Rehber Windows 10 seçilen bölüm biçimlendirilemedi ve buraya yüklenemedi hatası çözüm yolları

Arkadaşlar merhaba.

Benimle aynı sıkıntıyı yaşamamış ya da yaşacak olan arkadaşlara önden bir faydası dokunması amacıyla konu açmak istedim, öncelikle bu işin uzmanı değilim sadece çözüm yoluna adım adım nasıl gittiğimi size de aktarmak istiyorum. Birbirmize bir şey katmış oluruz.

Sorunum şuydu, sıfır olarak SanDisk bir SSD aldım. Bunu cihazıma takıp formatlama ekranına geldim, o da nesi😱
SSD'ye Windows 10 kurmak istediğimde karşımda "Seçilen bölüm biçimlendirilemedi" hatası vardı, ya da "Windows buraya yüklenemiyor" hatası.
Ama SSD sıfırdı, ben heyecanlıydım, onu taktığım gibi formatlayabilmem gerekirdi.
Bu beni çok üzdü.
Üztüntüme yenilmeyip harekete geçtim, ya disk okuma ve yazmaya kitlenmişti ya da farklı bir sıkıntısı vardı, tespit için Windows 10 kurulum ekranında "Shift+F10"a basarak komut istemcisini açtım.

Bunu yapma amacım SSD'nin GPT mi yoksa MBR mi olduğuna bakmak ya da belki de bunlardan hiçbiri değildir RAW olmuştur diye kontrol etmekti, orada görüceğim değerlerle daha spesifik araştırma yapabilirim diye düşündüm.

2 adet yöntem verdim aşağıda, okuyana kadar yaptıklarımı yapmayın. Sonra üzülürsünüz.

Sırasıyla;
-"Shift+F10"
-"diskpart"
-"list disk"
Komutlarını yazdım, diskim gözüküyordu ama ne GPT ne de MBR'ydi, peşine araştırmaya başladım, acaba sorun ne olabilir diye. GPT ve MBR'nin bölümleme sistemi olduklarını biliyordum, sorun kesinlikle bölümleme sistemindeydi, çünkü mantıken bölümleme sistemi belli olmayan bir şeye neye göre sistem yükleyebilecektim ki? 🤔

Okuğum kaynaklarda "clean" komutunu kullanıp "create Partition primary" yazıp alan oluşturmam gerektiği yazıyordu, kimse neyi ne için yaptığımızı anlatmıyordu, sadece yapın diyorlardı. Buradada işkillendim çünkü birincil bölüm oluştururken bir boyut vermem gerekmez miydi? "size" komutu yazmıyordu 🤔 ama denemekten başka çarem yoktu, çünkü bilmiyordum🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️bu konuda cahildim.

İlk başta;
-"select disk 0" yazıp diskimi seçtim.
-"clean" yazdım, direk hata aldım,
-"create primary Partition" yazdım hata aldım.
Aldığım hatalar ya g/ç hatası ya da Virtual disk hatası oldu veyahut bu disk okuma ve yazmaya karşı korumalı hatası, artık yılmak üzereydim ve formatlıyamıyordum sıfır aldığım SSD'yi.

Ben de bildiğim tüm komutları karşıma çıkan hatalara göre denedim, bunlar şu şekildeydi;
-"convert GPT" hata aldım.(GPT dönüştürme)
-"conver MBR" hata aldım.(MBR dönüştürme)
-"format fs = NTFS quick" hata aldım. (hızlı bir şekilde NTFS çevirme)
-"attributes disk clear readonly" (okuma yazma koruması kaldırma ve tam yetki alma)
Gibi gibi birden fazla varyant denedim, yok olmuyordu. Bu iş böyle olmayacaktı, komple detayına kadar inip araştıyım dedim.
İlk önce GPT nedir MBR ve RAW nedir onu araştırdım, bilgilerimi tazeleyip daha derin bilgi sahibi oldum, sonrasında UEFI nedir ve bu yazılımın çalışma mantığı ve gerekli şartları nelerdir? Onları öğrendim.
Sorun, ben öğrenmeye başladıkça daha çok belirginleşti, diskimde UEFI bir format yapmak için bir bölüm yoktu, EFI sistem bölümüm olmadığı için ben sistemi ön yükleyemiyordum, Windows kuramıyordum ya da diskpart komutlarıyla müdehale edemiyordum, bana göre sıkıntı buydu ( uzman değilim dediğim gibi kendimce mantık yürütmeye çalıştım)

Öncelikle nedir bu EFI bölümü ya da diğer adıyla ESP;
ESP, bilgisayarı UEFI'ye (birleşik genişletilebilir ürün yazılımı arabirimi) uyan sabit sürücüdeki bir bölüm olan EFI sistem bölümünün kısa biçimidir bir bilgisayar önyüklendiğinde, UEFI üretici yazılımı, Windows'u ve çeşitli yardımcı programları başlatmak için dosyaları ESP'den yükler.
Genellikle, EFI sistem bölümü fat dosya sistemi olarak biçimlendirilir ve boyutu yaklaşık 100 MB'dir. Bilgisayarınızdaki sabit sürücü guıd bölüm tablosu şeması olarak yapılandırılmışsa, Windows yüklendikten sonra bir ESP birimi olması çok olasıdır. Ayrıca, EFI sistem bölümünün bir sürücü harfi yoktur ve bu nedenle dosya gezgini'nde görünmez.
EFI sistem bölümü, UEFI tabanlı bir bilgisayarda önemli bir rol oynar. Silinirse, işletim sistemi önyüklenemez hale gelebilir. Bu nedenle Windows, kullanıcıların koruma amacıyla doğrudan disk yönetimi'nden silmelerine izin vermez. Ancak, diskteki herhangi bir bölümü silebilen üçüncü taraf Windows bölüm yöneticisi kullanıyorsanız, yine de kolayca silinebilir.

Peki ya bu ESP bölümünü nasıl oluşturabileyeceğim?
İki yöntemle bunu anlatacağım ama unutmayın!
İşlem veri kaybı, sistem önyükleme sorunu vb. gibi sorunlara neden olabileceğinden, bu yöntemin yeni bir diskte kullanılması tavsiye edilir. Bu yöntemi kullanırken dikkatli olun. GPT diski belirli bir bölüm düzeni gerektirdiğinden, Microsoft reserve bölümleri oluşturmak diskin okunamaz hale gelmesine neden olabilir?

Yöntem 1: Diskpart (her şeyiniz silinir)
Adım 1: Format ekranındayken "Shift+F10" a basın.

Adım 2: Komut istemi'nde "diskpart" yazın ve enter tuşuna basın.

Adım 3: ESP/MSR bölümü oluşturmak istediğimiz diski seçip, GPT diski olarak dönüştüreceğiz. Aşağıdaki komutları yazmalı ve her komuttan sonra enter tuşuna basmalısınız:
1- "list disk" (diskleri listele)
2- "select disk 0 " (sıfır olan yere oluşturmasını istediğiniz hard diskinizin numarasını ekleyin, list disk yazdığınızda başında yazar)
3- "clean" (temizle)
4- "convert GPT" (GPT çevir)

(Şu an diskiniz GPT olmuş olmalı, eğer sizde benim gibi hata alıyorsanız 2. yönteme geçin şimdiden, eğer hata almıyorsanız kalın)

Adım 4: UEFI sistem bölümü (ESP) oluşturun. Aşağıdaki komutu yazın:
1-" create Partition EFI size = 100 " (EFI için yer oluşturuyoruz)
2-" format quick fs = FAT32 label=”system” ( FAT32 dosya sistemi ile 100 MB'lık bir ESP birimi oluşturulacak ve sistem olarak etiketlenecektir.

Adım 6: MSR bölümü oluşturun ve yazmanız gereken komut:
1- "create Partition MSR size = 128"
2- "exit" yazın enterlayın Diskpart'tan çıkın, sonra tekrar "exit" yazıp komut istemcisinden çıkın.

Eğer hata almadan buraya kadar geldiyseniz artık format esnasında hata almamanız gerek. Eğer alıyorsanız 2. yönteme geçin.

Araya giriyorum, bilgilenelim.
MSR nedir?
MSR, Microsoft ayrılmış bölme anlamına gelir ve disk alanının bir bölümünü, başka bir bölmeye yüklenen Windows sistemi tarafından daha sonra kullanılmak üzere ayırmak için sabit sürücüde oluşturulur. Genel olarak, MSR hacminde anlamlı veriler yoktur.
Microsoft, MSR'nin tüm GPT disklerinde sunulabileceğini umuyor. Microsoft ayrılmış bölümün guıd etiketi e3C9E316-0B5C-4DB8-817D-F92DF00215AE'dir. MSR, her zaman EFI sistem bölümünden ve diğer OEM hizmet bölümlerinden hemen sonra bulunur ancak diğer birincil bölümlerden önce bulunmalıdır. Aynı şekilde ESP, MSR birimi, sürücü harfi olmadan küçük boyutta FAT32 bölümü olarak oluşturulur. Bazı durumlarda, bazı disk onarım yazılımları tarafından hasarlı sektörlerin yeniden eşlenmesi için MSR bölümü kullanılabilir.

2.yöntem (Eassos PartitionGuru)

İkinci yöntem çok daha risksiz ve anlaşılması daha kolay, bunu keşke önceden keşfetseymişim🤷🏻‍♀️

Adım 1: Eassos PartitionGuru'yu bulup sitesinden indirin.

Adım 2: Sabit sürücü MBR bölüm şeması olarak bölümlenmişse, önce onu GPT diskine dönüştürmelisiniz: Diski soldan seçin ve ardından sağ tıklayıp guıd bölümleme tablosuna dönüştür'e tıklayın.
Adım 3: Gene diske sağ tıklayın “ESP/MSR bölümü oluştur" deyin.
Adım 4: Karşınıza gelen pencerede her şey işaretli olsun, özellikle "entegral çoklu sektörlere hizala" seçeneğinin seçili olduğundan emin olun.
Adım 5: Tamam deyin.
Adım 6: Yine diske tıklayın ve yeni oluşturulan bölümlerin mevcut bölüm tablosuna kaydedilebilmesi için “tümünü kaydet” düğmesine tıklayın.
Adım 7: Bitti.

Umarım işinize yarar, çok kanser eden bir olay çünkü, karşılaşırsanız bu sorunla uğraşmanızı istemem.
Bu verdiğim iki yöntemle RAW moda girmiş ya da bölümlendirmesinde problem olmuş diskimizi hem biçimlendiriyoruz hem de MSR ve EFI alanı açıyoruz.
Umarım işinize yarar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
SSD'nin iadesini başlattım, g/ç hatası genelde fiziksel hasardan kaynaklanıyor, amacım bu tarz bir durumla karşılaşırsanız ve yazılımsal bir hatadan kaynaklıysa çözebilin diyeydi, Diskpart'la çok fazla hata alıyorsanız zaten güvenipte kullanmadan iade edin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı