Volt ve amper nedir?

• Konuyu başlatan Pruom
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 14
  • Görüntüleme 1.378

Pruom

Megapat
Daha fazla  
Merhaba,
Bu aralar kafayı elektriğe taktım. Bu volt amper ve direnç konularını sezgisel olarak yani tam olarak anlamak istiyorum. Araştırırken yok suyun basıncı analojisi, hortum analojisi gibi alakasız analojiler üzerinden anlatılıyor ya da derin matematik konuları üzerinden. Nedir abi volt ile amper? Atomik düzeyde neler oluyor da 1.5volt, 3volt oluyor?

Merhaba,
Bu aralar kafayı elektriğe taktım. Bu volt amper ve direnç konularını sezgisel olarak yani tam olarak anlamak istiyorum. Araştırırken yok suyun basıncı analojisi, hortum analojisi gibi alakasız analojiler üzerinden anlatılıyor ya da derin matematik konuları üzerinden. Nedir abi volt ile amper? Atomik düzeyde neler oluyor da 1.5volt, 3volt oluyor?
Amper elektrik akımının şiddetini ifade eder ve A ile gösterilir. Volt ise devrenin potansiyel farkıdır. Potansiyel fark olmadan devre çalışmaz ve gerekli güç gelmez. Direnç ohm cinsinden gösterilir.

Amper elektrik akımının şiddetini ifade eder ve A ile gösterilir. Volt ise devrenin potansiyel farkıdır. Potansiyel fark olmadan devre çalışmaz ve gerekli güç gelmez. Direnç ohm cinsinden gösterilir.
Konu sahibi teorik cevap istemiyor. Bu bilgileri herhangi bir lise öğrencisi de verebilir.

Hocam kastettiğim bu değil mesela potansiyel fark bir kalem pilde 1.5 volt bir başka pilde 3.7 Ne oluyor da bu aradaki fark artıyor. Şey mi 1.5 volt pilin - ucunda bulunan elektronlar 3.7 voltluk pilin - ucundaki elektronlardan sayı bakımında daha az şeklinde mi?

Hocam kastettiğim bu değil mesela potansiyel fark bir kalem pilde 1.5 volt bir başka pilde 3.7 Ne oluyor da bu aradaki fark artıyor. Şey mi 1.5 volt pilin - ucunda bulunan elektronlar 3.7 voltluk pilin - ucundaki elektronlardan sayı bakımında daha az şeklinde mi?
Evet.

Araştırırken yok suyun basıncı analojisi, hortum analojisi gibi alakasız
Bahsettiğiniz şey örneklemedir.

Bahsettiğiniz şey örneklemedir.
Bu örneklemeler çok mantıklı gelmişti bana aslında ama hiç bu kadar detaylı düşünmemiştim. Gerçekten atomik düzeyde neler oluyor acaba. Elektrik mühendisliği okumama rağmen bu kadar detay görmedim sadece teoride kaldı.

Merhaba,

Gerilim (Volt) dediğimiz şey aslında yoğunluk gibi düşünebilirsiniz. Mesela elektronlar bir yerde kalabalık olduklarında rahatsız olup geriliyorlar ve daha boş yere gitmek istiyor gibi düşünün. Bu şekilde tenha ve boş yerlere hareket ederken hepsi aynı anda gidemeyeceği için trafik oluşuyor. Buradaki trafiğin akması ise akım (Amper). Eğer yol çok geniş olsaydı trafik oluşmazdı, rahat rahat giderlerdi ama tek şerit yol olursa geçmiş olsun, sıkıntı yaşıyorlar. Yolun genişliği ise direnç (Ohm). Eğer Daha az elektronumuz olsaydı hepsi daha sakin olacağından o yoldan çok daha az bir trafikle geçebilirlerdi. Eğer yolumuz daha geniş olsaydı hepsi yolu kolayca aşıp istedikleri yere giderlerdi. Burada trafiğin akması ve yoğunluğu olan akım ise bu diğer ikisine bağlı olarak oluşan bir şey. Trafiğin kendisi tek başına var olmaz, ya yolda sorun vardır ya da kişi sayısında.

Ben de anlamakta sorun yaşıyordum, kendim bu şekilde kavradım ve artık düşünmeden anlayabiliyorum soruları. Kafada olayı somutlaştırmak önemli cidden.

Gerilim (volt) dediğimiz şey aslında yoğunluk gibi düşünebilirsiniz. Mesela elektronlar bir yerde kalabalık olduklarında rahatsız olup geriliyorlar ve daha boş yere gitmek istiyor gibi düşünün. Bu şekilde tenha ve boş yerlere hareket ederken hepsi aynı anda gidemeyeceği için trafik oluşuyor. Buradaki trafiğin akması ise akım (amper). Eğer yol çok geniş olsaydı trafik oluşmazdı, rahat rahat giderlerdi ama tek şerit yol olursa geçmiş olsun, sıkıntı yaşıyorlar. Yolun genişliği ise direnç (ohm). Eğer daha az elektronumuz olsaydı hepsi daha sakin olacağından o yoldan çok daha az bir trafikle geçebilirlerdi. Eğer yolumuz daha geniş olsaydı hepsi yolu kolayca aşıp istedikleri yere giderlerdi. Burada trafiğin akması ve yoğunluğu olan akım ise bu diğer ikisine bağlı olarak oluşan bir şey. Trafiğin kendisi tek başına var olmaz, ya yolda sorun vardır ya da kişi sayısında.

Ben de anlamakta sorun yaşıyordum, kendim bu şekilde kavradım ve artık düşünmeden anlayabiliyorum soruları.

Çok güzel bir açıklama olmuş hocam, peki buna göre 5V geçen bir kablonun genişliği değişirse akım da mı değişir?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı