Bununda öncesi var. 2019 yılında Microsoft, Google'ın ChromeOS işletim sistemine karşı Windows Core OS işletim sisteminin geliştirmeye başladı. Windows Core OS ve Windows 10X aynı anda geliştiriliyordu. Derken, Windows 10X'in yolu açık olduğu için Microsoft, Windows Core OS işletim sisteminin özelliklerini Windows 10X'e ekledi ve Windows 10X'i 2021 yılının ilk çeyreğine kadar geliştirmeye başladı. 2021 yılında önce süresi ertelendi daha sonra ise iptal edildi.
Daha sonra Microsoft, "Windows'u gençleştirmek" ile ilgili bir iş ilanı yayınladı. Bu ilanın amacı, çıkışından bu yana neredeyse 6 yıl geçmiş olan Windows 10 işletim sistemini yenilemekti. Sürüm 21H2 ve Sun Valley kod adı ile birlikte çıkacağı söylentileri vardı. Windows 10 sürüm 21h2, Windows Insider programı dev kanalında geliştirilmeye başlandı. Aradan belli bir zaman sonra bir Microsoft destek sayfasında Sun Valley güncellemesinin, Windows 10'dan bağımsız olabileceğini gösteren bir detay çıktı (sayfada yazılan: Windows 10 ve Windows Sun Valley).
Microsoft, Haziran 2021 yılında bir etkinlik yapacağını ve bu etkinlikte Windows 10 sürüm 21h2'ue gelecek özellikleri tanıtacağını duyurdu. Bazı kaynaklar, Microsoft'un aksine Microsoft'un Windows 10 21h2'nin özelliklerini tanıtması yerine yeni işletim sistemini tanıtacağını sızdırdı ve ardından 21996.1 canary yapısı internet ortamına sızdırıldı. Haziran 2021'de Build 2021 konferansını gerçekleştirdi. Konferansta iste yeni işletim sistemi tanıtıldı. Yeni işletim sistemi daha önce iptal edilen Windows Core OS ve Windows 10X özelliklerini ve arayüzünü andırmasıyla birlikte Windows 11 imzalı olarak resmi geliştirme yapısı 22000,51 olarak Windows Insider programı dev kanalında yerini aldı ve uzun süre burada kaldı. (Windows 11'in Windows Insider programında yerini alması, Windows 10 Insider Preview 21390.2025 derlemesinden sonra Windows 10 UI derlemeleri için dev kanalını devre dışı bırakır. Yani ıs 21390.2025, Windows 10 UI barındıran son yapıdır.) 22000.100 yapısı gelince RTM sürüm, beta kanalına geçti ve burada geliştirilmeye başlandı. Windows 11, 22000.168 yapısı ile birlikte releasepreview kanalına, daha sonra 22000.194 yapı numarası ile birlikte 5 Ekim 2021 tarihinde RTM sürüm olarak genel kullanıma dağıtıldı.