim gibi detaya ayrıntıya önem veren ve alışkanlıklardan vazgeçmiyorsa zor. Mesela açık sekmeleri kapatınca otomatik sekme açması. Çoğunda yok. Veya can sıkıcı öğeleri kozmetik adblock performansı safari den iyisi yok. Bunlar direkt göze çarpıyor dediğimiz gibi. Kozmetik olayını anlatmaya çalıştım üsteki yazıda. 2-3 tane filtre ile oluyor ama arada saçmalıyor tarayıcılar.

Ben şahsen şu aşamada beklentilerim ise sekme sistemi kozmetik adblock performansı ve başlangıç ekranı düzeni özellikler en az safari kadar olmasını isterim.
Kozmetik adblock olayını 3 tane filtre ekleyerek yaparım ama çalışsın düzgün. Sayfa boyutu %75 de kullanırım fark etmişsinizdir belki resimlerden.
Bunlar olursa yine safari kullanırım çoğunlukla ama kesinlikle Vivaldi yüklerim her zaman . Yaptığım değişiklikleri Vivaldi ye aktarırım. Yani hem safari kullanırım hem de safari ye bağlı kalmayıp tüm platformlarda kullanmak için Vivaldi de kullanırım. Şu an bile bana göre bence Vivaldi şu durumda daha yeniyken bile alternatif tarayıcı yok.
Kimisi Brave diyebilir.
Hadi kozmetik olayını 3 tane filtre ile çözelim.
Sekme özelliği safari ile aynı.
Ama başlangıç sayfası düzeni klasör sistemi vs ve en önemlisi senkronize sistemi e posta mail ile login olmadığı için ben şahsen elerim.
Dediğim gibi iOS kullanıp safari den başka tarayıcı kullanan varsa kullandığı tarayıcıyı ve adblock u gözden geçirsin. Yeterince iyiler mi bakalım.
Reklamları ve kozmetik can sıkıcı öğeleri engelliyor mu kontrol edin.
:)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı