Windows 10 SNMP Yapılandırma Rehberi

Merhaba Emir tekrardan, bahsettiğin şey aslında bir monitoring yazılımı. PRTG ücretsiz olarak kullanılır çoğu şirkette. Veya ManageEngine OPManager Plus gibi ürünler var web servis üzerinden yayın yaparak hizmet sağlayan. Solarwinds gibi firmalar keza aynı şekilde. Türk girişimler de var ancak çok aşırı yaygın kullanım göremiyorum sektörde.

Sana destek olmayı çok isterdim, çalıştığım alan bu tip enterprise IT yazılım çözümleri aslında. Kendini geliştireceğin bu projede akıl hocalığı yapmayı çok isterdim ancak çok yoğun çalışmaktayım. WMI ile Windows cihazları, SNMP ile SNMP sorgularına yanıt verebilen tüm yazılımlar ve donanımsal aygıtları monitör edebilirsin, gelişmiş grafikler yaratabilirsin.

İnternette bol sayıda kaynak var bununla alakalı, araştırmaya başlarsan adım adım başarabileceğine inanıyorum.

Öncelikle teşekkürler. Evet yaygın olarak kullanılan araçları gördüm . Aslında sorunum şurda başlıyor kaynak sıkıntısı çekiyorum tuhaf bir şekilde . SNMP hakkında epey şey var doğru ancak hiçbiri nasıl kullanıldığını anlatmıyor. Sadece teorik bilgiler ve yüzeysel şeyler bulabildim. Ben bu SNMP kodlarını nereye nasıl yazacağım. Nasıl bir yapı oluşturmam gerekli neleri bilmeliyim. WMI ile ilişkisi nedir. .NET dokümanlarına da göz attım ancak mevcut bilgi düzeyimin yetersiz olmasından dolayımıdır birşeyler çıkaramadım.
SNMP ile cihazların bilgisini nasıl alabilirim. UDP mi kullanmam gerekli bu sorgular için vb.
Sağdan soldan kod toparlayarak portlar arası bir client-server programı geliştirdim C# üzerinde.
En azından izlemem gereken yol tavsiyesinde bulunabilirsen harika olur. Şimdiden teşekkürler.

Seni çok iyi anlıyorum. Öncelikle bu tip IT problemlerine çözüm üreten yazılımlar geliştirmek istiyorsan yazılım bilgisi tek başına yeterli değil. Bir hesap makinesini herkes yazabilir ancak WMI monitoring tool yaz dediğimde network ve sistem bilgisi olmayan kişiler bunu ne yazık ki yapamaz.

SNMP'nin WMI ile doğrudan alakası yok, ikisi farklı protokol. SNMP'nin versiyonları ve her versiyona özgü istediği bazı şifre / secret key mantığında bilgiler vardır. Ek olarak SNMP konfigürasyonu IP bazlı restrict edilebilen de bir konfigürasyon.

WMI ise Windows cihazlar tarafında bir Active Directory domain yapısına dahil olsun veya şu an kullandığın kişisel bilgisayarın gibi domain yapısına dahil olmasın > RPC (Remote Prosedure Call) gibi diğer protokollerden de yardım alarak uzaktan sorgu atmanı ve hatta yönetim gerçekleştirmeni sağlar.

Örneğin bir network cihazının Uplink portunun açık mı yoksa kapalı mı olduğunu WMI ile öğrenemezsin. SNMP yani o cihazın anladığı dilden sorgu atarak anlayabilirsin.
SNMP sorguları ise genelde ".1.5.7.8.5.2.5.8.8" gibi metriklerden oluşur. Bu metrikleri karşı taraf hali hazırda tanır ve bu sorular geldiğinde eğer güvenli bir kanaldan, doğru şifre bilgisi ile geldi ise yanıt verir. Senin bu sebeple sorgu atabilmen için öncelikle cihazı ve o cihazdaki hangi metriği sorgulayacağını belirlemen lazım.

Mesela SNMP ile Windows makinende CPU Utilization değerine bakabilirsin. Örnek olarak.
Sonra aynı örneği WMI Credential ile de gerçekleştirmeyi deneyebilirsin. Ancak sana tavsiyem önce SNMP üzerinden yola çıkman.

Burada 161 gibi bazı portlar da var, bu portlar üzerinden erişilebilir olması gerekli sorgu attığın makinenin. Haliyle güvenlik duvarlarını vs kapamalısın.
Network ile alakalı basit problemlere takılırsan, network kanadında bilgin yoksa aşman çok mümkün olmayabilir.

Troubleshooting denilen şeyi gerçekleştirebilmek için, problemin kaynağını bulabilmen için yapının çalışma mantığına hakim olmak zorundasın. Ancak bu şekilde adım adım kontroller ve tespitler gerçekleştirebilirsin. Belki seni ilk aşamada tecrübene göre zorlayabilir ancak başarırsan senin için çok büyük bir kazanım olur.

Eğer üniversite okuyorsan bu alanda proje geliştirmek çok ama çok doğru bir karar. Network / sistem bilgisi olan yazılımcı çok daha iyi işler başarır. Hatta sana tavsiyem Active Directory üzerindeki işlemleri de öğren > çok ekmek yersin :)

Seni çok iyi anlıyorum. Öncelikle bu tip IT problemlerine çözüm üreten yazılımlar geliştirmek istiyorsan yazılım bilgisi tek başına yeterli değil. Bir hesap makinesini herkes yazabilir ancak WMI monitoring tool yaz dediğimde network ve sistem bilgisi olmayan kişiler bunu ne yazık ki yapamaz.

SNMP'nin WMI ile doğrudan alakası yok, ikisi farklı protokol. SNMP'nin versiyonları ve her versiyona özgü istediği bazı şifre / secret key mantığında bilgiler vardır. Ek olarak SNMP konfigürasyonu IP bazlı restrict edilebilen de bir konfigürasyon.

WMI ise Windows cihazlar tarafında bir Active Directory domain yapısına dahil olsun veya şu an kullandığın kişisel bilgisayarın gibi domain yapısına dahil olmasın > RPC (Remote Prosedure Call) gibi diğer protokollerden de yardım alarak uzaktan sorgu atmanı ve hatta yönetim gerçekleştirmeni sağlar.

Örneğin bir network cihazının Uplink portunun açık mı yoksa kapalı mı olduğunu WMI ile öğrenemezsin. SNMP yani o cihazın anladığı dilden sorgu atarak anlayabilirsin.
SNMP sorguları ise genelde ".1.5.7.8.5.2.5.8.8" gibi metriklerden oluşur. Bu metrikleri karşı taraf hali hazırda tanır ve bu sorular geldiğinde eğer güvenli bir kanaldan, doğru şifre bilgisi ile geldi ise yanıt verir. Senin bu sebeple sorgu atabilmen için öncelikle cihazı ve o cihazdaki hangi metriği sorgulayacağını belirlemen lazım.

Mesela SNMP ile Windows makinende CPU Utilization değerine bakabilirsin. Örnek olarak.
Sonra aynı örneği WMI Credential ile de gerçekleştirmeyi deneyebilirsin. Ancak sana tavsiyem önce SNMP üzerinden yola çıkman.

Burada 161 gibi bazı portlar da var, bu portlar üzerinden erişilebilir olması gerekli sorgu attığın makinenin. Haliyle güvenlik duvarlarını vs kapamalısın.
Network ile alakalı basit problemlere takılırsan, network kanadında bilgin yoksa aşman çok mümkün olmayabilir.

Troubleshooting denilen şeyi gerçekleştirebilmek için, problemin kaynağını bulabilmen için yapının çalışma mantığına hakim olmak zorundasın. Ancak bu şekilde adım adım kontroller ve tespitler gerçekleştirebilirsin. Belki seni ilk aşamada tecrübene göre zorlayabilir ancak başarırsan senin için çok büyük bir kazanım olur.

Eğer üniversite okuyorsan bu alanda proje geliştirmek çok ama çok doğru bir karar. Network / sistem bilgisi olan yazılımcı çok daha iyi işler başarır. Hatta sana tavsiyem Active Directory üzerindeki işlemleri de öğren > çok ekmek yersin :)
Evet haklısınız. Açıkçası benimde anladığıma göre bu çok derin bir alan. Çünkü ciddi bir bilgi ve yine iyi bir yazılım bilgisi gerekiyor. Ulaşılan kaynakların çoğu eski. Şuan birçoğu kullanılmıyor , veya farklı şekillerde kullanılıyor.
Snmpsharpnet e bakmaya başladım ancak 161. Porttan cihazın sadece açık kalma durumu , sistem bilgisi , cihaz ismi gibi verilerine erişen bir kod örneği buldum .

Tuhaftır ki bu kod üzerinde nedense oynama yapamıyorum. Fazladan bir iki OİD talebinde bulunuyorum ama bunlar geriye değer dönmüyor.
Yine makalede geçen şeylerin bazı kod yapıları kullanılmıyor.
Bknz SnmpSharpNet | Just another WordPress site
Hocam CPU Utilization bilgisine snmpV1 de ulaşmam mümkün mü acaba , hatta RAM Utilization bilgisine da ulaşmak istiyorum.
Yoksa bunlara WMI ile mi ulaşmam gerekiyor?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı