Windows 10, Güvenlikte Linux’u Geride Bıraktı

Hiçbir işletim sisteminin güvenli olmadığına ve tam güvenlik istiyorsak bu cihazları kullanmamamız gerektiğini düşünüyorum fakat bu sonuçların taraflı olduğunu düşünüyorum, daha az tercih edilen işletim sistemlerinde virüse denk gelme olasılığınız çok daha az olur.
(örneğin kaçımız GNU/Linux veya OS X kullanıyordur ki, çoğumuz Windows 7 ve Windows 10 kullanıyor)

Öncelikle yayınladığınız haberin tamamiyle yalan ve boş içerik olduğunu dile getirmek isterim. Bunu gerek haberinizde verdiğiniz verilerle ve internette veya bu konuyla alakalı herhangi bir kaynaktan ücretsiz ve herkese açık bir biçimde ulaşabileceğiniz bilgilerle size bunu kanıtlayacağım.

1)İlk olarak kendi haberinizdeki verilerle başlamak istiyorum. "Son 20 yıllık süre zarfını kapsayan ve teknik güvenlik açıklarını izleyen bir analize göre Windows 10, Linux'tan daha güvenli." başlığınız aynen bu şekilde. İlk sorum Windows 10 ne zaman 20 yıllık bir işletim sistemi oldu? Arada kaçırdığım bir şeyler varsa bunun hakkında bilgi sahibi olmak isterim ama bildiğim kadarıyla Windows 10 herkese açık bir şekilde 29 Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü. Yani daha 5. yaşını bile doldurmamış bir işletim sistemini 20 yıldan fazla bir geçmişi olan bir işletim sistemi ile kıyaslıyorsunuz.

2) Sanırım haberinizi yaparken halen desteği devam eden Windows 8.1 ve onun eski sürümü olan Windows 8'i atladınız. "Windows 7 açıkları + Windows 10 açıkları" gibi basit bir işlemden 2394 değerine ulaşmışsınız. Windows 8 ve 8.1'in de açıkları 1000'den aşağı olamayacağına göre yaklaşık bir 2000 daha eklememiz lazım. Hadi diyelim ki Windows 8'i saymadık sadece Windows 8.1'i sayarak 1000 ekledik yine de 3067 açığı "raporlanan" Debian'ın önüne geçmiş oluyoruz ki daha arada kapatmamız gereken neredeyse 10 yıllık bir farkımız var (Windows 7 herkese açık bir şekilde 22 Ekim 2009 yılında piyasaya sürüldü ve haberiniz 1999-2019 yıllarını kapsıyor)

3) Haberiniz burada linklerini paylaştığım sizden önce yayınlanmış olan yabancı kaynaklar tarafından yayınlanmış haberlerin birebir aynısı:
Belki bu haberinizin doğruluğu açısından pek bir şey fark ettirmeyebilir ama bunu da buraya koymak istedim.

4)Linux dağıtımlarının çoğunun kodu açık kaynaklıdır. Bu yüzden raporlanan açık sayısı herhangi bir kapalı kaynak kodlu işletim sistemine göre çok daha fazla olacaktır çünkü kaynak kodunuza dünya üzerindeki bütün mühendisler, yazılımcılar, programcılar göz atabilir. "Raporlanan" kelimesini özenle seçtim çünkü paylaştığınız veriler aynen buna karşılık gelmektedir. Windows'un kaynak koduna diyelim ki 1000 kişi bakıyor. Bu 1000 kişi Microsoft'ta çalışan yazılımcılar. Kaynak koduna sadece bu 1000 kişinin gözünden bakılacaktır ve bu 1000 kişinin raporladığı hata gün yüzüne çıkmadan düzeltilecektir ki bu önceden raporlanan hatalar Microsoft tarafından açığa çıkarılır mı orası farklı bir tartışma konusu. Resmi verilere yansıyan hatalar ise iyi niyetli veya kötü niyetli (Örneğin yakın bir zamanda olan WannaCry saldırısı. Kaç kurum ve kişinin etkilendiğini basit bir Google araması ile bulabilirsiniz) yazılımcılar tarafından bulunacak ve çoğunlukla bu hatalardan faydalanıldıktan ve istenilen zarar verildikten sonra verilere yansıyacaktır.

Fakat Linux yukarıda bahsettiğim olayın tam tersi. Kaynak kodunuz açık olduğu için koda sadece 1000 kişi değil dünya üzerinde var olan bütün yazılımcılar bakabilecektir. Yani bakabileceğiniz bakış açısı dünya üzerindeki bütün yazılımcıların sayısı kadar olacaktır. Herhangi bir yazılımcı kaynak kodunu alıp günün herhangi bir saatinde inceleyebilir, kurcalayabilir, kendi kafasına değiştirebilir ve kendi ürününü elde edebilir. Bu hataların herkese açık bir şekilde rapor edilmesini ve hataların daha kullanılmaya fırsat bulmadan düzeltilmesini sağlar. Microsoft, Windows gibi bir ürüne dünyanın yatırımını yapabilir fakat hiçbir zaman para ile neredeyse sınırsız olan bir bakış açısı elde edemezsiniz.

5) Onun dışında kaynakça olarak gösterdiğiniz kaynağın sitesine gittiğimizde sadece Windows değil Windows üzerinde çalışan bazı programların da (Microsoft Office, Adobe Acrobat...) kendine has açıklarının olduğunu görebiliriz. Bunlar birebir Windows'un açığı olmasa da Windows üzerinde neredeyse herkesin kullandığı programlar olduğu için bu programları da kolay kolay göz ardı edemeyiz.

Sonuç olarak yazdığınız haberin kendi kullandığınız verilerle çürütülebildiğini göz önünde bulundurursak ne kadar düşünülerek yazıldığını anlayabiliyoruz. Eğer Windows, Linux'tan kesinlikle daha güvenli olsaydı bu kadar yazılımcı, şirket, veri sunucuları bu açık kaynaklı kernele bu kadar güvenmezdi ve sistemlerini buna dayanarak kurmazdı. Burada şunu da belirtmek isterim ki amacım Windows'un güvenliğinin çöp olduğunu ortaya sürmek değil ki zaten yazdıklarımın hepsini okuduysanız bunu çok net bir şekilde kendiniz de görebilirsiniz. Windows'u da Linux ile beraber kullanmakta olan biri olarak Windows'un da güvenlik açısından çok fazla yol kat ettiğini söyleyebilirim fakat hiçbir zaman açık kaynaklı kodlu bir işletim sistemi gibi hatalarının saatler hatta dakikalar içerisinde düzeltilmesi gibi lükse Windows sahip olamayacaktır.

Kaynakça: Windows 10 - Wikipedia

2) Sanırım haberinizi yaparken halen desteği devam eden Windows 8.1 ve onun eski sürümü olan Windows 8'i atladınız. "Windows 7 açıkları + Windows 10 açıkları" gibi basit bir işlemden 2394 değerine ulaşmışsınız. Windows 8 ve 8.1'in de açıkları 1000'den aşağı olamayacağına göre yaklaşık bir 2000 daha eklememiz lazım. Hadi diyelim ki Windows 8'i saymadık sadece Windows 8.1'i sayarak 1000 ekledik yine de 3067 açığı "raporlanan" Debian'ın önüne geçmiş oluyoruz ki daha arada kapatmamız gereken neredeyse 10 yıllık bir farkımız var (Windows 7 herkese açık bir şekilde 22 Ekim 2009 yılında piyasaya sürüldü ve haberiniz 1999-2019 yıllarını kapsıyor)
Duygularıma tercüman olmuşsunuz.
Kaynak koduna sadece bu 1000 kişinin gözünden bakılacaktır ve bu 1000 kişinin raporladığı hata gün yüzüne çıkmadan düzeltilecektir.
Windows Insider programı da bu gözden kaçan kaynak hatalarının gün yüzüne çıktığında müdahale edilebilmesi için var diye biliyorum, yanılıyor muyum? (ne kadar sağlıklı bir seçim konusu tartışmalı bir mevzu, bence Windows'un daha da içine eden bir sistem fakat amaçlanan şey hataları son kullanıcıya göstermeden beta kullanıcılarına göstererek düzeltmek)

Sizi de tebrik etmedim değil, o kadar uzun yazıp araştırmış, kaynak göstermiş ve Windows'u da çöp yerine koyuyorsun eleştirilerine de daha ses sedası çıkmadan cevabı vermişsin, ben üşenmiştim fakat yapmışsınız, bravo.

Windows Insider programı da bu gözden kaçan kaynak hatalarının gün yüzüne çıktığında müdahale edilebilmesi için var diye biliyorum, yanılıyor muyum? (ne kadar sağlıklı bir seçim konusu tartışmalı bir mevzu, bence Windows'un daha da içine eden bir sistem fakat amaçlanan şey hataları son kullanıcıya göstermeden beta kullanıcılarına göstererek düzeltmek)
Bir hataya kaynak kodu seviyesinden bakmak başka. Ürünü ürettikten sonra son hali genel anlamda "Çalışıyor mu? Kırık dökük var mı?" Diye bakmak başka. Bu konuda şahsi fikrim budur fakat güzel bir noktaya değinmişsiniz yazarken gözümden kaçmış.

Bir hataya kaynak kodu seviyesinden bakmak başka. Ürünü ürettikten sonra son hali genel anlamda "Çalışıyor mu? Kırık dökük var mı?" Diye bakmak başka. Bu konuda şahsi fikrim budur fakat güzel bir noktaya değinmişsiniz yazarken gözümden kaçmış.
Bence de tamamen farklı açılardır ve o kodun yazılıp işlevselliği test edilmeden de o hatayı görebilmek ayrı bir başarıdır, sanırım her Windows 10 güncellemesinde bir açık oluyor ve bu açıkların GNU/Linux'un açıklarına oranlarsak çok daha fazla olduğunu görebiliriz (çünkü Windows 10 daha 5 yılını doldurmamış bir işletim sistemi iken karşılaştırılan Linux dağıtımları 15-20 yıllık dağıtımlar, yıla göre oranlarsak Windows coşar) fakat halen daha Windows oyun konusunda bütün işletim sistemlerinden daha iyi olduğu için (ve yıllardır Windows kullanıldığı için de diyebiliriz fakat insanlar bir dönem MS-Dos kullanıyorken Windows'a geçebilmiş, Neden aynısı yaşanıp Linux dağıtımlarına ve Terminal'e geçemesin kullanıcılar) Windows popüler.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı