Windows 10'un ömrü ne kadar kaldı?

W7'yi 16 yıl destekledi diye W10'u da 16 yıl destekleyeceğini nerenize dayanarak düşündünüz?
Kendi ağzınızla söylüyorsunuz, W7 2008'den 2018'e kadar zor bile dayandı. 2010-2015 arası teknolojik ve yazılımsal devrimlere uyumsuzdu. Buna rağmen 16 yıl Steam Windows 7 desteklemeye devam etti.
Yılımız şuanda 2024, yaklaşık 3-4 yıldır Windows çekirdeğine aykırı şeyler çıkmıyor. Gerçek anlamda bir yenilik yok. Windows 7 ve Windows 8 arasında bile çok fark vardı. Yeni işletim sistemimiz diye sundukları Windows 11, Windows 10 ile aynı çekirdeği kullanıyor. Anladınız mı şimdi?

Şunu da ekleyeyim, hiçbir zaman işletim sistemini tozlu raflara kaldıran şey tarih değildir. Geçen zaman değildir. 10 yıl olayı sadece kağıt üstünde, Microsoft'un yapması gereken sözleşmedeki zorunluluktan dolayı var.
Bir işletim sisteminin ömrünü "kernelin" yani çekirdeğin, o günün standartlarına uygunluğu belirler. Vista, 3-4 yıl içinde bütün programlardan desteğini kaybetti. Nedeni neydi? KERNEL.

Şöyle bir PC oyun sistemi kullanıcısı PC oyuncusu hayal edin.
Yıl 2009 Win7 piyasaya çıktı WinXP'de direndim "ne gerek var ya Win7 neymiş dertsiz başımıza iş açmayalım" dedim kaldım, 2014 sistem yenileme maksatlı Win7'ye geçtim. Sonrasında yıl 2015 oldu Win10 yayınlandı, ben yine ne yaptım (hatta Win7 Service Pack 2 çıkmıştı) "ne gerek var ya güzelim güncel Win7 idare ediyoruz işte hiç Win10'la uğraşamam" diyerek geldim 2023'e.

İlk kez 2023'den 2024'e Win10 deneyimliyorum ya bayağı güzelmiş buralar diyorum :)

Bakın asıl anlatmak istediğim WinXP-7-10'a geçişlerin asıl sebebi şu bence; Microsoft'un update desteğini sonlandırması ve Oyun firmalarının (DX10/DX11'den DX12'ye unutmayın) Steam Nvidia hatta anakart Bios işlemci üreticileri vb yerlerin artık bizde desteklemeyeceğiz demeleriydi sebep.

Şu an için mesela hala daha Steam Nvidia Amd gibi yerler oyun yapımcıları anakart bios işlemci üreticileri falan Win7'yi (DX12'de mesela) desteklemeyi sürdürselerdi inanın Win10-11-12 hiç bir şey umurumda olmaz kurulu düzenimi bozup yeni Windows'lara geçmek istemezdim (WinXP'den 7'ye 7'den 10'a hep böyle düşündüm Win11-12 için de böyle düşünüyorum).

Bu konuyu açan arkadaşın sorduğu soruyu asıl ben çok merak ediyorum: "2025'de (Microsoft) desteği kesilecek olan Win10 daha ne kadar süre idare eder?". Buraya yorum yazan arkadaşlar bana şunu açıklasın: (ancak 2023'de geçebildiğim) Win10'nun güvenlik update desteğini Microsoft Ocak 2025'de sonlandıracakmış peki tam olarak %100 anlamda desteğin kesilmesi nasıl ne zaman olacak sizce? Steam Nvidia Amd vb gibi yerler Oyun yapımcıları tabii anakart Bios işlemci üreticileri acaba Win10 için ne kadar zaman planlıyorlardır?.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı