Windows 10 yavaş çalışma sorunu

tahanehir

Hectopat
Daha fazla  
Ben Taha. 2 gündür windows 10 ile alakalı bir sorunum var madde madde yazacağım.

-Masaüstünde sağ tıklayınca ya çok geç açılıyor ya da hiç açılmıyor.
-Çalıştır gibi windows araçlarında (örneğin yönetici olarak izin verme penceresinde) pencere şeffaf oluyor hiçbir şey gözükmüyor.

-Ne dendinğini tam olarak bilmiyorum ama görev çubuğunda bir menü açılıyor uygulamalar küçük resimlerle gösteriliyor orada da resimler gözükmüyor.
-Ve bunun gibi birkaç şey....

Sizlere şunu söylemek istiyorum PC daha düne kadar taş gibiydi şimdi böyle oldu benim tahminim KMS diye bi windowsu etkinleştirme programı kullandım çünkü windows etkinleştirilmiş olduğu halde uyarı veriyordu hem etkin diyordu hem de etkinleştirin diyordu.

-PC özellikleri 8GB RAM i7 3. nesil extreme işlemci intel 4000 HD, GT740 çok yeni bir PC olmasa dahi yeni çıkan battlefeild 1'i güzel ayarlarda 30-40 FPS oynatabiliyor.

Not:AVG ile taradım 360 security ile taradım yalnızca 2 tehdit buldu ama onları da düzelttim.

İlginiz için teşekkürler biraz acemice bir konu açtım ama vaktim yok en kısa sürede yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yıl dönümü güncellemesi Windows 10 14393 yapısına güncelleme yapmamışsınız yapın. Çalıştıra winver yazıp hangi yapıdasınız öğrenebilirsiniz.

Ayarlardan güncelleme gözükmüyorsa Windows 10 Medya Oluşturma Aracı ile ya da sürümünüze uygun Windows 10 14393 iso dosyasını (Home, Pro için Windows 10 seçeneği) indirip içini sıkıştırma programıyla çıkarıp setup.exe çalıştırarak otomatik olarak seçilen ayarları koruma seçeneği ile yükseltme yapabilirsiniz.

Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp Nvidia sitesinden tekrar yükleyin.

Öncelikle sistem geri yüklemeyi dene. Aynı sorun devam ederse temiz kurulum yaparak sistemi formatla.

Arkadaşın önerdiği gibi yükseltme yapma. Yükseltme işlemi başka hata ve sorunları beraberinde getiren arızalı bir yöntemdir. windows 10 'un yeni sürümü sorunlarla beraber geldi. Size tavsiyem daha önce kullandığınız sistemi kurun.

Bilip bilmeden cevap yazmışsınız. Sistem dosyaları ile ilgili ise yeniden yükleneceği için sistemsel sorunlar düzelir. Forumda bu yöntemi önerdiğimde sorunları çözülen bir çok insan var. Kendi yaşadığım bazı sorunları da bu yöntemle çözdüm. Ayarlar korunacağı için her sorun düzelmez. Ama bazı ayarlar yenilendiği için düzelme ihtimali var. Örneğin virüs varsa yükseltme yapınca da kalmaya devam edebilir.

Format at temiz kurulum yap demek kolay. Aylardır kullanılan düzeni yeniden getirmek zaman alıyor. Yükseltme yapıp sorun çözülmezse ve diğer yöntemler işe yaramazsa pekala temiz kurulum yapılabilir.

Windows'tan temiz kurulum başlatmak için Windows 10 Medya Oluşturma Aracı ile ya da sürümünüze uygun Windows 10 14393 iso dosyasını (Home, Pro için Windows 10 seçeneği) indirip içini sıkıştırma programıyla çıkarıp setup.exe çalıştırarak otomatik olarak seçilen ayarları değiştirip 2. seçeneği seçin. 3. seçenek ise C sürücüsünü temizleyip kurulum başlatır.

Son düzenleme:
Bilip bilmeden cevap yazmışsınız. Sistem dosyaları ile ilgili ise yeniden yükleneceği için sistemsel sorunlar düzelir. Forumda bu yöntemi önerdiğimde sorunları çözülen bir çok insan var. Kendi yaşadığım bazı sorunları da bu yöntemle çözdüm. Ayarlar korunacağı için her sorun düzelmez. Ama bazı ayarlar yenilendiği için düzelme ihtimali var. Örneğin virüs varsa yükseltme yapınca da kalmaya devam edebilir.

Format at temiz kurulum yap demek kolay. Aylardır kullanılan düzeni yeniden getirmek zaman alıyor. Yükseltme yapıp sorun çözülmezse ve diğer yöntemler işe yaramazsa pekala temiz kurulum yapılabilir.

Burda sorun yaşayan arkadaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tartışıp demogoji yapmak için değiL. Sonuçta burda önerilen çözüm yöntemlerini uygulayıp uygulamamak sorun yaşayan arkadaşın tercihidir.

Yazdığım cevabı dikkatli okursan sistem geri yüklemeyi önerdiğimi göreceksin. Sorunun devamı halinde sistemi formatlamak yerine başka çözüm yollarıda sunabilirdim. örneğin sırayla gidecek olursak ;

1- Kaspersky internet securty ayarlarını en üst seviyeye getirerek Full tarama yaptırmak.

2- Kaspersky'nin bulamadığı zararlılar için ayrıca güvenlik taraması yaptırmak. [ combofix, malwarebytes, hitman vs. ]

3- Sağlam bi Utilities programıyla detaylı sistem taraması ve analizi yaptırmak. [system mechanic ]

4- Sistem dosyalarının bozulması ve hasar görebilmesi ihtimaline karşın windows kurulum diski ile beraber sfc /scannow komutunu çalıştırması. vs. vs. vs.

Bu işlemleri önermedim neden mi ; çünkü sistemi formatlaması hem daha basit hem de daha az zamanını alıcaktır.

Gelelim senin yükseltme meselesine ; yükseltme yapılabilir mi !? elbette yapılabilir. daha 1 hafta önce bende 1607 güncellemesini yükseltme yaparak makinaya kurdum. Fakat bilinen bir şeydir ki yükseltme yapmak yukarıda da belirttiğim gibi farklı sorunları beraberinde getiren bir yöntemdir. En belirgin sorunların başında donma ve kasma sorunları gelir. Peki ben memnun kaldım mı !? Elbette hayır. Tekrardan sistemi formatlamak zorunda kaldım.

Gelelim 1607 güncellemesine ; Sorunlarla gelen bir güncelleme paketidir. Hataların düzeltilmesi ve sistemin oturması için zamana ihtiyaç vardır. Forumda yaşadığım bir problemi konu açıp izah ederek çözüm aramıştım. Yaşadığım sorun hala devam ediyor ve bunun tek sebebi anniversary güncellemesi.

Windows 10 1607 sürümüne güncelledikten sonra hoparlör cızırtı sorunu

Gelelim sonuç kısmına ; Bilince oluyoda bilmeden olmaz bu işler. ;)

Son düzenleme:
Güncellemelerin yeni sorun çıkarması benim söylediklerim ile ilgili değil. Tamamen o yapıdaki sorunlardan kaynaklanan bir durum. Yıl dönümü güncellemesinde donma sorunu yaşayanlar olmuş. Bu tamamen "BUG" ile ilgili bir durum. Sorun güncellemeler ile düzeltildi. Şu anda 1607 sürümü gayet stabil. Nadir yaşanan donma sorununu yaşasa son nokta olan temiz kuruluma yolu düşecek zaten.

Benim söylediğim şey ise yükseltme yaparken sistem dosyaları yeniden kuruluyor. Temiz kurulum gibi. Ama ayarlar korunuyor. Sistemsel sorunlar düzeliyor. Böyle bir çok kişinin sorununu forumda çözdüm. Her sorun çözülür diye bir kaide yok. Nasıl olsa yükseltme yapılacak diye bu yöntemi önerdim. Sizin sistem geri yükleme tavsiyeniz mantıklı.

4. şıkta söylediğiniz sfc /scannow dism gibi komutlar ben çok önerdim. Ama her sorunu çözmüyor. Örneğin uygulamaların bozulması durumunda powershell işe yaramazsa ayarları koruyarak windows üstüne windows kurarak sorun ortadan kalkıyor. Size kalsa temiz kurulum yapmak zorunda kalmıştık. Ayrıca bu yöntem fazladan 1-2 saatinizi alır. Kaybedeceği bir şey yok yükleme bitince aynı düzeni kalacak. Temiz kurulum yapınca sistemi oturtmak kişiden kişiye göre uzun sürer.

Bu işlemleri önermedim neden mi ; çünkü sistemi formatlaması hem daha basit hem de daha az zamanını alıcaktır.

O zaman empati kurabilirsiniz diye düşünüyorum. Yükseltme yapınca sistem dosyaları tekrar kurulacağı için sorunun düzelme şansını düşünerek bu yöntemi önerdim. Kısaca kestirme yoldan sorun çözülecekti. Yoksa bilgisayarın başında olsam başka yöntemleri de denerim.

Siz temiz kurulum önerdiniz ben yükseltme yapmasını fark bu. Eğer zaten 14393 yapısında olsaydı aynı yola çıkan ayarları koruyarak windows üstüne windows kurmasını söyleyecektim. Bu yöntemi bir çok kez uyguladım ve uygulattım. Gayet mantıklı bir yöntem.

Son düzenleme:
O zaman empati kurabilirsiniz diye düşünüyorum. Yükseltme yapınca sistem dosyaları tekrar kurulacağı için sorunun düzelme şansını düşünerek bu yöntemi önerdim. Kısaca kestirme yoldan sorun çözülecekti.

Empati kurduğum için yükseltme yapma dedim. Bakın yükseltme işlemi temiz kurulumdan daha uzun süren bi işlemdir. Kısayol olduğu sonucuna nasıl vardınız !?

Maksadınız formattan sonra kurulan programlar ve işletim sistemi ayarlamaları ise haklısınız ama bana göre o riski almaya değmez. Bide yükseltmeden sonra da ayarlarla uğraşıyosun ki. En basitinden sistemimde bi önceki işletim sisteminin kapladığı alanı ve artıklarını temizlemek için yarım saate yakın beklediğimi bilirim.

Kesin olan bi şey var o da şu ; yükseltmeden sonra sistem aptallaşıyor. Buna bi çözüm bulmaları gerek.
Aptallaşan bi makineyi de kullanmaktan kimse zevk almaz.

Son düzenleme:
Kısayol olduğu sonucuna zaten yükseltme Windows tarafından herhangi bir sorun yaşanmazsa otomatik yapılacağı için vardım. Ayrıca USB'ye yazdırma süresini de hesaba katarsanız yükseltme yapmak ile temiz kurulum yapmak arasında zaman açısından çok fark olmadığını görürsünüz. Bu detaylara girmeye gerek yok bence.

Yükseltmeden sonra disk temizleme ile temizlik yapıyorsunuz bu kadar. USB ile Windows yüklü olan sürücü üstüne temiz kurulum yaptıktan sonra da Windows.old klasörünü de disk temizleme ile silmeniz lazım. Ha siz format atıp temiz kurulum yapacam diyorsanız o zaman kişisel dosyalarınızı tek tek bulup diğer diske ve ya diskin diğer bölümüne taşıyıp geri alma gibi bir külfet ortaya çıkıyor.

Bütün bilgisayarlarımı 10240 > 10586 > 14393 yükselttim. Aptallaşma falan olmadı. Gayet stabil çalışıyorlar. Sadece Windows ile ilgili bazı ayarlar sıfırlanıyor onları düzeltmek gerekiyor. Temiz kurulum yapınca da bir sürü ayar çekmeniz gerekecek zaten.

Yükseltme yapma diyorsunuz ama atladığınız bir şey var. Microsoft Windows 8 ile beraber bu şekilde sistemini güncelliyor. Daha öncesinde service pack olayı vardı. Windows 8 > 8.1 > 8.1.3 bu güncellemeleri de sırasıyla aldım. Herhangi sorun yaşamadım. Sorun varsa o yapıdaki "BUG" ile ilgilidir. Bunlar da güncellemeler ile düzeltilir. Sorun yaşayanlar da olmuştur elbet. Sorun yaşadıktan sonra temiz kurulum yapma şansınız devam ediyor.

Kısayol olduğu sonucuna zaten yükseltme Windows tarafından herhangi bir sorun yaşanmazsa otomatik yapılacağı için vardım. Ayrıca USB'ye yazdırma süresini de hesaba katarsanız yükseltme yapmak ile temiz kurulum yapmak arasında zaman açısından çok fark olmadığını görürsünüz

Katılmıyorum. Daha fazla zaman aldığı tecrübelerle sabittir.

Bütün bilgisayarlarımı 10240 > 10586 > 14393 yükselttim. Aptallaşma falan olmadı. Gayet stabil çalışıyorlar.

Bu yükseltme yapıp da sorun yaşayan sayısız kullanıcı gerçeğini değiştirmez.

Yükseltme yapma diyorsunuz ama atladığınız bir şey var. Microsoft Windows 8 ile beraber bu şekilde sistemini güncelliyor.

Microsoft sistemi artık bu şekilde güncelliyor olabilir. Bu benim de güncellemeleri bu şekilde alacağım anlamına gelmez. ''Yükseltmeleri Ertele '' Yada '' Özellik Güncelleştirmelerini Geciktir '' kutucuklarını aktif hale getirirsiniz yada Windows Update ' yi tümden kapatırsınız. Gerçi bi önceki sürümde '' yükseltmeleri ertele '' kutucuğu aktif olduğu halde kendisi otomatik olarak yükseltme başlattı. Bu da Microsoft ' un zoraki dayatma politikası rezilliği.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı