Çözüldü Windows 10 R9 M.265X GPU'nun sürücüsünü kurmaya çalışıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yika38

Gigapat
Katılım
17 Eylül 2017
Mesajlar
6.333
Makaleler
11
Çözümler
196
Yer
Kayseri
Toshiba Satellite P50-B-116 model sistem kullanıyorum, bu sistemin AMD Radeon R9 M265X GPU'sunda kronik bir sorun var. GPU aktifleştiği zaman sistemin kararsız çalışmasına veya donmasına sebep oluyor, yeniden başlatınca Windows logosundan sonra siyah ekranda kalıyor.

Sisteme ilk format attığımda güncelleştirmelerin yanı sıra R9 M265X GPU sürücüsü de kurulmuştu. Ancak kronik GPU sorunundan dolayı bu güncelleştirmeden sonra sistem donmuştu, zor bela açtığımda yüklü birçok güncelleştirme geri alınmıştı. Silinenleri tek tek bulup yüklemem öyle bir uzun sürmüştü ki...

Uzun zamandır bu GPU, Aygıt Yöneticisi'nde ünlemli olarak göründüğünden bir sorun olmuyordu ancak bugün yine sorun yaratmaya başladı. Görev Yöneticisi'nde anlamsız bir şekilde CPU kullanımı %30-40'larda dolanıyordu, kontrol ettiğimde ntoskrnl.exe'nin sabit %20 CPU kullandığını gördüm. Aygıt Yöneticisi'nden kontrol ettiğimde M265X GPU'nun yanında bir ünlem işareti olmadığını ve sorunsuz (!) bir şekilde çalıştığını gördüm.

Windows Update'ye baktığımda "Advanced Micro Devices Inc. - Display" sürücüsünün "Yükleniyor" durumunda olduğunu gördüm.

DDU ile sürücüyü kaldırmaya çalıştım ancak yazılım çalışmadı bile. Ben de sistemi yeniden başlattım ancak "Yeniden başlatılıyor" logosunda hiçbir işlem olmayınca düğmesinden kapattım. Yeniden açtığımda Windows logosundan sonra siyah ekranla karşılaştım. Birkaç defa sistemi kapatıp açınca otomatik onarıma geçti ve sistem normal bir şekilde açıldı. Baktığımda R9 M265X GPU'nun yeniden ünlemli olduğunu gördüm.

R9 M200X Series.png


Ancak kısa bir süre geçti ve aynı sorun yeniden tekrar etti. Sistemi zor bela yeniden başlatıp, DDU ile sürücüyü kaldırıp GPU'yu Aygıt Yöneticisi üzerinden devre dışı bıraktıktan sonra sorunu çözdüğümü sanıyordum ki bir daha oldu.

Windows Update'ye gelecek olursak, şu anda bu sürücü yüklenmeyi bekliyor ve eminim ki, bir süre sonra otomatik yüklenmeye başlayacak ve aynı sorun yeniden tekrar edecek.

Ek Açıklama 2020-08-28 183609.png


Gün içerisinde bu sorunu 4. defa yaşıyorum. BIOS ayarları çok kısıtlı olduğu için harici GPU'yu devre dışı bırakamıyorum.

Çözüm önerilerinizi bekliyorum. :)
 
Çözüm
Bilgisayarım sağ tık > Özellikler > Gelişmiş sistem ayarları > Donanım > Aygıt yükleme ayarları kısmını Hayır olarak değiştirin.
Bu arada, yazmayı unutmuşum ama Microsoft'un güncelleştirmeleri engelleme aracı hiçbir işe yaramıyor. Yani öyle ya da böyle yine kuruyor.
Ağ ayarlarından “Tarifeli bağlantı”yı açarsanız otomatik güncelleme yapmaz.
O zaman sadece AMD değil, diğer hiçbir güncelleştirmeyi yapamam. Ben sadece AMD'yi engellemek istiyorum.
Bilgisayarım sağ tık > Özellikler > Gelişmiş sistem ayarları > Donanım > Aygıt yükleme ayarları kısmını Hayır olarak değiştirin.
Teşekkürler, uyguladım. Bir daha aynı sorun tekrar etmezse cevabınızı en iyi cevap olarak işaretleyeceğim.

Güncelleme: Maalesef güncelleme zaten indirilmiş durumda olduğu için @Fatih Işık'ın dediği yöntem işe yaramadı. Bu durumda iş başa düştü, Windows'un güncelleme gizleme aracına bir şans daha verdim.

Yeniden aynı sorun olunca sistemi yeniden başlattım ve güncellemeleri kontrol ettiğimde "Güncelsiniz" uyarısını aldım. Sonra bu bağlantıdan Windows'un güncellemeleri gizleme aracını indirdim, "Hide updates" seçeneğini seçip AMD'nin sürücüsünü gizledim. Bir daha aynı sorunu yaşamadım.

O anda bu yöntem işe yaramasa bile uzun vadede AMD yeniden güncelleme çıkardığında veya Microsoft yeni güncelleme bulduğunda artık yeniden indirmeye çalışmayacağı için cevabınızı en iyi cevap olarak işaretledim.
 
Son düzenleme:
Sorun çözüldü mü? Bende 1 yıldır aynı sorunu yaşıyorum. Ekran kartınin driverıni yukleyince(eski veya yenj) siyah ekranda kalıyor ve donuyor. Guvenli modda driverı pasif hale getirince sorun çözülüyor. Fakat ekran kartını kullanamıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı