Web Programlama Dili Önerisi

Ben de PHP öneririm. R'yi başka amaçlar hakkında kullanıyorlar. Düzelteyim.

HTML harikadır. Web sayfalarının yapısını tanımlar ve verilerin çevrimiçi görüntülenme biçimini belirler.

Şu anda baktığınız şey, tarayıcınız tarafından okunan ve yorumlanan HTML kodu.

Fakat bu HTML'yi bir programlama dili yapmaz.

Programlama dillerinin işlevsel amaçları vardır. Bir biçimlendirme dili olan HTML, bir programlama dili anlamında bir şey "gerçekten" yapmaz.

HTML hiçbir programlama mantığı içermez. If / Else gibi ortak şartlı ifadeler bulunmamaktadır. İfadeleri değerlendiremez veya matematik yapamaz.

Olayları ele almaz veya görevleri yerine getirmez. Değişkenleri bildiremezsiniz ve işlev yazamazsınız.

 
C dillerini öğrenirsen bunu Web sayfaları içerisinde kullanabilmen için ASP.NET gibi bir alana ihtiyacın olacak. Ki bu tamamen Microsoft'a bağımlı olduğun bir dünya, her ne kadar büyük bir dünya olsa da.
Aynı şekilde sunucularını da Microsoft işletim sistemli seçmek zorundasın, PHP'de böyle bir zorunluluk yok, sunucu fiyatlarını ne kadar etkiliyor çok emin değilim ama bir tık pahalı olduğu kesindir.
Ayrıca ASP.NET'de halen daha ISS açıkları nedeniyle öyle çok da büyük işler yapamayabiliyorsun.
Bir yandan ASP'nin yani Visual Studio'nun hata ayıklama ve derleme avantajları PHP'ye kıyasla açık ara önde. Proje yazma, oluşturma noktasında çok daha kolay bir yapısı var.

PHP tamamen bağımsız ve oldukça kuvvetli bir dil. Ancak hata derleme gibi bir avantajı yok. Yani kendini hata ararken bulabilirsin bir sür sonra :) Ben Visual Studio'da gözümün önünde olan hatalara bile çözüm bulamayabiliyorum bazen :) PHP'yi sağlam bir şekilde öğrenirsen inanılmaz faydalı olur. Zira PHP'yi yarım yamalak öğrenirsen hiçbir faydasını göremezsin.

PHP öneririm ancak en azından bir tane C dilini bilmeni de faydalı buluyorum. PHP ile C dilleri yapı olarak birbirinden inan bana uzak değil, değişken ve kütüphane yapıları bağımsız değil birbirlerinden.
Java da aynı şekilde C'den bağımsız türetilmiş bir dil değil.

C dillerini bilirsen ASP ile kolay şekilde oldukça etkili yazılımlar türetebilirsin. Bizzat ben bu yolla oldukça güzel uygulamalar, web sayfaları geliştirdim.
Ancak ileride bir gün E-Ticaret işi alırsan PHP'ye geçmek zorunda kalırsın. O yüzden sağlam bir PHP temeli atabilirsen çok faydalı olur.

Ama profesyonele kaçmayan sayfaları da C dilleri ve ASP yardımıyla inan bana aşırı kolay bir şekilde yapabiliyorsun. Bu tarafın da ciddi bir iş kolaylığı var.
Yeni başlıyorsan benim gibi C ile de yürüyebilirsin, PHP + JAVA'yı sonradan haznene katarsan daha kolay olur bir yandan da. Unutma ki öğreneceğin C dillerini uygulama geliştirmekte bile kullanabilirsin.
Ben geçenlerde hem bir firmaya sağlam bir uygulama geliştirdim hem de 2 saniyede etkileşimli web sayfasını yaptım.
PHP iyidir güzeldir ancak şimdilik hele bir C dillerinden birine hakim ol derim. Kullanım kolaylığı - hızı gibi alanlarda rahat edersin benim gibi :)

Ben sadece Web üzerine yürüyeceğim diyorsan da kesinlikle PHP ile devam et.

Hocamın dediklerine katılmakla beraber şunları eklemek istiyorum. Php ne kadar geçtiğiniz senelerde web yazılım dünyasını kasıp kavursa da şu sıralar web geliştirme alanında o kadar popüler değil. Halen belirli bir çekirdek kitlesi var tabi ki ama bulunduğu yerden daha yükseğe çıkmadı şu son bir kaç yılda.
(Yanlış anlaşılması PHP halen önemli bir pazar payına sahip)
PHP is used by 82.8% of all the websites whose server-side programming language we know.
Usage Statistics and Market Share of PHP for Websites, October 2017
Bunun da nedeni NodeJS tabi ki. Server side js yazabiliyor olmak insanları cezbeden önemli bir özellik. Bu nedenle ben geleceği düşünmek açısından NodeJS'e göz atmanızı tavsiye ederim.
 
Yazılım şirketlerinde en çok alınan mühendislere bakılacak olursa C# bilenlerdir. Windows, Web, Mobil platformlara işler yapabilirsin. Sunucu fiyatlarına aldırış gösterme. Yaptığın işte sunucu fiyatınıda dahil edeceksin. :)
 
Bence WEB öldü. Başka alana yönelin. Misal masaüstü otomasyon programları.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı