Web programlamaya nereden başlamalı?

Zer0

Hectopat
Katılım
19 Aralık 2017
Mesajlar
71
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Programlama olayına bir yerden başlamayı düşünyürum. Haftalarca internette araşırma yaptım kafam çok karıştı. Herkes HTML'den başlamaya ittiriyor, nedenini bilemedim. Bu işlerin mantığını anlayarak nereden nasıl başlamalıyım bilemedim. Tecrübesi bol arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.
 
HTML web programlamanın temeli diyebiliriz, bu yüzden HTML'den başlanmalı.
HTML'i kavradığınızda, PHP veya diğerlerini öğrenmeniz daha kolay olacak.
 
HTML web programlamanın temeli diyebiliriz, bu yüzden HTML'den başlanmalı.
HTML'i kavradığınızda, PHP veya diğerlerini öğrenmeniz daha kolay olacak.

Aynisini ben yazacaktim ayrica biraz PHP ögrendikten sonra veritabani sistemi olarak MYSQL dilini ögrenmenizi tavsiye ederim, gerci cok basit bir dil ama mutlaka ihtiyaciniz olacak.
 
HTML web programlamanın temeli diyebiliriz, bu yüzden HTML'den başlanmalı.
HTML'i kavradığınızda, PHP veya diğerlerini öğrenmeniz daha kolay olacak.

HTML bir programlama dili değil, bir işaretleme dilidir. Web sayfalarındaki statik yapıyı ve düzeni oluşturur. Programlama dilleri ile birlikte beraber çalışarak web sayfasının görevini en doğru şekilde yapmasına yardımcı olur. Bu nedenle HTML web programlamanın temeli değil, web tasarımın temelidir. HTML ile mantıksal işlemler yapamazsınız. Bu nedenle arkadaşın HTML öğrenmesi, PHP'yi daha kolay öğrenmesini sağlamayacaktır.

PHP dilini kullanabilmek için HTML öğrenmek gerekir. PHP'yi kullanmak için önce HTML öğrenmeye çalışmak, PHP'ye bir hazırlık değil, aksine zorunluluktur.

Konuyu açan arkadaşa yardımcı olacak olursam:

Eğer web programlama öğrenmek istiyorsan, öncelikle web tasarımın temellerini öğrenmen gerekir ki, ileride web programlamayı, modern standartlara göre yapabilmen için bu bir zorunluluktur. Bu bakımdan temel olarak öğrenmen 3 dil var. Bunlar:
  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
HTML ile bir web sayfasının temel statik yapısını nasıl oluşturacağını öğreneceksin. İleride öğreneceğin programlama dilleri ile bu şekilde HTML sayfasının yapısına gömüleme yapacaksın.

CSS ile HTML etiketlerini biçimlendirmeyi, özelleştirmeyi öğreneceksin. Bu dil daha çok görselliğe dayanır ve HTML'in yeterli gelmediği durumlarda, sayfayı modern bir görselliğe dönüştürmek için kullanılır.

Javascript ise, senin istediğin web programlamanın başlangıç dillerinden biri. Programlamaya ilk bu dilden gireceksin. Bu dille mantıksal işlemler yapıp, kullanacaksın.

PHP dediğimiz programlama dili de, yukarıdaki dillerle bir bütün halde çalışır ve herhangi bir web sayfasındaki tüm veri dediğimiz bilgileri taşır. (Kullanıcı kayıt işlemi, veritabanı işlemleri, tarih fonksiyonları vb.) Web sayfalarındaki dinamik yapıyı bu dil oluşturur. Aslında bu tarz bilgileri JavaScript ile elde edebilirsin fakat şu anda web programlama ile herhangi bir bilgin olmadığı için ayrıntıya girmiyorum. PHP dili ile de veritabanı işlemlerini SQL dili kullanabilirsin ve PHP ile en çok kullanılan veritabanı yönetim sistemi olan MySQL'de kendini geliştirebilirsin.

Aynisini ben yazacaktim ayrica biraz PHP ögrendikten sonra veritabani sistemi olarak MYSQL dilini ögrenmenizi tavsiye ederim, gerci cok basit bir dil ama mutlaka ihtiyaciniz olacak.

MySQL bir dil değil, veritabanı yönetim sistemidir. Ve SQL dilinin özelleştirilmiş bir çeşidini kullanır. Arkadaşa yardımcı olmak istemişsiniz fakat anlam karmaşası yaşayarak veya tüm kavramlara tam olarak egemen olmayarak arkadaşa yardımcı değil köstek olursunuz. Bir kavrama tam olarak hakim olmadan o kavramla ilgili herhangi bir öneride bulunmak gerçekten hem sizi hem de öneride bulunduğunuz kişiyi yıpratır.

Sonuçta: Eğer web programlama öğrenmek istiyorsan web tasarım temellerine hakim olmalı ve sonrasında seçtiğin yolda Front-end Developer, Back-end Developer olarak veya her iki alana birden Full-stack Developer olarak devam edebilirsin.

Herhangi bir soruna cevap vermekten mutluluk duyarım.

Teşekkürler.
 
HTML bir programlama dili değil, bir işaretleme dilidir.
Evet, ben de buna binaen "HTML web programlamanın temeli diyebiliriz" cümlesini kullandım. Yani HTML web programlama dilidir demedim, yanlış anlaşılmasın.
 
Sakın sıradan ders videolarını izlemek gibi bir hata yapma, videolu dersleri izleme demiyorum, fakat izledikten sonra hemen uygulayıp kendine dair bir şeyler oluşturman lazım ki öğrenesin. Biraz mantığını kavrayıp hazır yazılmış kodları inceleyerek çok daha hızlı bir şekilde kendini geliştirebilirsin ki bunun için biraz azim de gerekiyor. Birde kafanda bir hedef belirle örneğin yapmak istediğin bir site, tasarım olabilir. Bunu hayata geçirme amacıyla öğrenirsen daha etkili olur.
 
Merhabalar Zer0 öncelikle programlama bilgisinden önce ana omurga olan HTML'i öğrenmen lazım. Daha sonra ise yapacak olduğun işi benimsemen lazım. Örnek web tarafı diğer seçenekler mobil, iOS, Windows vb. yazılım dilleri hepsi birbirinden farklı algoritma yapısındandır.
 
Bence önce tarafınızı seçmelisiniz. HTML+CSS+JavaScript tarafını frontend (ön yüz) dediğimiz tarafı seçerseniz web sayfalarının görselliği kullanıcıyla nasıl etkileşime geçeceği sizden sorulacak. Pek tabii ki bu durumda popüler JavaScript frameworklerinden (React, Angular, Vue.js) en az birini öğrenmeniz gerekecek. EcmaScript6, TypeScript, Webpack, kral node.js, npm, server side rendering, redux, mobx vb birçok yapı hayatınıza girecek. Yaptığınız çalışmanın neticesini hot reloading gibi süper teknolojiler ile hemen görebildiğiniz için motivasyon olarak bu tarafta ilerlemek daha kolay.

Web Api, Web Servis benim işim uygulamalara kullanıcıların yetkisi dahilinde veri sağlayacağım diyorsanız da backend dediğimiz tarafta Object-Oriented Programming, SQL, Tasarım Desenleri, Güvenlik, Web Frameworkleri (ASP.Net Core, Laravel, Ruby on Rails) v.b. konularla ilgileneceksiniz. Bu taraf frontende göre daha zor.

Ben her ikisini de yapacağım diyorsanız ona full stack yazılımcılık diyoruz. O en zoru. Hiç tavsiye etmem. Size belli bir konuda yeterince uzmanlaşma şansı vermediği için de uzak durulması gerekir diye düşünüyorum.
 
Temel olarak Html öğrenilmesi zorunlu. Olmazsa olmaz. Front-end ile uğraşmasan bile bilgin olması açısından Css ve Javascript adımları tamamlanmalı. Ama tavsiyem, yüzeysel öğrenmekten ziyade daha derinlemesine öğrenilmeye çalışılmalı. Sonrasında ise Back-end için Asp.Net, Php, Node.JS vb.. seçebilirsin. Bu da senin seçimine, hangisinden daha çok keyif aldığına bağlı.

Html, Css, Javascript İlk adımlar yani. Bu arada Javaascripte çeşitli kütüphaneleri filan öğrenmeye çalış ve hazır pluginleri kullanmaya da çalış.
 
Html arayüz diyebiliriz. Html olmaz ise yazdığın kodlarla işlem yaptıramazsın ekrana bastıramazsın. Html ile tasarım ve kalıbı öğrenip sonra php sonra mysql ile ilerlemek mantıklı
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı