Windows 11 22H2 sürümü olmuş

Yeni aldığım laptop bilgisayarda 21H2 sürümü yüklü olarak geldi, 22H2 sürümüne, windows update ile ne zaman güncellenir tahmini olarak?

Ayrıca sormak istediğim bir konu var, görüntüde bulanıklık sorunum var, bu durumun 21H2 sürümü ile ilgisi olabilir mi?
 
Sürükle-bırak özelliği geldi mi?
Geldi fakat gördüğüm kadarıyla UAC tamamen kapalıyken çalışmıyor. Yani kayıt defteri üzerinden EnableLUA değerini 0 yapıp UAC'yi tamamen kapatırsanız sürükle bırak çalışmıyor. Fakat normalde çalışıyor. Sanal makinede UAC açık bir şekilde denedim, çok beklenen özellik nihayet gelmiş. Yani artık sürükle bırak olması güzel. Umarım UAC kapalıyken çalışmama sorunu da çözülür.
 
Merhaba arkadaşlar. Geçen yıl Windows 11 epey eksik ve sorunlu bir şekilde çıktı. Beklenen birçok özellik eksikti ve birçok bug vardı. Hatta gelen onca güncellemeye rağmen Windows 11 21H2 sürümünde hala bazı buglar mevcut. Yani Windows 11 21H2 bozuk bir sistem oldu.

Uzun süredir Windows 11 22H2 sürümü test ediliyordu ve gelen yapıların sürüm notlarını okuyordum. Windows Central kanalında Zac Bowden bu yapılardan bazılarının incelemesini de yapıyordu, onları da izliyordum. Fakat ana sistemimde 22H2 Insider yapılarına geçmek istemedim. Çünkü Insider yapılarında sorunlar yaşanabiliyor.

Nihayet 22H2 sürümünün RTM yapısı olacağı söylenen 22621 yapısına Insider Beta Channel üzerinden geçiş yaptım. Size şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Windows 11'in asıl olması gereken ilk sürümü bu 22H2 sürümü olmuş. Yani Windows 11 yeni donanımlar ile birlikte erken piyasaya sürülmüş bir işletim sistemiymiş.

Windows 11'in ilk sürümü olan 21H2 sürümünde yaşadığım bazı hatalar vardı. Örneğin bilgisayar ilk açıldığında gizli simgeleri göster butonuna tıkladığımızda açılan pencere yuvarlatılmış köşeler kullanması gerekirken şu şekilde sivri köşeler kullanıyordu;
Eki Görüntüle 1387435
Bu görüntüyü 30 Temmuz 2021'de çekmiştim. Yani Windows 11 21H2 sürümü Insider Beta Channel'a verildikten 1 gün sonra. O zamanlar 22000.100 yapısını kullanıyordum. Fakat ister inanın ister inanmayın bu hata 22000.675 yapısında da hala duruyor. Yani aradan 9 ay geçmesine rağmen hiçbir şey değişmemiş.
Bu hatayı çözmek için tema değiştirip tekrar eski temaya geçmek gerekiyordu.

Fakat Windows 11 22H2'de bu hata tamamen çözüldü. Artık gizli simgeler penceresi bilgisayar ilk açıldığında bile yuvarlatılmış köşeler kullanıyor;
Eki Görüntüle 1387440

Onun dışında Windows 11'in ilk sürümünde ekran ölçeklemesi %125 iken Windows Gezgini'nde bir klasör açıkken boş alana sağ tıklayıp fare tekerleği ile aşağı kaydırmaya çalışınca explorer.exe çöküyordu. Fakat artık bu hata da çözüldü. Artık Windows Gezgini'nde klasör açıkken boş alana sağ tıklayıp aşağı kaydırsanız bile explorer.exe çökmüyor. Yani Windows'u artık %125 ölçeklemede sorunsuz kullanabiliyorum.

Windows 11'in ilk sürümünde eksik olan bazı özellikler de 22H2 sürümü ile geldi. Mesela artık Bluetooth aygıtları doğrudan hızlı işlemler menüsünden görüntülenebiliyor;
Eki Görüntüle 1387442
Windows 11'in ilk sürümünde bu işi yapmak için Ayarlar'a girmek gerekiyordu. Bu da Bluetooth kulaklık kullananlar için sorun oluşturuyordu. Çünkü pil durumunu görmek için her seferinde Ayarlar'a girilmesi gerekiyordu.
Bu arada bu özellik ilk olarak Windows 10X'te vardı. 10X iptal edilince 10X'in özellikleri Windows 11'e entegre edilmeye başlandı. Windows 11 22H2 ile de Bluetooth aygıtlarını hızlıca görme özelliği geldi.

Bir de Windows 11 22H2 ile birlikte klavye ile ses açıp kapatırken çıkan ses göstergesi de güncellendi;
Eki Görüntüle 1387455
Windows 11'in ilk sürümünde klavye ile ses açıp kapatınca Windows 8'den kalma ses göstergesi çıkıyordu.

Diğer gelen yeniliklere ve düzeltilen hatalara değinmek istemiyorum. Windows 11'in ilk sürümünde olan birçok hata 22H2 ile çözülmüş. Ayrıca çok büyük olmasa da güzel yenilikler eklenmiş.

Yani kısacası Windows 11 22H2 sürümü bence olmuş. Microsoft keşke Windows 11'i ilk piyasaya sürerken 21H2 gibi erken bir sürümü piyasaya sürmek yerine bu yılı bekleyip 22H2 sürümünü piyasaya sürseymiş diyorum. Çünkü 22H2 sürümü bence Windows 11'in asıl ilk sürümü olmuş. 21H2 ise deneysel bir sürüm olmuş.

Sizce Windows 11 22H2 sürümü nasıl olmuş? Siz 22H2 sürümüne geçecek misiniz?
22H2 Release Preview sürümüne geçtim fakat oyun performansında bir düşüş yaşadım. O yüzden RTM sürümü çıkana kadar geçmekten yana değilim.
 
22H2 Release Preview sürümüne geçtim fakat oyun performansında bir düşüş yaşadım. O yüzden RTM sürümü çıkana kadar geçmekten yana değilim.
22H2 sürümü henüz Release Preview'e yayınlanmadı ki? Sadece Beta Channel'da mevcut şu anda.

Eğer tecrübeniz yoksa final sürüm çıkana kadar geçmenizi zaten önermem. Benim tecrübem olduğu için ve Windows 11 21H2'deki hatalardan bıktığım için 22H2'ye geçtim. :)
Açıkçası ben oyun performansı açısından bir fark görmedim. Ekran kartım MSI GTX 1660 Super Gaming X. İşlemcim ise AMD Ryzen 5 3600.
Sizin sisteminizde GT 740 ekran kartı var görünüyor (en azından imzanızda öyle yazıyor), o ekran kartı artık sürücü güncellemesi almıyor. Performans düşüşünün sebebi bu olabilir.
 
22H2 sürümü henüz Release Preview'e yayınlanmadı ki? Sadece Beta Channel'da mevcut şu anda.

Eğer tecrübeniz yoksa final sürüm çıkana kadar geçmenizi zaten önermem. Benim tecrübem olduğu için ve Windows 11 21H2'deki hatalardan bıktığım için 22H2'ye geçtim. :)
Açıkçası ben oyun performansı açısından bir fark görmedim. Ekran kartım MSI GTX 1660 Super Gaming X. İşlemcim ise AMD Ryzen 5 3600.
Sizin sisteminizde GT 740 ekran kartı var görünüyor (en azından imzanızda öyle yazıyor), o ekran kartı artık sürücü güncellemesi almıyor. Performans düşüşünün sebebi bu olabilir.
Hocam Release Preview yazısına takmayın. Ben öyle demeyi kendim hoş buldum. Baya bir tecrübem var bu Insider derlemeleri hakkında ama benden kaynaklı olacak ki bir FPS düşüşleri yaşadım bu gün yine denerim.
 
2021 yılının Ağustos ayından beri kullanıyorum Windows 11'i. Konuda da belirtildiği üzere sadece yeni özellikler getirilmedi, Windows 11'in eskiden sahip olduğu birkaç sorun da çözüldü. Açıkçası ben bu sorunların hiçbirini yaşamadım fakat yaşayanlar için güzel haber. Yeni sürümle beraber gelen özellikleri sıralamak gerekirse:
  • Uygulamaları gruplandırmak için yeni başlat menüsü klasörleri.
  • Başlat menüsündeki pin sayısını değiştirmek için yeni seçenek.
  • Dosyaları ve uygulamaları sürükleyip bırakmak için görev çubuğu desteği.
  • Tabletler için optimize edilmiş yeni görev çubuğu deneyimi.
  • Yeni snap mizanpajları, sürükle ve bırak arayüzü.
  • Masaüstü için yeni spotlight özelliği.
  • Modern bir arayüze sahip yeni görev yöneticisi.
  • Konuşulan içeriğin anlaşılmasını geliştirmek için yeni canlı altyazılar özelliği.
  • Bir cihazı sesle kontrol etmek için yeni sesli erişim özelliği.
  • Tabletler için yeni dokunma hareketleri.
  • Tehlikeli uygulamaları engellemek için News Smart App Control (SAC) özelliği.
  • Eski arayüzde birtakım görsel değişiklikler yapıldı. (Ayarlar vs.)
  • Focus oturum entegrasyonu ile focus özelliği güncellendi.
  • Dosya gezgini daha iyi OneDrive entegrasyonuna sahip, ince ayarları güncellendi.
  • Bluetooth cihazlarını kontrol etme seçenekleriyle hızlı ayarlar güncellendi.
  • Yazıcı uygulamaları güncellendi. Artık otomatik tespit ediyor, tasarım modern.
  • Enerji bileşimini azaltmak için geliştirilmiş güç yönetimi ince ayarları.
  • Ayarlar uygulamasından güncellemeleri kaldırma seçeneği.
 
Windows 11'İ 1 ay Insıder olarak Ekim sonundan beride normal sürüde kullanıyorum tabi sıkıntılar yaşadım ama 3 aydır çok güzel bir hata veya bir sıkıntı yok ve güzel işletim sistemi.
Hem yenilikçi hem de sorun çözücü bir işletim sistemi çünkü bana göre sizde değişebilir Windows 10'a göre daha hızlı ve optimize bir işletim sistemi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı