VRAM nedir?

292469

Megapat
Makaleler
5
Merhabalar. VRAM hakkında tek bildiğim ekran kartıyla alakalı olduğu. Nedir bu VRAM? Önemli midir? Aynı model ekran kartlarında VRAM yüksek olan mı tercih edilmeli? Cevaplarınızı bekliyorum.

VRAM ekran kartının belleğidir. Misal benim 940MX ekran kartım var ve 2 GB yani 2 GB VRAM'i var.

Son düzenleyen: Moderatör:
VRAM ekran kartının kullanılan hafızasını göstermek için kullanılan bir gösterge midir?
Örneğin: GTX 850 4G ekran kartı kullanıyorsun ve oyun oynarken VRAM: 3200 diyorsa o oyunun ekran kartının 3.2 GB'lık bölümünü kullandığını gösterir kısaca.

Peki bu VRAM, RAM'ler gibi yükseltilebilir mi?

Hayır, yükseltme olmaz.

VRAM boyutu çözünürlüğe bağlı olarak artmalıdır. Mesela monitörünüz 1080p ise ekran kartınızın VRAM'i 4~6 GB olabilir. Lakin 1440p çözünürlüğe çıkacaksanız artık günümüz oyunları için 6 GB+ gerekli diyebilirim. 4K'ya çıktığımızda ise 8 GB VRAM kapasitesinden bahseder hale geliriz ki günümüz üst seviye kartlarında 11 GB ve hatta 16 GB değerlerini dahi görebilirsiniz (bkz. Radeon VII).

VRAM, RAM gibidir. Ekran kartı belleğidir. Misal Rainbow Six Siege 2 GB VRAM istiyor. 2 GB VRAM'i olmayan bir ekran kartı oyunu kastırabilir. Öyle düşünün. Yani 8 GB RAM isteyen oyunu 4 GB RAM'le açmaya çalışmak gibidir. Önemli bir şeydir kendisi kısaca.
Daha güzel anlatılamazdı.

Rainbow daha çok istiyor, öylesine detaylı dokuların ücreti sadece 2 GB olamaz. Zaten 2 GB bitti sırada 4 GB var o da yavaş yavaş bitiyor. Oyunun sistem gereksinimleri güncellenmemiş gibi gözüküyor.

Soruya gelinecek olursa elbette önemlidir bellek düşükse kartın önündeki en büyük engellerden bir tanesi olabilir, mesela 1650S'in 4 GB belleğe sahip olması büyük saçmalıktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…