Çözüldü WattMan hatası ve çözümüm

• Konuyu başlatan yolcu
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 5
  • Görüntüleme 1.026
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yolcu

Kilopat
Makaleler
6
Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda oldukça sık şekilde oyunlarda WattMan hatası alıyordum. Çöküşler; sadece oyunun çökmesi, mavi ekran veya reset şeklinde oluyordu.

Sistem özellikleri şöyle;
B450 Tomahawk Max
Ryzen 3 3500X
G.Skill 2x8 GB 3600MHz, CL18
HIS RX 580 8 GB

İlk olarak ısıdan kaynaklandığını düşündüm ve ekran kartının termal ped ve macununu yeniledim, ancak sorun çözülmedi.
Iki gün önce RAM XMP profilini kapatıp deneyince sorun çözüldü, tabii bu durumda 3600MHz yerine 2133MHz olarak çalışıyor, hiç hoş bir durum değil.

Yeğenimin bilgisayarındaki 16 GB 3200 Kingston ile G.Skill RAM'leri değiştirdik.
Gigabyte B450 Aorus Elite
Ryzen 5 3600
NVIDIA GTX 960

XMP açtığımızda o bilgisayarda da çökmeler yaşarken, benim sisteme takılı olan Kingston ile hiç sorun yaşamadık.

Sorunun XMP profili olduğu kesinleşti.
G.Skill RAM'leri geri alıp XMP yerine aynı CL değerleri, 3533MHz 1.35V olarak ayarladım birkaç saat oyun oynadım hiç çökme olmadı.

Sonuç olarak XMP profili benchmark ve Memtest ile hata vermezken; oyunların çökmesine sebep oluyor.

Not: G.Skill; Samsung (b die), Kingstrone; Hynix yonga kullanıyor.

Bazen güncel olmayan BIOS'da bu soruna neden oluyor. Örneğin ben BIOS güncellemesi yaptıktan sonra hiç bu sorunu yaşamadım. Öncesinde çok sık bu hatayı alıyordum.

Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda oldukça sık şekilde oyunlarda WattMan hatası alıyordum. Çöküşler; sadece oyunun çökmesi, mavi ekran veya reset şeklinde oluyordu.

Sistem özellikleri şöyle;
B450 Tomahawk Max.
Ryzen 3 3500X.
G.Skill 2x8 GB 3600MHz, CL18.
Hıs RX 580 8 GB.

İlk olarak ısıdan kaynaklandığını düşündüm ve ekran kartının termal ped ve macununu yeniledim, ancak sorun çözülmedi.
Iki gün önce RAM XMP profilini kapatıp deneyince sorun çözüldü, tabii bu durumda 3600MHz yerine 2133MHz olarak çalışıyor, hiç hoş bir durum değil.

Yeğenimin bilgisayarındaki 16 GB 3200 Kingston ile G.Skill RAM'leri değiştirdik.
Gigabyte B450 Aorus Elite.
Ryzen 5 3600.
NVIDIA GTX 960.

XMP açtığımızda o bilgisayarda da çökmeler yaşarken, benim sisteme takılı olan Kingston ile hiç sorun yaşamadık.

Sorunun XMP profili olduğu kesinleşti.
G.Skill RAM'leri geri alıp XMP yerine aynı CL değerleri, 3533MHz 1.35v olarak ayarladım birkaç saat oyun oynadım hiç çökme olmadı.

Sonuç olarak XMP profili benchmark ve Memtest ile hata vermezken; oyunların çökmesine sebep oluyor.

Not: G.Skill; Samsung (b die), kingstrone; Hynix yonga kullanıyor.

Şu an hala sıkıntı yoksa RAM frekansını kendiniz ayarlama işini nasıl yaptınız acaba? Bende de WattMan hataları oluyor ve anakartım Gigabyte B450M S2H (bu modellerin XMP'de sıkıntı yaşayabildiği söyleniyor) ben de bir denesem iyi olacak gibi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı