Windows 10 Dosya Taşırken Büyük Hata

PunchLiner

Kilopat
Merhaba,

Ben masaüstümde bulunan bazı dosyaları telefonuma aktarmak için telefonumu USB cihazı ile bilgisayarıma bağladım. Bilgisayarım sekmesi içerisinde telefona ait sürücü görünür hale geldi. Ancak henüz telefonumdan veri aktarımı için izini vermemiştim. Bu bağlamda henüz veri aktarımına izin vermemişken masaüstümdeki dosyaları tutup sürükleyerek içini açmış olduğum ama boş görünen telefon sürücüsüne sürükledim. Ancak ne bir uyarı aldım ne de dosyalar bu boş sürücüye gönderildi. Daha sonra masaüstümü kontrol ettiğimde dosyaların olmadığını gördüm. CTRL + Z komutu yaparak geri getirmeye çalıştım ancak işe yaramadı. Deneme amaçlı daha sonra bir boş dosyayı aynı boş sürücüye göndermeye çalıştığımda Hata ile karşılaştım ve telefondan izin vermem gerektiğini anladım. Telefondan izin verince deneme amaçlı göndermiş olduğum dosya yerine ulaştı. Ancak önceki asıl dosyalarım tamamen kayboldu. Adeta uzay boşluğuna gitti. Bilgisayarda dosya adlarıyla genel bir arama tarama yaptım ancak bir şey bulunamadı. Dosyalarıma ne olmuş olabilir? Geri getirmeye ihtiyacım yok dosyaların yedeğine sahiptim ancak bu durum neden kaynaklanmış olabilir? Windows 10'un bir açığı mı? Dosyalarıma ne oldu? Fikri ve bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dosyalarınızı kaybetmediğinize sevindim. Muhtemelen Windows'un size göstermediği hayalet bir klasörün içine kopyalandı/taşındı dosyalar. Siz bunları normal Windows sisteminden göremiyor olabilirsiniz ancak telefonunuzun klasörlerini tarayabilir misiniz.

Android sistemler bile bazı dosyaları/klasörleri size kendi içerisinden göstermez. "File Explorer" tarzında bir ek uygulama kurarak ( bununda bütün klasörleri göstereceğinden emin değilim ) telefonunuz içerisinde normalde göremediğiniz klasörleri de bir kontrol edin.

Dosyalarınızı kaybetmediğinize sevindim. Muhtemelen Windows'un size göstermediği hayalet bir klasörün içine kopyalandı/taşındı dosyalar. Siz bunları normal Windows sisteminden göremiyor olabilirsiniz ancak telefonunuzun klasörlerini tarayabilir misiniz.

Android sistemler bile bazı dosyaları/klasörleri size kendi içerisinden göstermez. "File Explorer" tarzında bir ek uygulama kurarak ( bununda bütün klasörleri göstereceğinden emin değilim ) telefonunuz içerisinde normalde göremediğiniz klasörleri de bir kontrol edin.

Yanıtınız için teşekkür ederim. Şöyle ki dediğim gibi klasik windows Arama kısmından arama yaptığımda dosyalara dair bir şey bulamıyorum. Bu nedenle dediğiniz gibi bir hayalet klasöre taşınma ihtimali mevcut. Bunun haricinde dosyaların telefona taşındığı ihtimalini de şöyle makul görmüyorum ; Dosya boyutları yaklaşık 1GB civarındaydı , SSD kullanıyorum ancak bildiğiniz üzere 1GB'lık dosya taşınırken dahi ekranda taşındığına dair bir ibare çıkar ve kalan süre belirtilir. Ben dosyaları tutup henüz telefondan veri paylaşımına izin vermediğim içi tamamen boş görünen telefon sürücüsüne taşıdığımda böyle bir ekran ile hiç karşılaşmadım. Kaldı ki herhangi bir '' Dosyalar gönderilemiyor '' tarzı bir uyarı da vermedi. Taşıdığım an yok oldu ve masaüstünde de bulamadım. Daha sonra başka dosyaları deneme amaçlı yine telefon sürücüsüne sürüklediğimde '' Dosyalar taşınamıyor , veri izni verin '' tarzı bir uyarıyla karşılaştım. Neyse ki yedekler elimde mevcuttu ancak bu tarz durumlar insanı bir miktar işkillendiriyor. Neden hiç bir uyarı ile karşılaşmadan dosyalarımı kaybettim? Dediğiniz gibi telefona bir dosya tarama programı kurup içerisini araştıracağım ancak taşındığını hiç sanmıyorum , dediğim gibi hem telefon üzerinden izin henüz sağlamamıştım hem de taşındığına dair bir ilerleme ibaresi ile karşılaşmadım. Sizce windows neden böyle bir hata ile karşılaştırmış olabilir beni? Hata demeye dilim varmıyor çünkü ekranda bir hata ile bile karşılaşmadım. Bunun haricinde aklıma gelen ekstra ihtimallerden birisi de '' oluşturduğum her yeni klasörün disk alanından kazanmak için sıkıştırılıyor olması '' . Geçtiğim ay bilgisayarı açtığımda bütün dosyaların sağ üst köşesinde birbirine bakan iki ok simgesi olduğunu farkettim. Daha sonra araştırdığımda C sürücüsünde yer kalmadığından Windows'un otomotik olarak sıkıştırma politakasını yürürlüğe soktuğunu farkettim. Bu nedenle C'de büyük bir temizlik yaptım ve doluluk oranını azaltım. Ancak yeni klasörler vb oluşturduğum zaman hala iki ok işareti klasör ve dosyalarda beliriyordu. Muhtemelen otomotik sıkıştırma politikası hala aktif ve ben açıkcası kapatma gereği duymadım. Nitekim bahsettiğim taşıma yaptığım dosyaları da bir Harici Disk'den masaüstüne çıkartarak , daha sonra Harici Disk'i çıkartıp telefonu bağlayarak masaüstünden telefona taşımaya çalıştım. Böyle olunca da otomotik olarak sıkıştırıldığını düşünmüyorum dosyaların. Velev ki sıkıştırıldığı ihtimalinde de kaybolması manasız geliyor. Son olarak ise taşımaya çalıştığım bu film dosyalarını (yaklaşık 1gb) yaşadığım olaydan sonra tekrar Harici Disk ile masaüstüne çıkartıp tekrar telefonda izin vermeden taşıma işlemi gerçekleştirip sonucunu görmek istedim. Ancak bu defa bu işlemi yaptığımda uyarı verdi ve taşımadı. Dosyalarda masaüstünde kaldı. Yani anlam veremiyorum yaşanılan olaya.. Bilgi ve fikirleriniz benim için değerli paylaşmanız dileğiyle.

Herhangi bir "taşınıyor" bilgi ekranı çıkmadan ve hata vermeden, dosyaların hiçlikte kaybolması garip. Eğer ki dosyalar telefonda biyerden çıkarsa, dosya aktarma protokolündeki bir açığı/hatayı keşfetmiş olabilirsiniz.

Test etmek için bu tarz bir işlemi bende şimdi kendi telefonumda denedim. İzin vermeden önce daha "cihaz ayarlanıyor" kısmında dosyayı göndermeye çalıştım. Basit bir aygıt hatası vererek dosyayı kopyalamadı. 1000:1 ihtimalle bir hata ile veya dosya aktarım protokolünde bir açıkla ile karşılaştınız.

Aynisinin zit olayini bir tanidigim yasadi, bu sefer telefondan masaustune dosyalar tasinirken telefon baglantisi kopmus ve daha duzgun bi sekilde kopyalanmayan resimler bir anda hem telefondan hem de bilgisayarin dosya sisteminden ucmus. O zaman ne denediysem de kurtaramadim, pointer mimarisi vardir diyerekten silinmis dosya taramasi yaptim recuva ile ama onla bile cikmamisti.

Simdi senin durumda da bence pointer mimarisi devreye giriyor. Yani ornegin dosyalari silip geri donusumden de sildikten sonra harddiskte o dosyalarin bulundugu yere bir sey yazilana kadar aslinda o dosyalar silinmemis oluyor, sadece erisimin yok oluyor. Bu dedigim recuva ve benzeri programlar da bu pointerlari geri bulup dosya kurtarmaya yardimci oluyorlar.

Eger o film dosyasinin yerine bir sey yazilmadiysa belki hala masaustu pointerlarini tarayarak bulabilirsin, aksi taktirde Windows bugi sayilabilir, veya telefonunun pc dosya aktarimi manifestosu icin dusunulmemis bir adim da olabilir.

Aynisinin zit olayini bir tanidigim yasadi, bu sefer telefondan masaustune dosyalar tasinirken telefon baglantisi kopmus ve daha duzgun bi sekilde kopyalanmayan resimler bir anda hem telefondan hem de bilgisayarin dosya sisteminden ucmus. O zaman ne denediysem de kurtaramadim, pointer mimarisi vardir diyerekten silinmis dosya taramasi yaptim recuva ile ama onla bile cikmamisti.

Simdi senin durumda da bence pointer mimarisi devreye giriyor. Yani ornegin dosyalari silip geri donusumden de sildikten sonra harddiskte o dosyalarin bulundugu yere bir sey yazilana kadar aslinda o dosyalar silinmemis oluyor, sadece erisimin yok oluyor. Bu dedigim recuva ve benzeri programlar da bu pointerlari geri bulup dosya kurtarmaya yardimci oluyorlar.

Eger o film dosyasinin yerine bir sey yazilmadiysa belki hala masaustu pointerlarini tarayarak bulabilirsin, aksi taktirde Windows bugi sayilabilir, veya telefonunun pc dosya aktarimi manifestosu icin dusunulmemis bir adim da olabilir.
Güzel bir noktaya değinilmiş. Bilgisayarda standart silme işlemi 0 ve 1 lerden oluşan bir kodun üzerinin üstüne bir başka silme kodunun yazılmasıdır. Yani en azından kaba taslak böyle işliyor. Bu yüzden bazı programlar bu pointer diye bahsedilen kodlarıda silerek dosyanın asla geri kazanılamayacak izi bulunamayacak bir şekilde silinmesini sağlıyor. Belkide dosya hiçbir şekilde geri getirelemeyecek bir şekilde, hata yüzünden silindi.

Enteresan kısmı hiç bir bağlantı kesikliği yaşamamam tek sorunun telefona dosya girişi için izin verilmemiş olması , kaldı ki izin verilmemiş olduğunda da windows bir hata da veriyor normalde. Gerçekten değişik bir durum , bir kaç program ile masaüstü taraması yapacağım bakayım bişeyler bulabilecek miyim.

Güzel bir noktaya değinilmiş. Bilgisayarda standart silme işlemi 0 ve 1 lerden oluşan bir kodun üzerinin üstüne bir başka silme kodunun yazılmasıdır. Yani en azından kaba taslak böyle işliyor. Bu yüzden bazı programlar bu pointer diye bahsedilen kodlarıda silerek dosyanın asla geri kazanılamayacak izi bulunamayacak bir şekilde silinmesini sağlıyor. Belkide dosya hiçbir şekilde geri getirelemeyecek bir şekilde, hata yüzünden silindi.

Anladım yani yerine bir dosya yazılmamış olması gerekli ki daha sonra tekrar Harici Diskten aynı dosyayı çıkartıp masaüstüne kopyaladığım için üstüne dosya yazılmış olma ihtimali yüksek görünüyor. Peki sistem dosya ve klasörlerinin hareket dökümünü kontrol edebileceğim bir program mevcut mu acaba? Daha önce araştırdığımda bir kaç programa erişmiştim ancak bunlar son 100 işlemin hareket kaydını çıkardığı için istediğim bilgiye erişememiştim.

Enteresan kısmı hiç bir bağlantı kesikliği yaşamamam tek sorunun telefona dosya girişi için izin verilmemiş olması , kaldı ki izin verilmemiş olduğunda da windows bir hata da veriyor normalde. Gerçekten değişik bir durum , bir kaç program ile masaüstü taraması yapacağım bakayım bişeyler bulabilecek miyim.

Anladım yani yerine bir dosya yazılmamış olması gerekli ki daha sonra tekrar Harici Diskten aynı dosyayı çıkartıp masaüstüne kopyaladığım için üstüne dosya yazılmış olma ihtimali yüksek görünüyor. Peki sistem dosya ve klasörlerinin hareket dökümünü kontrol edebileceğim bir program mevcut mu acaba? Daha önce araştırdığımda bir kaç programa erişmiştim ancak bunlar son 100 işlemin hareket kaydını çıkardığı için istediğim bilgiye erişememiştim.
Gerçekten çalışan bir program ismi maalesef bilmiyorum. Çok önceden böyle birşey başıma geldiğinde araştırmıştım ancak üzerinden 14 bahar geçti resmen. 🙃

Güncelleme ; Bilgisayar içinde Recuva ve easeUS adlı uygulamalar ile geri getirme çalışması yapıldı ancak dosyalara dair bir şeye ulaşılamadı. Daha sonra event log yani bilgisayar üzerinde gerçekleşen hareket dökümlerini gösteren 4 ayrı uygulama ile olayın gerçekleştiği saatteki bütün event kayıtları incelendi. İlgili saatte taşıdığım dosyalar 2 tane olmasına rağmen tek 1 dosyanın event kaydı görünüyor onun da ilk denediğim başarısız olup yok olan dosyalar mı yoksa sonradan yedeğini tutup tekrar başarılı bir şekilde taşımasını gerçekleştirdiğim dosyalara mı ait olduğu belirsiz. Keza dosya adları aynı olduğu için ayırt edilemiyor. Bununla beraber event kaydında ise ne olduğuna dair herhangi bir bilgi yok. Sadece Executed yani yok olmuş dosya olarak görünüyor.
Telefon için ise hem telefon içine File Explorer indirilerek derin arama yapıldı , hem de bilgisayara bağlatılarak arama yapıldı ancak hiç bir dosyaya erişilemedi.

Sevgili Windows'a saygılar (!)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı
09:05:00