Windows 11 ile işletim sistemi yapılabilir mi?

MadenSuyuTR

Hectopat
Yer
Denizli
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
/ Excalibur G770 / 8 GB RAM / 4GB VRAM GTX1650 / 500GB M.2 SDD / İ5-12450H 2.50GHZ / Windows 11 Home /
Merhaba. Evde yapacak bir şey yok bu yüzden metin tabanlı bir işletim sistemi yapmak istiyorum ancak bunu Windows'ta yapabilir miyim çünkü gördüğüm bir videoda windowsda dualboot yaparak Ubuntu'ya geçiyordu. Sizce Windows ile metin tabanlı işletim sistemi yapılır mı?

Merhaba. Evde yapacak bir şey yok bu yüzden metin tabanlı bir işletim sistemi yapmak istiyorum ancak bunu Windows'ta yapabilir miyim çünkü gördüğüm bir videoda windowsda dualboot yaparak Ubuntu'ya geçiyordu. Sizce Windows ile metin tabanlı işletim sistemi yapılır mı?
Başka nasıl yapacaksın ki? Bir işletim sistemi yapmak kolay değil. Kendi kernelinizi yazmanız lazım. Bunun hakkında bir sürü içerik var. YouTube'deki bu videoyu izleyebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eğer kolay olsaydı çoğu çıkartılan işletim sistemi Linux tabanlı olmazdı. Ubuntu da Linux tabanlı.

Başka nasıl yapacaksın ki? Bir işletim sistemi yapmak kolay değil. Kendi kernelinizi yazmanız lazım. Bunun hakkında bir sürü içerik var. YouTube'deki bu videoyu izleyebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eğer kolay olsaydı çoğu çıkartılan işletim sistemi Linux tabanlı olmazdı. Ubuntu da Linux tabanlı.

Arkadaşın yaptığı bir işletim sistemi sayılamaz.

işletim sistemi sevdanız nereden geliyor acaba? Sandığınız gibi bir şey değil. Assembly dilini dibine kadar öğren. Basit malloc fonksiyonu yazmak için bile bir ton bilgiye sahip olman gerekiyor. Memory salla, ekrana text yazdırabilmek için yine bir ton graphics - display artık ne dersen onu tanımlıcaksın.
Text öyle havada tutulmayacak, memory, filesystem gibi temel işlemleri tanımlıcaksın. Kullanıcıdan input alıyorsan, keyboard tanımlıcaksın. Gelen veriyi alacaksın. Text tabanlı dediğinden multithread falan gerek yok. Olsa bir ton işlemde orada olacak. Donanımla içiçe olacaksın interrupt interface yazman lazım.

Sayar gider bu. Hiç gerek yok böyle şeylere. Donanım ve yazılım ile ilgileniyorsan; gömülü sistemlere (embedded systems) bakabilirsin. Orada çok daha iyi şeyler öğrenirsin. Alırsın bir tane single board kart. Yazdığım yazılımı buna yüklersin. Takılırsın kafana göre. Küçük lcd ekran takarsın. Display olarak kullanırsın.

Benim yapmak istediğim sadece metin tabanlı bir şey.

Yapmak istediğin şey işletim sistemi olarak geçmiyor. Program aslında o. C, C++, Rust gibi diller kullanarak os agnostic uygulamalar yapabilirsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı