Öncelikle eski Windows kullanıcısı olduğunuz için Debian tabanlı bir dağıtım önereceğim ve sadece GUI kullanmanın yetmesi de lazım çünkü yeni olduğun için terminal kullanamazsın. Eğer 64 bitse mimarin (Linux Mint'in 64 Bit desteği 2019'da iptal oldu) senin için en iyi seçenek Linux Mint gibi duruyor çünkü çoğu dağıtıma göre hafif 1 GB RAM bile yetiyor ve kullanması çok kolay. Mint'den daha hafifi var ama daha kolayı yok VI varsayılan hali Windows'a çok benziyor. Ayrıca artık Linux'da çoğu programın ve oyunun resmi desteği oluyor, olurda olmazsa işlemci mimarinle aynı uygulamaları (örneğin 32 Bit veya 64 Bit) uygulamarı sıkıntısız açarsın performans artışı bile yaşarsın. Fakat farklı mimari uygulamaları açmadan önce biraz uğraşmak lazım.
Eğer 32 Bit kullanıyorsan Linux Mint'in eski sürümlerini kullanmak mantıklı olsa da biraz kurması uğraştırsada slax Linux(en hafif popüler dağıtımlardan biri) veya Arch'ın 32 Bit versiyonunu kurmak daha iyi bir fikir ama uğraşmak istemiyorsanız Linux Mint'in 19.2 kurun ama desteği bu sene bitecek.
Ayrıca bazı Linux avantajlarından bahsetmek istiyorum;
-Linux'un güncel versiyonlarında virüs bulaşması neredeyse imkansızdır.
-Sadece Linux'da bulunan swap teknolojisi ile depolama alanı kullanarak sanal RAM yapabilirsiniz.(fakat gerçek raminizin en fazla 2 katı olmalı fazlası gereksiz kalıyor)
-Linux daha performanslıdır, en kötü dağıtım Windows'lardan iyidir. Geçince fark edeceksiniz.
-Hemen hemen her türlü exe dosyasını çalıştırabilirsiniz Wine ile bunun anında Valve'nin Steam için geliştirdiği ProtonDB var.
- Ve dahası...
Evet biliyorum bende ilk defa 2000 yılında Windows kullandım Windows'tan başka işletim sistemi yokmuş gibi yaşayınca Linux'a geçmek korkutuyor ama şeytanın ayağını kırmak gerek ben 9 yıldır Linux kullanıyorum zararını görmedim.
64 Bit için Mint güncel versiyon
64bit güncel
32 Bit eski Mint
32 bit Mint
slax Linux (hem 32 hem 64 Bit var ) güncel
Slax Linux
32 Bit Arch Linux
32 bit Arch
Ayrıca başka dağıtımlara da bakabilirsiniz unutmayın en iyi dağıtım budur şidir diye bir şey yok her dağıtımın kendince amaçları oluyor.
Sağlacakla kalın.