Windows 10 Yanına Kurulan Ubuntu Sistemini Kaldırma

Windows ön yüklemesini en azından UEFI sistemlerde tekrar kurmanıza gerek yok, GRUB'u Windows üzerinden silmenin UEFI ve MBR sistemlerde birer yolu var, bırakın kurtarma diskini sistemi yeniden başlatmanıza bile gerek kalmıyor.

UEFI için:
  1. CMD'yi yönetici olarak açın.
  2. "diskpart" komutunu girin.
  3. "list disk" komutunu girin.
  4. Bu komutu girdikten sonra diskpart size bilgisayarınızda mevcut olan diskleri listeleyecek.
  5. Bu diskler arasında GRUB önyükleyiciyi kurduğunuz diski bulun ve sol tarafındaki numarayı alın, Disk 0 Disk 1 Disk 2 olarak listelenirler, bilgisayarınızda tek bir disk varsa zaten sadece bir tane göreceksiniz.
  6. "select disk disknumarası" komutu ile bu diski seçin, örneğin sisteminizde tek bir disk varsa burada girmeniz gereken komut "select disk 0" olacaktır. (1 numaralı açıklamayı okuyun.)
  7. Diski seçtikten sonra bu diskte yer alan bölümleri listelemeniz gerekiyor, bunun içinde "list partition" komutunu girin.
  8. Burada diskleri göreceksiniz, Type kısmında System yazan disk bölümünü bulun ve yanındaki numarayı alın. Bu disk bölümü muhtemelen 100MB veya ona yakın bir Size değerine sahiptir.
  9. İşlem yapmanız gereken disk bölümünün numarasını buldunuz, "select partition diskbölümünumarası" ile bu disk bölümünü seçin, örneğin "select partition 1"
  10. Daha sonrasında bu disk bölümüne bir harf atamanız gerekiyor ki erişilebilir hale gelsin, bunu yapmak için "assign letter=x" yazın, eğer x yazmak istemiyorsanız (Mesela x bölümünde başka bir disk takılı ise.) "assign letter=o" gibi değerleri de kullanabilirsiniz.
  11. Bütün bunları yaptıktan sonra exit komutunu girerek diskparttan çıkın. (CMD penceresi kapanmayacak, sadece diskpart işleminden çıkış yapacak.)
  12. Şimdi sizin disk bölümüne x harfini atadığınızı varsayıyorum, CMD'ye sadece "x:" yazın, bunu yazdıktan sonra CMD'nin aktif olduğu bölüm X bölümü olacaktır.
  13. Artık CMD'yi X bölümünde çalıştırdığınıza göre "dir" komutunu girin.
  14. Bu komutu girdikten sonra CMD size bu bölümdeki klasörleri listeleyecektir, muhtemelen tek bir klasör vardır ve o klasörün adı EFI'dir.
  15. "cd EFI" komutunu girin.
  16. Tekrar "dir" komutunu kullanın.
  17. Şimdi ise burada birden fazla klasör görebilirsiniz, örneğin bende sadece Microsoft ve Boot klasörleri bulunuyor, bunun nedeni şuan bilgisayarımda bir Linux kurulumu yer almıyor ancak eğer siz Ubuntu kurduysanız burada Ubuntu klasörünü, Manjaro kurduysanız Manjaro klasörünü vb. görebilirsiniz.
  18. 17. adımda gördüğünüz bu klasörü silmeniz gerekiyor bunun içinde "rd KlasörAdı /s" yazacaksınız, burada "rd" komutu Remove Directory yani klasörü sil anlamı taşıyor, /s eklememizin sebebi ise rd komutu içi dolu olan klasörleri varsayılan olarak silmek istemez, /s ekleyerek içinde dosya bulunan klasörleri de silebilirsiniz. Burada örnek olarak "rd Ubuntu /s" komutu girdiğinizi varsayıyorum.
  19. Bu komutu girdikten sonra size şöyle bir uyarı gelecek "Ubuntu, Are you sure (Y/N)?" bu gelen uyarının karşısına y koyup enterlayın, burada sklasör içinde dosya olduğu için ikinci bir önlem olarak emin olmanızı sağlıyor.
  20. Artık GRUB önyükleyicisini kaldırdınız, bir sonraki başlatmada direkt olarak Windows açılacaktır. (2 numaralı açıklamayı KESİNLİKLE okuyun!)
1. Eğer hangi diskin önyükleyici diski olduğundan emin değilseniz, herhangi bir disk için select disk yapın, bunu yaptıktan sonra 7. adımdaki list partition işlemini yapın ve 8. adımdaki disk bölümünün orada yer alıp almadığını kontrol edin, eğer o özelliklere sahip disk bölümü orada yer almıyorsa diğer diski seçin ve aynı adımları tekrar edin, böylelikle hangi diskin işlem yapmanız gereken disk bölümüne sahip olduğunu bulabilirsiniz.
2. Her ne kadar sistemi yeniden başlatmanıza gerek bile yok desemde ben kendim dahil emin olmak için Linux diskini sıfırlamadan önce sistemi yeniden başlatıyorum ve bütün adımları doğru yaptığıma emin oluyorum, eğer Windows doğru bir şekilde açılmış ise Linuxun kurulu olduğu diski veya disk bölümünü istediğiniz gibi silebilir, biçimlendirebilirsiniz.


MBR tipi diskler için kısa bir açıklama:
MBR tipi disklerde de MBRFix adı verilen bir EXE dosya kullanabilirsiniz, en azından eskiden MBR kullandığım zamanlarda o dosya ile kurtarma alanı oluşturmadan önyükleyiciyi fixleyebiliyordum, internette araştırma yaparsanız bulabileceğinizi düşünüyorum.

Bu anlattığım yöntem sadece Ubuntu ile sınırlı değildir, GRUB kullanan her Linux dağıtımında kullanılabiliyor.
 
Adım bir: Linux bölümlerini silme.

Bunu herhangi bir Linux dağıtımı Live cd/ Live USB ile sistemi boot ettikten sonra "Gparted" programı veya konsolda sudo Gparted komutu ile grafik arayüzü ile açılan partisyon aracı ile de yapabilirsiniz. Gparted çok kullanışlı partisyon düzenleme aracıdır. Diski tüm veya bölümleriyle düzenleyebilirsiniz. Bölümleri büyütme, küçültme ve hatta benim gibi boot partisyonunun yerini değiştirip başınıza iş açabilirsiniz. :)
 

Geri
Yukarı