Windows 11 MSR ve UEFI bölümünü silme sonrası disk görünmüyor

Bilgisizci

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba bilgisayarımda Dual boot şekilde Arch Linux'un birkaç dağıtımını deniyordum. En son dağıtım denememde laptopum pildeyken açılmamaya başladı yani pildeyken bilgisayar açılmıyor ama şarjı çıkarsam çalışmaya devam ediyordu dün akşam da bu durumu çözmeye karar verdim ve ikinci diskimi formatlamaya çalıştım(Linux ikinci diskte yüklü) 1 GB'lık UEFI bölümünü disk yönetiminden silemeyince Minitool Partition Wizard'ı yükledim ve orada Windows diskimde 16MB'lık bir bölüm gördüm ve belli zeka geriliklerinden dolayı sildim 😀 ve tabii sonrasında mavi ekran almaya başladım. Sonraki araştırmalarım sonucu bu bölümün MSR denen bir bölüm olduğunu öğrendim. Windows kurulum USB'sinden başlattığımda başlangıç onarımı tabii ki de hiçbir işe yaramadı komuta satırına girdiğimde ise diskpartta iki diskimde gözükmüyordu. Nasıl çözerim derken UEFI bölümünü de GPT'nin tavsiyesiyle Ubuntu live CD ile sildim 😀kurulumda laptopun Intel RST driverını yükleyince komut satırında disklerim gözükmeye başladı ancak kurulumu kapatınca siliniyordu normal olarak. Kurulumda komut satırından driverı ana diskime drvload ile yüklemeye çalışırken bir hata verdi GPT'ye sorduğumda sistemin driverı kabul etmediğini falan söylüyordu. Eski ve yeni birkaç sürümünü denedim ancak yüklenmedi. BIOS'ta VMD denen bir ayar varmış GPT abim onu kapatmamı söylüyordu. Laptopumda BIOS'ta birçok ayar kısıtlı. FN+Tab+güç tuşuna basıp açınca ve BIOS'a girince kısıtlamalar kalkıyor ama hep kalkmış şekilde durmuyor. Ayarı kapadım işte ancak hiçbir şey değişmedi. Bilgisayarı tekrar açtığımda ve BIOS'a girdiğimde ise VMD ayarı gene açık duruyordu. Ben VMD'yi hiç kapayabildiğimi düşünmüyorum. Onarmak için başka ne yapabilirim bilmiyorum yardımınıza muhtacım.

Laptop ve driverları:

Windows yüklü SSD: Exceria Pro 1TB

Son düzenleme:
Bu disk bölümleriyle bilmeden oynamak sıkıntılı bir iş. MSR her zaman gerekli olmadığı için sorun olmayabiliyor ama UEFI'yi silmen bombaymış. UEFI bootloader'ı bulunduran bölüm. Yani sistemin boot olabilmesi için o bölüm şart. Bir Windows bootable imajı ile UEFI bölümünü geri yazman mümkün ama kesin çözer diyemiyorum. Nasıl yapıldığını internette arayabilirsin.

Bu disk bölümleriyle bilmeden oynamak sıkıntılı bir iş. MSR her zaman gerekli olmadığı için sorun olmayabiliyor ama UEFI'yi silmen bombaymış. UEFI Bootloader'ı bulunduran bölüm. Yani sistemin boot olabilmesi için o bölüm şart. Bir Windows bootable imajı ile UEFI bölümünü geri yazman mümkün ama kesin çözer diyemiyorum. Nasıl yapıldığını internette arayabilirsin.

Hocam asıl sorun zaten disklerin gözükmemesi UEFI varkende aynı mavi ekranı alıyordum ve neden böyle olduğuna dair internette bir şeyde bulamadım. Mavi ekrandan sonra UEFI'ı sildim zaten.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı