Web sitesi yazarak para kazanmak

Hocam bunlar kulağını tersten tutan insanlar, editörde bile "rotate" yazdığında sana ilgili sınıfın tüm kütüphanesini önüne seriyor, sen yapacağın işlemi seçiyorsun, şimdi bu arkadaşa iş verdiğinde adam oturup kendi yazmayla uğraşıyor.

Microsoft şuan .net core, Dotnet yapısıyla bile scaffold işlemleri yapımını öneriyor, bunlar hala manuel takılıyor. :) Allah kolaylık versin sayın meslektaşlarım, yalnız teknolojiyide kaçırmamanızı öneririm zararından çok yararını görürsünüz, kötü bir şey olsaydı sistemler kendini sürekli geliştirmezdi.
Haklısınız hocam. Bu tartışmadaki karşı argüman şuna benziyor: doktor bana bir ilaç önerecek ama ilaç başkaları tarafından üretildiği için doktor bunu yanlış buluyor. O ilaçla aynı etkiyi yapacak karışımın tarifini veriyor. Ben de gidip amazonda bitki topluyorum.

Ek: ben bitkileri toplayıp ezene kadar virüs 8 kere mutasyon geçiriyor ve yaptığım ilacın hiçbir anlamı kalmıyor.

Ek 2: bugün MetaHuman gibi sistemlerin geliştirilme sebebi temel yapılarla zaman kaybetmeden üretim yapabilmek.
 
İşin temelinden kastınız trigonometri. Şu an trigonometri bilmeden oyun motoru kullanmanın saçma olduğunu söylüyorsunuz. Ben mi yanlış anladım?
Trigonometri hakkında bir şey söylediğimi hatırlamıyorum. Trigonometri sadece matematiğin alt dallarından biri. Ha yine benden oyun programlamada gerek duyulan matematik konuları hakkında yorum isterseniz trigonometri, cebir, analitik, geometri, diziler, matrisler, çember analitiği ve aklıma şuan gelmeyen tüm konular hakkında bilgi sahibi olmanız sizi diğer geliştiricilerin önüne geçirir. Zaten ortalık 29.99 liraya alınan Udemy kursu mezunu developer kaynarken sektörün genelinden farklı olmalısınız.

Ayrıca işin temelinden kastım basitçe anlatmak gerekirse şu: İşlerinizi kolaylaştıran programlarla geliştirilen uygulamaları scratch olarak kodlayabilmek.
 
Trigonometri hakkında bir şey söylediğimi hatırlamıyorum. Trigonometri sadece matematiğin alt dallarından biri. Ha yine benden oyun programlamada gerek duyulan matematik konuları hakkında yorum isterseniz trigonometri, cebir, analitik, geometri, diziler, matrisler, çember analitiği ve aklıma şuan gelmeyen tüm konular hakkında bilgi sahibi olmanız sizi diğer geliştiricilerin önüne geçirir. Zaten ortalık 29.99 liraya alınan Udemy kursu mezunu developer kaynarken sektörün genelinden farklı olmalısınız.

Ayrıca işin temelinden kastım basitçe anlatmak gerekirse şu: İşlerinizi kolaylaştıran programlarla geliştirilen uygulamaları scratch olarak kodlayabilmek.
Hocam aynı şeyi söylüyoruz. O saydığınız konuları iyi bilmek elbette sektörde öne geçirir fakat yazılıma başlamak için onları bilmeye gerek yok dediğim yoruma saçma dediniz.
 
Yazılım ve matematik, fizik ilişkisi konusunda sınırlı tecrübem oldu. Flash'ın popüler olduğu zamanlarda flash oyunlar ile uğraşıyordum. Araba park etme oyunu yapmıştıım. Flash'ta dahili fizik motoru olmadığı için hızlanma, ivme, döndürme, açıya göre hız hesaplama gibi işlemleri elle yapmıştım. Çok basit bir şekilde newton fiziği ve trigonometri kullanmak gerekiyordu. Açıkçası matematik ve fizik ile aranız kötüyse bunu yapmanız çok zor ama bu demek değil ki fizik bilmeden oyun yapılmaz. Açıkçası artık çok kolay bir şekilde yapılabilir. Fizik programlama bilmenin de çok özel bir oyun yapmıyorsanız, piyasaya oyun geliştiriyorsanız bir avantajı olduğunu sanmıyorum. Hala oyun programlama ile uğraşıyorum. Fizik kodu yazmıyorum. Unity'nin fizik motoruna hızlandır diyorsunuz hızlandırıyor. Kendi özel fizik kuralları olan bir oyun yapmıyorsanız artık hazır oyun motorları bunun için yeterli alt yapıyı.

Bir diğer uç örnek yine bir oyunda level hesaplama sistemi yazmak istemiştim. 100XP level1 200 XP level2 gibi bir sistem düşünün fakat böyle doğrusal ilerlemiyor. Üst levellerde level atlamak daha zor. Tabii bunun hesabı için matematik bilmeniz gerekir. Lineer olmayan kümülatif toplam hesaplama vs. diye aratırsanız mutlaka bulursunuz hazırını da fakat bunu uyarlayabilmeniz gerekir fakat bence yine de uç örnek. En kötü fora alır elle toplatırsınız :D. Optimize olmaz ama çalışır.

Eskiden bunların hazırı yoktu. Her şeyi elle yapıyorduk. Artık şunu kabul etmek lazım. Günümüzde programlama çok şekil değiştirdi. Artık kimsenin düşünmediği çözüm üretmediği şeylere çözüm üretip bunları koda dökmek değil programcılık. Milyon kere çözülmüş sorunlara ait çözümleri bir araya getirip çözüm ya da ürün olarak ortaya koymak. Buna programcılık değil geliştiricilik deniyor sanırım. Günümüzde piyasanın çok çok büyük bir kısmı bunu yapıyor. Bunda da matematik değil hazır araçlara hakimiyet önemli. Fakat bu da sizi yanıltmasın, artık bu iş çok daha kolay hale geldi vs. demiyorum. Aksine bu çözümleri takip etmek, öğrenmek ve uygulamak apayrı bir meziyet. Bir sürü araç öğrenmeniz beklenebilir. Emek verip öğrendiklerinizin birçoğu bir süre sonra piyasada tercih edilmiyor hale de gelebilir. Bunları tecrübe sayıp sürekli yeni yeni araçlar, yöntemler öğrenmek gerekecek.

Bir diğer konu bakış açısı sanıyorum ki şu. Matematik, fizik gibi formel bilimler size olaylara belli bir bakış açısı ile bakmayı öğretiyor. Analitik düşünme, problemlere parçalar halinde bakma gibi. Yazılım da bununla doğrudan ilişkili. Düzgün, bakımı kolay yazılım geliştirmek istiyorsanız yine benzer yaklaşımda olmanız gerekiyor. Bence bunu yapabilmek için illaki iyi derecede matematik, fizik bilmeniz gerekmiyor. Yazılım öğrenirken de bunları öğreneceksiniz zaten. Şuna katılıyorum, fizik, matematikte iyi olanlar bu konuları çok daha rahat kavrayabilir çünkü soyut ve analitik düşünme becerilerini çoktan geliştirmişlerdir. Fakat bu demek değil ki matematikte fizikte başarısız olanlar yazılım öğrenemez. Bu yetenekleri yazılım ile uğraşırken de edinebilirsiniz. Hatta belki bu fizik, matematiğe bakış açınızı da geliştirebilir :D. Yani özetle formel bilimler ile yazılımın örtüştüğü yöntemsel bir benzerlik var fakat biri diğerinin ön koşulu değil.
 
Son düzenleme:
Matematik, fizik gibi formel bilimler size olaylara belli bir bakış açısı ile bakmayı öğretiyor. Analitik düşünme, problemlere parçalar halinde bakma gibi. Yazılım da bununla doğrudan ilişkili. Düzgün, bakımı kolay yazılım geliştirmek istiyorsanız yine benzer yaklaşımda olmanız gerekiyor. Bence bunu yapabilmek için illaki iyi derecede matematik, fizik bilmeniz gerekmiyor.
Yaziya buyuk oranda katiliyorum.

Ancak bu kismi insanlar gozardi ediyor. Hangi programlama dilini secerse secsin kimse orada kullandigi temel fonksiyonlarin arkasinda bile tonla matematik var. Hash hesaplari, collision optimizasyonlari, kriptografik fonksiyonlar vs.

Bunlari alip kullanmak, sonucunda "calisir" yazilim gelistirmek icin elbette hepsini ogrenmesine hatta matematik bilmesine bile gerek kalmiyor. Bu da "matematige gerek yok" gibi bir algi olusturuyor. Evet, cunku birileri o matematigi uygulamis, "general-purpose" optimize etmis ve hazir sunmus. Tum bunlar arka planda deli gibi matematik dondugu gercegini sakliyor yalnizca.

Ornegin Java'daki HashMap

new HashMap<>() seklinde construct edip geciyor insanlar. Bu kodu hatri sayilir bir silikon vadisi firmasinda yazarsaniz reject yersiniz.

1639751599836.png


Cunku elinizdeki probleme gore uygun kapasite ve load factor ile construct etmediniz.

Pythonda da benzer sekilde x = {'a':3} yapip gecilebilir. Ancak onun da load-factor ve custom "hashable" implementasyonlari ile optimizasyonu saglanabiliyor.


Bunlar sadece basit veri yapilarinin ardindaki matematik ve optimizasyon olanaklari.

Bu parametrelerin ( load_factor, collision vs ) ne oldugunu bilmek icin de formal egitim almis olmasi gerekiyor muhendisin. ( bkz: Hash table - Wikipedia )

Siradan bir yazilim gelistiricinin bunlari kullanmadiginin, muhtemelen ihtiyacinin olmadiginin ve hatta bilmediginin de farkindayim. Zaten piyasadaki gereksinimlerin %99 u hazir kutuphanelerin/frameworklerin duzgunce bootstrap edilmesinden ibaret. Bu konudaki bazi insanlarin kafasinin basmadigi sey, yazilimin arkasindaki matematigin onemini isaret etmenin problemi en pratik sekilde cozmeye karsi bir arguman olmadigi gercegi. Kaldi ki bu isin egitimi alan kisi henuz Google aramasi asamasinda bile dogru keyword'u kullanarak bu cahil cuhela sinifinin onune gecmis oluyor, haberleri yok.
 
Eğer ki bu işleri seviyorsan parasını dert etme zaten.Para her türlü gelir
Yurt dışına gidicem okul için ve 200 Bin TL yakın para gerekli ve 3-4 yılım var.
Kafan aşırı karışık bir kere. Ne yapmak istediğini bilmiyorsun.

Eğer amacın web sitesi yapıp satmaksa HTML, CSS ve JS öğrenerek temel anlamda bir web sitesinin ön yüzünü oluşturacaksın. Sonra PHP gibi dillerle back-end yazacaksın. Şu anda başlangıç için HTML, CSS, JS ve PHP öğrenmek belli bir seviyeden sonra seni iş yapacak kıvama getirir.

Benim tavsiyem sana şu anda kafanı bir düzenleyip karar vermen. Kafan aşırı karışık ve sırf para kazanmak için ne yapacağını bilmiyorsun. Bu işler zaman ve emek istiyor, kolayca para kazanayım diye bir şey yok. Bunu bilerek başlaman lazım.
Ne yapmak istediğimi çok iyi biliyorum fakat ne yapmam gerektiğini kestiremiyorum, Testere filmindeki gibi bir kutunun içerisinde zaman geçiyor, Kanadada Siber Güvenlik / Bilgisayar / Müh / Adli bilişim / Ağ bu dallardan herhangi birini okumak istiyorum ve 200 Bin TL civarı para gerekiyor.

Not : Okula gitmiyorum, Mesleki eğitim denen 5 gün iş 1 gün okul olan bir sisteme gidiyorum, Benim kanada hayalim 15 yaşında başladı. [Lise diploması + Ustalık diploması ve şuanki olduğum sektör yazılıma 1e1 kafa tutacak bir sektör.]
Okulunu oku, surekli daldan dala atliyorsun, bir gun CSS ogreniyorsun, bir gun CS kursu soruyorsun.

Udemy kursuyla kalifiye gocmen istihdam etmez firmalar.
Hocam biraz farklı bir durum içerisindeyim ama bu durumda bana kritik bir durumun nasıl yönete bilceğimi öğretiyor şuan aslında. [Asıl amacım hem para kazanayım hemde siber güvenlikte işime yarasın istiyorum hocam.]
Geçmiş konularına biraz göz gezdirdim.

Siber güvenlik alanı için sorular sormuşsun, şimdi ise web tasarım kısmına geçmişsin. Sürekli fikir değiştiriyorsun.

Profilindeki yaşın doğru ise liseyi güzel şekilde bitirip iyi bir üniversite kazan. Ardından kendinin gerçekten mutlu olacağı bir dalı seç ve kendini geliştir.
Dalı biliyor hocam fakat zamanım kısıtlı.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı