WARP, bir DNS veya VPN mi?

Öncelikle arkadaşlar bu konuyu ChatGPT'nin yanıtlarından faydalanarak cevaplayacağım. Çünkü kendisine sorduğum sorudan detaylıca cevaplar almış bulunmaktayım.

Size ne düşündüğümü söylemek istiyorum. WARP, her ikisiyle de ilişkili özellikler taşısa da, WARP'ın ne VPN ne de DNS olduğunu düşünüyorum. Tam olarak ikisi de değil. Şimdi "Ama IP adresi değişiyor, neresi VPN değil?" diyenleriniz çıkacaktır. Arkadaşlar bu kadar basit kafada olmamanızı istiyorum. WARP'tan bahsediyoruz.

Öncelikle VPN ile DNS'in ne olduğunu açıklayalım ve ona göre yorumlayalım.

VPN: IP adresimizi değiştirerek başka bir ülke üzerinden yönlendirerek kısıtlamaları aşmamızda yardımcı olur.
DNS: Alan adlarını IP adreslerine çevirerek internete daha kolay ulaşmamızı sağlar.

Buna göre bu iki tanımdan birisi WARP ile tamamen uyuşuyor mu? Bana soracak olursanız hayır cevabını veririm.

WARP bir VPN hizmeti değil. Çünkü,
  • WARP, IP adresimizi belirli bir ülkeye veya konuma değiştirmez ve normal VPN'ler gibi sunucu konumu seçme şansı da vermez.
  • Yerel engelleri aşmak için tasarlanmamıştır.
  • VPN gibi bir tünelleme protokolü kullanır. Yani WireGuard tabanlıdır ancak yine de tam bir VPN değildir.
WARP bir DNS hizmeti değil. Çünkü,
  • 1.1.1.1 DNS hizmetini temel alır ama sadece bir DNS hizmeti değildir.
  • Normal bir DNS hizmeti, IP adresleriyle alan adlarını eşleştirmekle sınırlı olduğundan internet trafiğini şifrelemez ancak WARP, trafiğimizi şifreleyerek Cloudflare’in ağı üzerinden yönlendirir.

Pekala, bu yeteri kadar açıklayıcı olmadıysa bir de yapay zekanın paylaştığı tabloya göz atalım.

ÖzellikWARPGeleneksel VPN
IP değiştirir mi?Evet (Cloudflare ağı üzerinden)Evet (farklı ülke/bölge seçimiyle)
Şifreleme var mı?EvetEvet
Konum değiştirmeHayır (Sabit bölgesel IP kullanır)Evet (İstediğiniz ülkeyi seçebilirsiniz)
Web sitelerinde bölgesel engelleri aşar mı?KısmenEvet
Hız odaklı mı?Evet (Cloudflare ağıyla optimize edilir)Değişken (Sunucu yüküne bağlı)

Bu konu hakkında sizler neler düşünüyorsunuz?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı