Windows 11 540 Hz Desteği Geldi

Windows çalışıyor sonunda be 540 Hz ile oyun oynayabileceğiz.

1695809430460.png

Windows 11 kısa süre öncesine kadar en fazla 500 Hz tazeleme hızı desteği sunuyordu. Yeni gelen güncellemeyle birlikte artık 540 Hz ve üstü de açılabilecek. Yani artık 540 Hz monitörlerimizde o 40 Hz'ten de faydalanabileceğiz (!).

Not: Sürüm notlarında bulamadım ama bilgi ASUS'tan geldiği için teyitli.
Ah ah. bende 540Hzlik ekranımı 240 diye kullanıyordum (!) Akıllı Microsoft.

@Recep Baltaş

Siz deneyimlemişsinizdir belki diye soruyorum. 360 Hz ile arasındaki farkı hissedebildiniz mi?

Hocam teknik olarak bakarsak. Kare sayısını ne kadar arttırırsanız kare zamanları arasındaki fark da o kadar azalıyor.

Mesela 30 FPS ile 60 arasındaki fark 33 ile 16ms.
Ama 240 ile 540 arasındaki fark 4.2 ile 1.85ms.

Yani FPS arttıkça görebildiğin fark azalıyor.

İnsan gözü yorumlarına kadar varmış olay. İnsanların göz algısı Hz değerine göre belirlemek zor. Sonuçta insan algısı çok farklı çalışıyor. Temelde insanın göz algısı sabit yapıta sahip 18 frame/saniye içeren bir videoyu donma algısı olmadan çözümler. Filmlerin 24/30 FPS olarak temel alınmasının sebeplerinden biride bu hatta. Fakat geniş algıda gözdeki her hücrenin beyne algı iletimi farklı anda gerçekleşeceği için neredeyse sonsuz bir algı kapasitesine sahip olduğunu söylemek mümkün. Tabii ki bunu verimli hissettiğimiz alanlar kişiden kişiye değişmekte. En akışkan hissiyat genel ortalamada her 1 saniyede 7 milisaniyenin hissiyatla tespit edildiği öngörülüyor. Bu sebeple çoğunlukla rekabetçi oyunlarda 1000/7 yani 142 frame/saniye olarak verilmeye çalışılır. 540 Hz çok fazla gibi görünse hissiyat farklılığı 200 Hz değerinden daha açık olarak belli olacaktır. 60-144-240-360-540 Hz değerleri arasındaki geçişlerdeki farkı hissetmenizde Hz değerinin yükselişine görede düşecektir. 540 Hz monitöre alışıldığında 200 Hz bir monitöre geçtiğinizde bile birşeylerin garip geleceğini hissedebilirsiniz. Bu gözün algısının adaptasyonundan kaynaklı.

Windows 11 kısa süre öncesine kadar en fazla 500 Hz tazeleme hızı desteği sunuyordu. Yeni gelen güncellemeyle birlikte artık 540 Hz ve üstü de açılabilecek. Yani artık 540 Hz monitörlerimizde o 40 Hz'ten de faydalanabileceğiz (!).

Not: Sürüm notlarında bulamadım ama bilgi ASUS'tan geldiği için teyitli.

Baltaş abim ISO ne zaman güncellenir?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı