Windows 10 artık çığırından çıktı

Teknolojinin gelişmesi sonucunda yeni donanım özelliklerinden yararlanmak olabilir mi?

TPM gibi donanım gereksinimi olan özellikleri eski sisteme güncellemeyle nasıl vereceksin? Windows 10 sistem gereksinimleri yıllar önce belirlenmiş ancak teknoloji sürekli olarak değişim içerisinde. Eski gereksinimlere bağlı kalmanın bir anlamı yok.

Ücretsiz bir şekilde yeni işletim sistemine güncelleme imkanı sunuyorlar zaten. Sisteminiz gereksinimleri karşılamıyorsa Windows 10 kullanmaya devam edebilirsiniz.
Herkesin elinde son model iyi bilgisayar yok. Microsoft önce sözünde dursun.
Garip bir konu olmuş. Tabii ki Windows serisi devam edecek 12 ve 13'de çıkacaktır elbet. Geçmek zorunda değilsiniz kimse zorlamıyor.
Zorluyor elbette. Geçmek zorunda olmasak bile.

Herkesin elinde son model iyi bilgisayar yok. Microsoft önce sözünde dursun.

Sistem gereksinimlerini karşılayamıyorsanız Windows 10 yıllarca güncelleme almaya devam edecek zaten. Sonsuza kadar aynı sistem gereksinimleriyle mi devam edilecekti?

Yeni işletim sistemine geçmenizi zorlayacak herhangi bir durum var mı?

4 GB RAM'i olan sisteme kurulamaz demiyorum, kurulmamalı diyorum. Windows fazla RAM kullanan bir sistem. 4 GB RAM ile performans sorunları yaşanabilir.
4 GB RAM ile performans sorunu yaşanabilir fakat sistemde SSD varsa bu sorunlar en aza inecektir. Çünkü RAM dolduğunda sistem Page File'a yazmaya başlar. Page File aslında sabit disk veya SSD üzerinden çalışan sanal bir RAM'dir. Fakat sabit disklerin hem okuma/yazma hızları hem de rastgele erişim performansı SSD'lerin çok gerisinde olduğu için 4 GB RAM'li sistemde HDD kullanılıyorsa Windows 10 ve 11 gibi sistemlerde büyük performans sorunları yaşanabiliyor. Fakat SSD varsa 4 GB RAM ile neredeyse hiçbir sorun yaşamazsınız. Çünkü SSD sayesinde Page File erişimi çok daha hızlı olacağı ve Page File kullanılırken SSD diskler sabit disklere göre diğer işlemlere de daha rahat tepki vereceği için 4 GB RAM kaynaklı oluşan tıkanıklığı SSD kullanıyorsanız hissetmezsiniz.

Sistem gereksinimlerini karşılayamıyorsanız Windows 10 yıllarca güncelleme almaya devam edecek zaten. Sonsuza kadar aynı sistem gereksinimleriyle mi devam edilecekti?

Yeni işletim sistemine geçmenizi zorlayacak herhangi bir durum var mı?
Microsoft Windows 7'nin desteğini bitirdikten sonra Windows 10'a geçmemizi öneriyordu çünkü başka işletim sistemi yapılmayacak denildiği için. Bizde geçtik ama Windows 11 çıktı.

Microsoft Windows 7'nin desteğini bitirdikten sonra Windows 10'a geçmemizi öneriyordu çünkü başka işletim sistemi yapılmayacak denildiği için. Bizde geçtik ama Windows 11 çıktı.

Geçtiğiniz işletim sistemini sorunsuz bir şekilde güncellemelerle kullanmaya devam ediyorsunuz zaten. Teknoloji geliştikçe sistem gereksinimlerinin güncellenmesi normal değil mi zaten?

Windows 11 için ek bir ücret istemiyor Microsoft. Elinizde hazır olarak bulunan Windows 10 Lisansını kullanarak ücretsiz bir şekilde geçebilirsiniz. Donanımınız desteklemiyorsa 2025 yılına kadar süreniz var.

Windows 10 olarak devam edilseydi asıl sıkıntı o zaman gözlemlenecekti.

Tek bir örnekten yola çıkmak saçma olur ek olarak örnek gösterdiğiniz kişi şunları yazmış

Pek iyi değil gibi. RAM kullanımı fazla. Kullanılmaz dereceye gelirse eski dostum Windows 8.1'e geri döneceğim.

Şu anda son durum:
RAM ve disk yüzünden çok sıkıntı çekiyorum. RAM kullanımı boşta iken %50-60 civarlarında. Eski oyunları bile zor oynayabilecek gibiyim. Fakat az çok kullandıkça düzeliyor gibi. Eğer çıldıracak gibi olursam Windows 8.1'e geri döneceğim :D

Kurmanızı önermem. Bende sizden 256 MB daha fazla RAM var :D Yani 3.25 GB RAM'im var. RAM yönünde çok sorun yaşıyorum. Bir de HDD var ise çok yavaşlık çekersiniz. Sizinle iletişim kurup detaylıca konuşabileceğim bir yer var ise durumu detaylıca anlatabilirim. Ayrıca 1 hafta civarı (belki uzatabilirim) bu konu üzerinden son durumu yazacağım sürekli.

Ve ek ayar yapmadan da bunları çözememiş ek olarak da son yazdığında hala çökmeler yaşadığını belirtmiş

Son olarak da Windows 11'in 4 GB RAM ile kullanılması zaten tavsiye edilen bir şey değil
?

1640713729772.png

4 GB RAM ile performans sorunu yaşanabilir fakat sistemde SSD varsa bu sorunlar en aza inecektir. Çünkü RAM dolduğunda sistem Page File'a yazmaya başlar. Page File aslında sabit disk veya SSD üzerinden çalışan sanal bir RAM'dir. Fakat sabit disklerin hem okuma/yazma hızları hem de rastgele erişim performansı SSD'lerin çok gerisinde olduğu için 4 GB RAM'li sistemde HDD kullanılıyorsa Windows 10 ve 11 gibi sistemlerde büyük performans sorunları yaşanabiliyor. Fakat SSD varsa 4 GB RAM ile neredeyse hiçbir sorun yaşamazsınız. Çünkü SSD sayesinde Page File erişimi çok daha hızlı olacağı ve Page File kullanılırken SSD diskler sabit disklere göre diğer işlemlere de daha rahat tepki vereceği için 4 GB RAM kaynaklı oluşan tıkanıklığı SSD kullanıyorsanız hissetmezsiniz.

SSD'nin bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum hocam

Yazdıklarım da ek ayar yaparak bu sorunları çözmüş dedim zaten

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı