Wi-Fi 5 ve Wi-Fi 6 neden önemli?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 25H2 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Ülkemizde birçok insan Wi-Fi 4 (802.11n) destekli eski modemler kullanmaya devam ediyor. Hatta bazıları yüksek hızlı VDSL internet ile kullanıyor. Fakat Technopat, Wi-Fi 5 ve Wi-Fi 6'nın çok önemli olduğunu vurguluyor ve eski modemlerin artık yenilenmesini öneriyor.

Peki Wi-Fi 5 ve 6 neden bu kadar önemli? Wi-Fi 4 ile devam edilse olmuyor mu?

Nesil ve hız farkı çok büyük. Wifi 6 neredeyse ethernet kablolarının hızlarına ulaşıyorken insanlar niye yavaş internet kullansın ki?

Merhaba arkadaşlar. Ülkemizde birçok insan Wi-Fi 4 (802.11n) destekli eski modemler kullanmaya devam ediyor. Hatta bazıları yüksek hızlı VDSL internet ile kullanıyor. Fakat Technopat, Wi-Fi 5 ve Wi-Fi 6'nın çok önemli olduğunu vurguluyor ve eski modemlerin artık yenilenmesini öneriyor.

Peki Wi-Fi 5 ve 6 neden bu kadar önemli? Wi-Fi 4 ile devam edilse olmuyor mu?

Wi-Fi 5 yani AC ile düşük menzilde yüksek hız alabiliyoruz.
Wi-Fi (AX) 6 da ise kabloyla bağlıymış gibi bir hız alıyoruz hatta bazen kablolu hızdan bile hızlı oluyor.

Nesil ve hız farkı çok büyük. Wifi 6 neredeyse ethernet kablolarının hızlarına ulaşıyorken insanlar niye yavaş internet kullansın ki?
Wi-Fi (AX) 6 da ise kabloyla bağlıymış gibi bir hız alıyoruz hatta bazen kablolu hızdan bile hızlı oluyor.
Hızdan dolayı.
Tamam da benim ADSL hattım zaten yüksek hıza izin vermiyor. Hadi 100 Mbps VDSL veya fiber için Wi-Fi 5/6 gereksinimini anlarım fakat ben ADSL kullanıcısıyım. Zaten hattımdan dolayı 10 Mbps hız alıyorum, daha üstünü alamıyorum. Hat desteklemedikten sonra Wi-Fi 6 destekli modemin hiçbir anlamı kalmaz. O yüzden uzun süre boyunca Wi-Fi 4 destekli modemimi değiştirmemiştim, yakın zaman içerisinde Wi-Fi 5 destekli Keenetic Extra DSL modeme geçtim.

Tamam da benim ADSL hattım zaten yüksek hıza izin vermiyor. Hadi 100 Mbps VDSL veya fiber için Wi-Fi 5/6 gereksinimini anlarım fakat ben ADSL kullanıcısıyım. Zaten hattımdan dolayı 10 Mbps hız alıyorum, daha üstünü alamıyorum. Hat desteklemedikten sonra Wi-Fi 6 destekli modemin hiçbir anlamı kalmaz. O yüzden uzun süre boyunca Wi-Fi 4 destekli modemimi değiştirmemiştim, yakın zaman içerisinde Wi-Fi 5 destekli Keenetic Extra DSL modeme geçtim.

Yüksek menzile sahip olmuş olursunuz yani evin her yerinde internetiniz çeker.

Wi-Fi ile oyun oynanmak istiyorsan kesinlikle Wi-Fi 6 al. Kablolu gibi bir bağlantı sağlıyor neredeyse kendi deneyimlerime göre. 1 gün boyunca kullandım. LoL TR de kablolu 12 ms alırken sabit. Wi-Fi 6 ile sabit 13 ms alıyorum. Bir kere bile zıplama olmadı.

Yüksek menzile sahip olmuş olursunuz yani evin her yerinde internetiniz çeker.
Maalesef sanılanın aksine yüksek GHz'li bant kullanan standartlar daha düşük menzile sahip oluyor. O yüzden Wi-Fi 5'in menzili Wi-Fi 4 kadar iyi değil.
Wi-Fi ile oyun oynanmak istiyorsan kesinlikle Wi-Fi 6 al. Kablolu gibi bir bağlantı sağlıyor neredeyse kendi deneyimlerime göre. 1 gün boyunca kullandım. LoL TR de kablolu 12 ms alırken sabit. Wi-Fi 6 ile sabit 13 ms alıyorum. Bir kere bile zıplama olmadı.
Ben zaten modeme Ethernet ile bağlanıyorum çünkü masaüstü bilgisayar kullanıyorum. Eğer laptop kullanıyor olsaydım Wi-Fi 6 destekli Router almayı düşünebilirdim. Fakat masaüstü kullandığım ve bilgisayarım modemin dibinde olduğu için hayır.

Maalesef sanılanın aksine yüksek GHz'li bant kullanan standartlar daha düşük menzile sahip oluyor. O yüzden Wi-Fi 5'in menzili Wi-Fi 4 kadar iyi değil.

Ben zaten modeme Ethernet ile bağlanıyorum çünkü masaüstü bilgisayar kullanıyorum. Eğer laptop kullanıyor olsaydım Wi-Fi 6 destekli router almayı düşünebilirdim. Fakat masaüstü kullandığım ve bilgisayarım modemin dibinde olduğu için hayır.

Burada zaten belirtdim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı