Windows 10 Sürüm 20H2 Neler Sunuyor?

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
54.016
Çözümler
18
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Windows 10 20H2

Yeni Windows 10 20H2 ‘Manganese’ güncellemesi ile birlikte gündemde olan değişiklikleri bir araya getiriyoruz. Windows 10’un 20H2 güncellemesi, 2020 yılının ikinci yarısında çıkış yapacak ve bu güncellemeyi muhtemelen ‘Manganese‘ ismiyle ...

Devamı: Windows 10 Sürüm 20H2 Neler Sunuyor?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
Ben de hali hazırda 20H2 sürümünü kullanıyorum lakin "Manganese" kod ismi çoktan atlandı bile. 20H2 sürümünün kod ismi direkt 20H2 olarak geçecek. Sadece 20H1 (2004) sürümünün kod ismi bir isim şeklinde geçiyor. Ona da "Vibranium" deniyor. Manganese ise bir süre geliştirildi lakin sonradan Manganese'in geliştirilmesi durduruldu ve Manganese'in kod temeli kullanılarak "Iron" sürümü geliştirilmeye başlandı. Yani burada bahsedilen 20H2'nin kod ismi olarak verilen isim yanlış. 20H2 sürümünün iç ismi ise büyük ihtimalle (aynı 2004'te olduğu gibi) "Vibranium" olacak ki zaten 20H2 ESD ve ISO dosyalarının derleme numaralarına ve 20H2 kurulu sistemdeki derleme numaralarını içeren kayıt defteri girdilerine bakıldığında "vb_release" ile başlayan bir dal ismi görüyoruz. Buradaki VB'nin anlamı Vibranium olarak geçiyor. Manganese ise "mn_release" olarak geçiyor fakat sadece Insider Preview sürümleri olarak çıktı ve "Iron" isimli yeni sürümün kod temelini oluşturdu. Iron sürümü ise "fe_release" olarak çıkabilir çünkü buradaki Fe'yi element ismi olarak açarsanız Iron (demir) ismi ortaya çıkıyor.

Hepsini bir kenara bırakıp güncellemeye gelirsek, 2004 sürümünden kalma birçok hatayı nihayet gideriyor bu sürüm. Özellikle de 2004 sürümünde olan SSD TRIM bug'ı nihayet çözülüyor. Ayrıca yeni Edge Chromium'un de artık Windows ile birlikte gelmesi çok hoş. Eskisi gibi Edge Chromium'u Microsoft'un sitesinden indirmeye veya Windows Update'den güncelleme beklemeye gerek kalmayacak. Ayrıca yeni Başlat menüsü tasarımı nihayet bazı uygulamaların kendi özel rengine sahip olmasından kaynaklı olarak Başlat menüsündeki kutucukların renginin birbirini tutmayıp iğrenç bir görüntü oluşturması sorununu çözüyor. Denetim Masası'nın da gittikçe daha az kullanılacak hale gelmesi de gayet güzel. Eski "Sistem" paneli artık Ayarlar ile birleştirildi ki bu da gerçekten oldukça güzel. Bildirim penceresinin güncellenmiş olması, Alt+Tab geliştirmeleri ve daha iyi Edge Chromium özellik entegrasyonu da yeni gelecek diğer güzel özelliklerden diyebilirim.

Bir de 20H2 Insider sürümlerini kullanırken fark ettiğim bir şey, klasör seçeneklerine girip herhangi bir ayarı değiştirdikten sonra tekrar eski haline getirirken eskiden yaşadığım ilk seferde uygulamama ve tekrar klasör seçeneklerini açınca seçeneği tekrar eski haline getirmemişim gibi görünme ve tekrar deneyince uygulama sorunu da nihayet çözüldü. 19041.264 sürümünde bile bu sorun vardı diye hatırlıyorum.

Son olarak şu anda 19042.487 sürümü var ve Insider üyeleri için 20H2 ISO dosyaları indirmeye açıldı. Yani 20H2 sürümü en geç Ekim sonu veya Kasım başı gibi piyasaya sürülecektir diye tahmin ediyorum.

Geçtiğimiz sene Kasım ayında çıkan 1909 güncellemesi açıkçası benim gözümde en hayal kırıklığı yaratan sürüm oldu. Evet, 1909 sürümüyle birlikte Intel Turbo Boost Max 3.0 desteği Windows'a gömüldü fakat görsel olarak neredeyse hiçbir iyileştirme getirmemişti. Bu da benim için büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı hatta sırf o yüzden erkenden 1909 sürümüne geçmek için Recep Baltaş'ın paylaştığı güncelleme paketini elle sisteme uyguladım. 2004 sürümünde birçok güzel iyileştirme geldi fakat görsel anlamda hala çok iyi değildi. Nihayet 20H2 güncellemesi ile görsel anlamda "sonunda be" dedirtecek bir iyileştirme görüyoruz. Ayrıca yeni Edge Chromium tarayıcısının da sisteme gömülmesi gerçekten çok iyi. Bu sayede 20H2 çıktıktan sonra Windows 10'u kuracağız ve hiç tarayıcı bile kurmadan direk Edge Chromium ile internette sörf yapmanın keyfini çıkarmaya başlayacağız. Bu durum elbette Google Chrome, Mozilla Firefox gibi diğer tarayıcıları kullananlar için bir şey ifade etmeyecektir fakat benim gibi Edge Chromium kullananlar için çok iyi olacaktır.
 
Denetim masasının kalkma olayına pek inanmıyorum ben. Standart kullanıcıların giremeyeceği bir yere koyup çalıştır ekranından ulaşılabilir olucak. Çünkü apple'ın yolundan ilerleyip fazla detaya inmeden yüzeysel ayar yapmamızı istiyorlar. Ayarlar arayüzü de denetim masasındaki ayarları asla tam bir şekilde destekleyecek gibi durmuyor.
 
En iyisi beklemek. Yeni sürüme geçenlerin şikayetleri bitmediği sürece geçmemek lazım. Ben 2004'ten memnunum. Galiba bu sürüm bazı yeni sistemlerde sıkıntı çıkarıyor. Eski sisteme sahibim ama maşallah bir sıkıntım yok. Bir sıkıntım arada disk kullanımı anlam veremediğim bir biçimde %100 oluyor ancak işlerimi aksattırmıyor ve geri düzeliyor.
 
Bu güncellemeye nasıl geçiliyor? Başlat menüsünü çok sevdim.
Şimdilik sadece Insider'lar bu güncellemeyi alabiliyor. Eğer bu güncellemeyi şimdiden almak istiyorsanız Insider programına katılıp Beta Channel üzerinden derlemeleri almayı seçmeniz gerekiyor. Fakat kısa süre içerisinde Recep Baltaş hocamız da yeni sürüme Insider'a katılmadan geçmek için yöntemler paylaşacaktır diye tahmin ediyorum. Aynısını daha önce 1909 için yapmıştı çünkü. Hatta 20H2 ISO dosyalarını da er ya da geç paylaşacaktır diye tahmin ediyorum. Bu sayede 20H2 sürümünü hepimiz erkenden kullanmaya başlayabiliriz.
En iyisi beklemek. Yeni sürüme geçenlerin şikayetleri bitmediği sürece geçmemek lazım. Ben 2004'ten memnunum. Galiba bu sürüm bazı yeni sistemlerde sıkıntı çıkarıyor. Eski sisteme sahibim ama maşallah bir sıkıntım yok. Bir sıkıntım arada disk kullanımı anlam veremediğim bir biçimde %100 oluyor ancak işlerimi aksattırmıyor ve geri düzeliyor.
2004 güncellemesi büyük bir güncelleme olduğu için işletim sistemi altyapısı tamamen yenilendi. O yüzden böyle sorunların yaşanmasını normal buluyorum. Fakat 20H2 güncellemesi aynı 1909 gibi mevcut ana sürüme küçük bir güncelleme olarak gelecek. 1909 sürümünün özellikleri 1903 sürümüne gelen güncellemeler ile gelmişti, 1909 etkinleştirme paketi güncellemesi ile (KB4517245) bu özellikler etkinleşip 1903 sürümünü 1909 yapıyordu. 20H2 için de aynısı geçerli olacak. KB4562830 kodlu 20H2 etkinleştirme paketi sadece 2004 güvenlik güncellemeleriyle gelen yeni özellikleri etkinleştirecek. Bu sayede 2004'e geçişteki gibi sorunlar yaşanmayacak. Hatta 2004'ün ilk halinden daha da stabil olacaktır diye tahmin ediyorum.
 
Screenshot_1.jpg


Merhaba arkadaşlar, ben daha önce "CMD" ile Windows dosyalarını uupdump.ml sitesinden güncellemeyi indirebiliyordum ama şimdi "CMD" indirme yapmıyor. 19042.487 güncellemesini nasıl yapabilirim?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı