Windows 11 bir dayatmadır

Korsan oyun denedim.
Cemu ile The Legend of Zelda BotW yaklaşık 10 FPS daha iyi oynatıyor.
GoW 2018 yaklaşık 5 FPS daha iyi oynatıyor.
Elden Ring performansı çok kötüdür maalesef,
Marvel's Spider Man performansı çok kötüdür maalesef,
Sekiro, Dark Souls Remastered, Dark Souls II SoftS 10 FPS'e yakın daha iyi oynatıyor ama Dark Souls 3 performansı çok kötüdür.

Sistemim Ryzen 3 3200G, Vega 8 ve 2 x 8 GB 3200 Mhz Ram.
Testlerim sonucu bu. Mesela Windows 10'da Marvel Spider Man düşük ayarlarla ve FSR ile 50 FPS yakın alabiliyorsun ama aynı ayarlarla Linux'ta çok kötü performans alınıyor.

Bir artı HDD'de LoL oynasan bile drop girmiyor, çok güzel.
Witcher 3, civ6, LoL, rdr2 ve CS go'yu denedim hepsinde kısmen daha iyi FPS aldım. Bazısında 5-10 bazısında daha fazla fark var ama önemli olan donanım üreticilerinin tam olarak destek vermediği bir os'te dropsuz bu performansı alabilmek. Ama daha çok gelişmesi lazım çünkü bildiğim kadarıyla proton hariç diğer yollarla (wine vb) oynanan oyunların çoğunda performans sorunları yaşanıyor.
 
Dayatma dediğin şey sürekli yeni bir işletim sistemi çıkarmaksa eğer bunu bu sektördeki bütün firmalar yapıyor zaten. Microsoft üstüne sana Windows 10'u kullanabilmen için ekstra zaman tanıyor. 2025'e kadar kullanabilirsin diyor. NT sürümü dediğin şey ise Windows 10'u bırak Windows Vista'dan bu yana değişmedi. Aslında NT sürümü halen 6.4 ve sırf NT10.0 yazıyor diye Windows 10'da çekirdek güncellendi mi sanıyordunuz. Yani bir şeyi araştırıyorsanız yarım yamalak araştırıp bırakmayın. Son olarak Secure Boot ve TPM'in alt tarafı bir oyunla ne alakası var dediğin şey ise Valorant'ın anti hile yazılımının kernel bazlı çalışmasından kaynaklı. Windows 11'in temel gereksinimlerinde Secure Boot ve TPM olduğu için bu gereksinimleri karşılamadığın zaman Vanguard senin sistemini güvenilmez olarak algılıyor. Demek ki neymiş saçma dediğin şeyin bile mantıklı açıklaması varmış.
 
Yenilik gelmiş, yeniliğe karşısınız. O köşeli pencere devrinde kalmak istiyorsanız kalın Windows 10'da. Bilgisayarınız virüs kapıp çöp olana kadar kullanın.

Aga sen neden bu kadar haşinsin bırak ki sanki babanın işletim sistemini savunuyorsun bunların hepsi ürün ve tercih meselesi biri beğenmeyince ne o öyle çöp olana kadar kullanın demek falan diğer yazılarını da okudum bu konudaki ve konuşman hiç düzgün değil. Daha tartışamıyorsun bile bırak ki Windows 11'i savunasın daha ne diyeyim aga sana ben sakinleş isteyen XP kullanır isteyen 10 isteyen 11 makine onun harcadığı elektrik onun yorum da yap ama bu yeni diye bunu kullanacaksın demekle olmuyor olmaz onu bil. Hadi hayırlı günler iyi geceler.
 
Proton ile artık oyunların çoğu çalışıyor. Sadece NVIDIA bazen sıkıntı yaratabiliyor. Ekran kartınız AMD'yse düşünmeden geçin derim. LoL, Valorant falan oynayamazsınız sadece, onun dışında her şeyi oynarsınız Proton sayesinde, Windows ile aynı performansta.


Niye? Microsoft'un tekelce hareketlerini eleştiremez miyiz?
Hocam;
1) Valorant oynuyorum
2) Ekran kartım Nvidia
O yüzden Linux kullanmam zor...
 
Bu lafların hiçbir faydası yok. Apple daha da tekel olunca ne olacak? Linux'un Windows gibi bir işletim sistemi yerine geçebileceğini, işten anlamayanların kurup Windows kadar rahat kullanabileceğini mi düşünüyorsunuz?

Bu yüzden bu eleştirilerin hiçbir anlamı yok. Linç modasına katılmanın bir anlamı yok. Kime göre dayatma ve neden dayatma?

Örneğin benim düşüncem Windows 10'un en basit olarak görünüş açısından çağın gerisinde kaldığı ve Windows 11'in daha akıcı çalıştığı. Tabii zevkleriniz farklıdır, donanımlarınız farklıdır ve düşüncelerime katılmayabilirsiniz. Ha belki sadece Windows 11'i kötülemeyi bir yetenek sandığınız için kötüleyip duruyorsunuzdur.

Kapitalizm sadece Windows 11'de mi var? Sıkıysa ...'ı bu kadar kötüleyin göreyim, kötülediğiniz an linçlerler sizi. Marka adı vermedim, ülkede markanın kullanıcısından çok fanboyu var ve o kafasızlarla uğraşmak istemiyorum.

Öznel bir konu. İlla dayatma diye düşünen düşünmekte özgür, ister 10'a geçsin ister Linux'a. Windows 11'in özelliklerinden memnun olan da hayatına aynı şekilde devam edebilir. Kimseye bir dayatma yok. Git FreeDos bilgisayar al istediğin işletim sistemini kur. Oyun bahanesiyle illa Windows kullanmalıyım dersen de çok berbat 11 yerine 10 kur.

Milyarlık anlaşmaları dert edecekseniz Windows'tan önce düşünmeniz gerek şeyler var bunu da belirteyim.
 
Ya tamam eski donanim muhabbetlerini anlarim da kernel seviyesine inen antihacki olan bir oyunun bence zaten resmi zorunluluk olan bir donanimin pcde bulunmasini istedigine de kizmazsiniz.

Microsoft kendisi tpmsiz gecmeyi de anlatiyor zaten, isteyen oyle kursun.

Siz 11 sevmiyorsunuz diye kimse sevmiyor degil, bence 11 oturtulmus 10, yillardir Linux ve Maclerde olan ozellikler anca anca geliyor.

Bosta 4gb kullanan bir sisteme de dusuk sistemde 11 calismiyor diye sikayet etmek de bi trajik.

10 destegi hala devam ediyor.

Islemci gereksinimin kesin bir nesille olmasi disi bence bir sacmalik yok.
 
Windows 11, Windows 10'un üzerine hiçbir şey koymamıştır. NT sürümleri bile aynıdır. Windows 11'in piyasaya sürülmesinin tek sebebi, TPM gibi uyduruk şeyleri zorunluluk kılarak eski donanıma sahip bilgisayarların çöp olmasını sağlamaktır. Kim bilir Windows 11 yayınlanmadan önce donanım üreticisi firmalarla kaç milyar dolarlık anlaşmalar döndü de ondan sonra yayınlandı bu sistem. NT sürümlerinin aynı olması demek, 10'da çalışan uygulamanın 11'de de çalışması demek. Ancak Valorant oynayan arkadaşlarımdan öğrendiğime göre, Secure Boot ve TPM olmadan Windows 11'de Valorant açamıyormuşsunuz. Secure Boot ve TPM'in, alt tarafı bir oyunla ne alakası ola ki de NT sürümü bile aynı olan bir sistemde çalışmayacak? Acaba yine kaç milyar dolarlık anlaşmalar var arkada :) sizin bu konudaki duruşunuz nedir?
Bu düşünce tarzı ile bakarsak sadece Windows değil bütün işletim sistemleri dayatmadır. W11, W10'dan çok daha iyi bir işletim sistemi. Secure Boot ve TPM gibi "uyduruk şeyler" 5-6 senelik anakartlarda bile mevcut olan güvenlik sistemleri. Bunlar bilgisayarının eskidiğini, güvenlik altyapısının çağ dışı kaldığını anlamayan cahil bilgisayar kullanıcısına verilen mesajlardır, artık değiştir tehlike altındasın demektedir. Bunların bir oyunla ne alakası olduğunu internetten araştırabilirsin. NT sürümleriyle ilgili olaral bir örnek: Steamde yüzlerce oyun aynı sürüm numarasına sahip, bu hepsi aynı oyun mu demek oluyor? Biraz akıl kullanmak lazım. Dayatmalara tepkili isen git kendi işletim sistemini yap.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı