Rehber VMware vs Oracle VirtualBox - detaylı rehber

Giriş.
VMware bana göre daha yenilikçi daha modern ve kullanışlı, fakat ücretli,crackli bir şekilde illaki kurarsın ama ne malum güvenli olacağı.

Onun yerine VirtualBox kullanmak daha mantıklı çünkü ücretsiz kararlı ve basit.VMware'nin Player versiyonu ücretsiz fakat bence bu demek olmuyor ki bütün özelliklerini ücretsiz kullanalım. Normalde VMware kullanıyordum kendi kendine kurduğum sistemi bozması, yavaşlaması, bir anda kapanması gibi sorunlarından dolayı VirtualBox'a geçtim ikisini de kullanmış biri olarak konuyu açmak istedim.

VMware & VirtualBox nedir ve ne işe yarar?
VMware ve VirtualBox, birçok işletim sistemini çalıştırmanıza yarayan programdır. İşletim sisteminize vermek istediğiniz özellikleri (RAM, disk kapasitesi işlemci çekirdeği vs) hızlı ve kolay bir şekilde ayarlamanıza yarayan popüler programlardır ikisi de.

VMware özellikleri
    1. Yüksek performanslı 3D grafikler.
    2. 3D uygulamaları çalıştırmak için akıcı ve duyarlı bir deneyim sunar.
    3. Workstation ve Fusion'ın (Mac için üretilmiş) her biri sanal makinelerde DirectX 11 ve OpenGL'yi destekler.
    4. Neredeyse her işletim sistemini çalıştırır.
    5. Buluta hazır Linux dağıtımlarından en son Windows 11'e kadar desteklenen yüzlerce işletim sistemini destekler.
    6. Güvenli masaüstü bilgisayarları çalıştırmanıza olanak sağlar.
    7. Çevrimiçi koruma için farklı gizlilik ayarlarına, araçlara ve ağ yapılandırmalarına sahip, daha sonra geri yüklenebilecek "anlık görüntüler" adı verilen geri alma noktalarıyla tamamlanan güvenli bir ikinci masaüstü çalıştırın. Veya benim yaptığım gibi kurulum bitirip ayarlarınızı yaptıktan sonra vmx uzantısını <belgelerim - Virtual machine - X dağıtım = zip> zipleyip sorun olduktan sonra tekrardan kurun :D
    [*]

VMware basit sorunları ve çözümleri.
    1. Sanal makine başlatılamıyor: Konfigürasyon dosyalarını ve sistem kaynaklarını kontrol edin.
    2. Yavaş performans: RAM ve işlemci atamalarını artırın.
    3. Ekran çözünürlüğü problemleri: Misafir eklentilerini güncelleyin.
    4. Ağ sorunları: Ağ modlarını ve ayarlarını
    5. gözden geçirin.
    6. USB ve paylaşılan klasörler: Eklentileri ve aygıt sürücülerini güncelleyin.
    [*]

VMware'ye kurabilecekleriniz.
    • Linux.
    • Windows.
    • Ubuntu.
    • Fedora.
    • Debian.
    • FreeBSD.
    • CentOS.
    [*]

Sanallaştırma programları;
    • VirtualBox: Açık kaynak + genel kullanıcılar, geliştiriciler.
    • VMware Workstation: Kapalı kaynak + profesyonel kullanıcılar.
    • Microsoft Hyper-V: Kapalı kaynak + Windows + odaklı işletmeler, sunucu yöneticileri.
    • Parallels Desktop: Kapalı kaynak + Mac ve Windows odaklı + genellikle Mac kullanıcıları.
    • Ek olarak: Red Hat virtualization, citrix hypervisor.
    [*]

Hypervisor nedir?
Kaynakların dağılımını, ihtiyaçlar değiştikçe yeniden düzenleyen ya da atayan bir programdır.
Bilgisayarın CPU, bellek, sabit disk, ağ ve diğer donanım kaynaklarını taklit eder. Bu işlem, her bir Vm'ye özel ihtiyaçlarına göre kaynaklar ayırmak için bir kaynak havuzu oluşturur. Birbirinden izole birçok sanal donanım platformunu destekleyebilir. Bu sayede aynı fiziksel sunucuda hem Linux hem de Windows server işletim sistemlerini çalıştıran Vm'ler bulunabilir.

Rich (BB code):
Hypervisorlar genellikle iki temel kategoriye ayrılır: Tip 1 ve tip 2.

Tip 1 hypervisorler.
Fiziksel ana makine üzerinde doğrudan çalışır ve donanıma doğrudan erişim sağlar. Tipik olarak sunucu bilgisayarlarda çalışır ve tip 2 hypervisorlerden daha verimli ve performanslı oldukları düşünülür. Bu nedenle sunucu, masaüstü ve uygulama sanallaştırması için uygun görülürler. Tip 1 hypervisor örnekleri arasında Microsoft Hyper-V ve VMware ESXi bulunmaktadır.

Tip 2 hypervisorler.
Ana makinenin işletim sistemi üzerine kurulur ve donanım kaynaklarına erişim çağrılarını işletim sistemi yönetir. Genellikle belirli kullanım durumları için son kullanıcı sistemlerinde kullanılırlar. Örneğin bir geliştiricinin bir uygulama oluşturmak için özel bir ortam yaratması veya bir veri analistinin izole bir ortamda bir uygulamayı test etmesi gibi. Tip 2 hypervisor örnekleri arasında VMware Workstation ve Oracle VirtualBox yer alır.

VirtualBox
Aslında ikisinin arasında gram fark yok biri ücretsiz biri ücretli biri Linux biri Windows ama VMware artık kendi kendine değişik davranıyor bazen sistemi bozuyor bazen kendi kendine kapanıyor bazen hiç açılmıyor yeniden başlatmadan PC'yi soğuttu kendinden yani.

Oracle VirtualBox
Profesyonel kullanımlar için açık kaynak ücretsiz sanal makine programıdır. Sisteme ve fiziksel bilgisayarınıza zarar vermeden istediğiniz programları açabilir ve farklı işletim sistemlerini deneyebiliriz. Profesyonel kullanımda ise yazılım geliştirme ve test işlemlerinde kullanılır, maliyetleri azaltır ve güvenli bir test ortamı sağlar.

Oracle VirtualBox'un bize sunduğu bazı basit kolaylıklar.
    • Oracle Cloud ınfrastructure'dan içe aktarma.
    • Oracle vm VirtualBox Manager.
    • Oracle Cloud ınfrastructure (ocı) örneklerini Oracle vm VirtualBox'a içe aktarabilir ve sanal makinelerle aynı işlevselliği sağlar.
    • Oracle Cloud ınfrastructure'dan kolayca dışa aktarma.
    • Oracle vm VirtualBox Manager, sanal makineleri aynı sanal makineyi yeniden yüklemek zorunda kalmadan öykünen veya yarı sanallaştırılmış örnekler olarak ocı'ye dışa aktarabilir.
    • İç içe sanallaştırma desteği.
    • KVM gibi hipervizörler yüklenebilir. Bunlar sanal makinelerin konuk sanal makinede oluşturulmasına ve çalıştırılmasına olanak sağlar.
    • VirtualBox konuk eklentileri.
    • Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak konuk pencereleri kolayca yeniden boyutlandırılabilir ve bu daha iyi işlevsellik sağlar.
    • Konuk kontrol dosyası yöneticisi.
    • Konuk sanal makine kullanıcısı olarak, konuk ve ana bilgisayar arasında kolayca dosyaları aktarın.
    • VirtualBox Manager.
    • Oracle vm VirtualBox Manager'a erişimle yerel depolamaya taşınan sanal makineler için destek alın.
    • Sanal makine klonlama işlemi.
    • Donanım UUID'sini, disk görüntülerinin adlarını ya da Mac adres ilkesini saklayarak sanal makineleri klonlayın.
    • Bulut profili yöneticisi.
    • Ocı hesabınız hakkındaki bilgileri konfigüre etmek için VirtualBox adresini kullanın.
    • Paylaşılan klasörler.
    • Konuk ile bir ana bilgisayar platformu dosya sistemini paylaşarak platformlar arası hesaplamayı etkinleştirin.
    • Çoklu dokunmatik desteği.
    • Çoklu dokunmatik arayüzlü ana bilgisayarlar, konuklara çoklu dokunmatik desteği sunabilir.
    • Esnek ağ bağlantısı seçenekleri.
    • NAT ağı, köprü ağı ve dahili ve sadece ana bilgisayar ağı sayesinde Oracle vm VirtualBox'tan çeşitli ağ modellerini edinin.
    • IPv6.
    • Bu seçenek, IPv4 ile birlikte çoğu örnekte kullanılabilir.
    • Güç ve performans avantajları şunlardır:
    • Intel ve AMD donanım desteği.
    • Sanallaştırma için yonga düzeyinde destek ile Oracle vm VirtualBox konuklar için daha hızlı yürütme süreleri sağlar.
    • 3B grafik desteği.
    • 3B grafiklerin görüntülenmesine ve performanslarının artırılmasına yönelik gelişmiş destek.
    • İki yönlü sürükle - bırak desteği.
    • Dosyaların kopyalanmasına veya açılmasına olanak tanıyan tüm ana bilgisayar platformlarında içeriğin sürüklenip bırakılmasına yönelik destek.
    • Disk görüntüsü şifreleme.
    • Sabit disk görüntülerinde depolanan veriler şeffaf bir şekilde şifrelenebilir.
    • Yüksek performanslı depolama G/Ç alt sistemi.
    • Sta, NVMe, SCS'ı, IDE ve sas gibi çeşitli sanal depolama kapsayıcıları ile VirtualBox yüksek performans ve veri bütünlüğünü sunar.
    • Yerleşik iscsı başlatanı.
    • Konukların ağ üzerinde standart bir denetleyici görmesiyle iscsı hedefleri olarak var olabilir.
    • Uzak görüntüleme protokolü.
    • Konuk konsoluna güçlü ve uzak erişimle VirtualBox uzak görüntüleme protokolü (vrdp), istemcilerin bir veya daha fazla uzak izleyiciye bağlanmasını sağlar.
    • Seri bağlantı ve USB bağlantısı.
    • VirtualBox harici cihazların USB aracılığıyla konuklara bağlanmasına olanak sağlar.
    • Sanal web kamerası.
    • Google hangouts veya Skype çalıştırılan konuklar, ana bilgisayar kamerasını VirtualBox ile kullanabilirler.

• Yüksek çözünürlüklü ses.
    • VirtualBox konukların yüksek çözünürlüklü bir ses kartının tüm yeteneklerini kullanmasını sağlar.
    • Tam ACPI desteği.
    • Konuklar, sanal makinenin yaşam döngüsünü kontrol etmek için ACPI düğmesi olaylarını kullanabilir.
    • Çok nesilli ve bölünmüş anlık durumlar.
    • Yazılımı yüklemeden önce kullanıcılar anlık durum alabilir ve önceki durumlarına geri dönebilir.
    • Konuk otomasyonu.
    • Konuk otomasyonundan yararlanan API'ler, işlemleri desteklemek için ana bilgisayar tabanlı mantığa olanak tanır.
    • Web hizmetleri.
    • Yetkili istemciler için web hizmeti API'si ile uzaktan kontrolü etkinleştirin.
    [*]
Kapanış.
Kısaca günün sonunda VirtualBox diyip, konuyu kapatıyorum.

VMware üzerinde kuramadığım windowsu Virtualboxda sorunsuz kurmuştum, hala kullanıyorum fakat düşük tüketim yapan işletim sistemine yüksek kaynak da versem çok ağır çalışıyor

Güzel rehber ellerinize sağlık. Bende VMware daha iyi çalışıyor VirtualBox'a göre ben VMware diyorum.

Wmvare katılımsız parametre:
VMware-workstation-17.6.1-24319023.exe" /s /v"/qn EULAS_AGREED = 1 SERIALNUMBER = MC60H-DWHD5-H80U9-6V85M-8280D AUTOSOFTWAREUPDATE = 1"

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı