Windows 10'un Yanına 8.1 Dual Boot Yapma

Burakcelik

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İŞLEMCİ: Intel i9-13900K

EKRAN KARTI: Zotac NVIDIA RTX 4090

ANAKART: Asus ROG Strix Z690-A Gaming WIFI

BELLEK: G.Skill Trident Z5 RGB 32GB (2x16) 6400 Mhz DDR5 CL32

SSD: Crucial P5 Plus 1TB 6600-5000

SIVI SOĞUTMA: MSI MAG CORELIQUID C360 360 MM

FAN: 9x Lian li SL-INFINITY

KASA: Asus GT502 White Kasa

PSU: MSI MPG A1000G 1000W
Meslek
32 yaşına gelmiş hala faiz kullanmama erbabı
2 farklı işletim sisteminin kurulabildiğini biliyorum fakat küçük bi araştırma yaptım Microsoft'un kendi sitesinde daha yeni bir işletim sistemi kuruluyken eskisini kurmanın sıkıntılara yol açabileceği yazılmış. Yani Windows 10 halihazırdayken yanında bir de 8.1 çakayım derseniz sıkıntı çıkabileceği söylenmiş. Ne alakadır? Ben W10 kullanıcısıyım şu an fakat 8.1 de kurmak istiyorum ne gibi sorunla karşılaşırım?

Windows 10 Kurulum Rehberi: Windows 8.1 Dual Boot - Technopat

Burada benzer şekilde cevabı var fakat 10 yanında 8.1 değil, 8.1 yanına sonradan 10 kurmayı anlatmışlar..

Son düzenleyen: Moderatör:
Farkeden bir şey yok. İki şekilde de kurulum yapabilirsiniz. Ben genelde işletim sistemlerini farklı disklere kurulum yapıyorum. Kurulum yaparken de diğer diskleri çıkartıyorum. Çıkartmayıp BIOS üzerinden önyükleme sırasını ilk olarak da ayarlayabilirsiniz. Kurulum yaptıktan sonra önyükleme dosyaları iki farklı diskte de mevcut oluyor. Bilgisayarı başlatırken hangi diskten başlatmak istediğinizi seçip istediğiniz işletim sistemine girebilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise kurulum yaparken zaten kurulum yapılmış diski birinci sırada tutup diğer diske kurulum yapmak. Böylece önyükleme dosyaları tek bir diskte toplanır. Bilgisayarı başlatırken 2 işletim sisteminden birini seçme şansınız olur. Eğer bir diskinizde birden fazla bölüme kurulum yapıyorsanız zaten otomatik olarak bu şekilde bir kurulum gerçekleşecek. Kurulum yaptıktan sonra herhangi bir işletim sistemine giremezseniz. Kurulum yaptığınız USB'den tamir bölümüne girip komut satırına ulaşıp bootrec /rebuildbcd komutuyla tekrar sisteminizi listeye sokabilirsiniz.

Dual Boot'da, aynı disk üzerinde farklı partisyonlara kuracaksanız, asıl kullanacağınız işletim sistemini en son kurmak esastır. Ancak tersi şekilde de kurulum yapabilirsiniz, dikkat etmeniz gereken en önemli şey; kurulu işletim sistemi UEFI kurulu ise yeni işletim sistemini de UEFI kurmalısınız, yani tüm işletim sistemlerinin kurulum tipleri aynı olmalı. Kurulum bittikten sonra, Başlat > Çalıştır'a msconfig yazın, önyükleme tabına geçip Win. 10'u seçip, ortadaki 'Varsayılan olarak ayarla' seçeneğine tıklayın, böylece default olarak Windows 10 açılır.

Eğer farklı disklere kurulum yapacaksanız, Win. 10'un kurulu olduğu diski çıkarttıktan sonra diğer diske Win. 8.1 kurun. Bu tip bir kurulumda, kurulum tiplerinin (UEFI yada normal) aynı olması çok önemli değil ama disk yapılarının (GPT, MBR) aynı olması gerekli, aksi durumda asıl işletim sisteminizi kullanırken açılış süresinin normalden uzun olması, performans sorunları gibi sıkıntılar yaşayabilirsiniz...

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı