Windows 11 Sızdı! İşte İlk Görüntüler

@Recep Baltaş peki tanıtım yapıldıktan sonra ne zaman çıkar sence? Merağım Linux çekirdeği kullanılmış mı diye bakmak, çünkü Linux çekirdeği ise bayağı işlevsel ve rahat olacaktır.
Neyi işlevsel ve rahat olacak Allah aşkına NT çekirdeğini atarlarsa hangi uygulamaları kullanabileceksin sen?
 
meme.jpg
 
İSO nerede hocam? Bir de bu çok da yeni değil gibi. Ben de denemek istiyorum. Yakında Windows 10 kullananlara Windows 11 önermenin zamanı gelecek. :D
 
Hocam şunu anlayın artık NT çekirdeği kötü bir çekirdek değildir iyi bir çekirdektir. Aynı zamanda sürekli güncelleme alan bir çekirdektir.

Biraz geç cevap veriyorum. Umarım @PossibleTurco hocamın dediklerini anlarsınız.
"NT çekirdeği iyi bir çekirdek falan değil. Kendinizi kandırmayın. İyi bir çekirdek olsa mavi ekran hatalarının büyük bölümü onun yüzünden kaynaklanmazdı. NT çekirdeği 90'lı yıllarda iyi bir çekirdekti. O zamanlar piyasada ki kurumsal OS boşluğunu önceden gören Microsoft, 1980'lerin sonundan itibaren geliştirdiği Windows NT 3.1'i piyasaya sürmüştü. Bu sürüm taş gibiydi. İş yerlerinde epey tutuldu. Rakibi Macintosh System Software'ın yanında daha kullanışlı ve çökmeyen bir sistemdi. MS-DOS adlı rezaletten de kat kat daha iyiydi. Sonra NT 4.0 çıktı. Microsoft böylece kurumsalda ki pozisyonunu daha da sağlamlaştırdı.

Ama gelgelelim NT 5.0'a. NT 5.0 normalde 1997'de çıkacaktı. NT 4.0'dan hemen 1 yıl sonra Microsoft küçük bir güncelleme çekecekti NT çekirdeğine. Ama ne var ki proje gecikti. Çünkü Microsoft, MS-DOS çekirdeğini Windows 98 ile bitirip, Windows NT çekirdeğini ev kullanıcılarına da getirecekti. Proje gecikti de gecikti. Bu süre de Windows 98'e son MS-DOS tabanlı sürüm diyen Microsoft gitti önce 98 SE sonra da ME'yi çıkarttı. 1997'de çıkacak sürüm 1999'da çıktı. Windows NT 5.0, Windows 2000 olarak piyasaya sürüldü. Ama bu sürüm NT 4.0'dan daha ağırdı ve hantaldı. NT 4.0'ın o taş gibi yapısı ve kararlılığı yoktu bu sürümde. Üstelik ev kullanıcıları içinde çıkmadı. Kurumsal da Windows 2000 pek beğenilmedi. Kötü değildi ama NT 4.0'ın yanında sönük kalıyordu. Tek iyi yanı DirectX'i MS-DOS'tan NT'ye taşımasıydı.

Sonra XP çıktı. Hani o birçok kişinin internette efsane geyiğini yaptığı sürüm. Windows XP o kadar rezaletti ki başlarda, daha kurmadan çöküyordu. O efsane olarak anılan sürüm ilk çıktığında her tarafı hata kaynayan ve Windows 98'den bile daha hantal olan bir sürümdü. Dönemin en sağlam makinesinde bile sorun çıkartıyordu. SP1 çıktı hemen 1 yıl sonra ama o bile kurtarmadı. Halen daha berbat bir sürümdü. Bunun sebebi de NT 5.0'ın XP ile gelen özellikleri düzgün şekilde çalıştıramamasıydı. Ancak SP2 ile bu sorunlar çözüldü. Bir çekirdek yüzünden kendini 3 sene toparlayamadı Windows XP.

Sonra bir de Longhorn faciası var. Onu kısaca yazacağım. Windows XP'ye küçük bir güncelleme olarak çıkacakken büyüyüp, NT 5.0 rezaleti yüzünden çöp olmuş bir Windows sürümüdür. Bugün bile halen daha Windows 10'da olmayan tonlarca özellik vardı. Büyük bir projeydi. O zamanlar çok heyecanlanmıştık Longhorn için. Ama ömrü kısa sürdü. Gidip bu kadar özelliği XP çekirdeğine emanet edince haliyle cortladı proje. Yine NT, yine facia.

Sonra Vista'ya gelelim. Yani Windows 10'un makyajsız haline. Server 2003'ün NT 4.0 kadar kararlı NT 5.2 çekirdeği üzerine geliştirilmiştir. Rezalet XP çekirdeğinde olan gereksiz kod satırları NT 5.2'de yoktu. Ve çok kararlıydı. Server 2003 yüklü bir sistemin çökmesi çok zordu. Bunu bilerek NT 6.0'ı doğurdular onun üzerinden. Ama yine hatalar peşini bırakmıyor MS'in. Bu sefer de proje acele acele hemen 2007'ye yetiştirelim diye geliştirildiği için NT 6.0 hatalarla çıktı. Vista SP1 ve SP2 ile bu hatalar çözülse de bir kısmı devam ediyordu. NT 6.1 ile onları da çözdüler. O zamanlar Windows 7 ile gelen NT 6.1'in hakkını yemeyelim, çok sağlam bir çekirdekti. Windows XP'de zart zort çöken sistem Windows 7 ile 5 yıl boyunca format atılmadan kullanılmıştı bizim. Ama yine ne zaman Microsoft saçma sapan kodlar eklemeye başladı o zaman berbatlaştı çekirdek yine.

Windows 8 ile birçok yenilik geldi ve NT 6.2'ye güncellendi sürüm numarası. Windows 8'de de saçma sapan donanım hataları çıktı. Hepsi de NT kaynaklıydı. Windows 7'de Vista sürücüsü sorun çıkartmıyorken, Windows 8'de birçok Windows 7 sürücüsü sorun çıkartmaya başladı. Yine de NT halen daha iyiydi. Sonra Windows 8.1 ve 10 geldi. Birisi NT 6.3 birisi ise NT 6.4. Windows 10'un şu an sürüm numarası 10.0 değil 6.4'dür. 10.0 pazarlama ismidir. Bu çekirdek 2016 yılına kadar iyi durumdaydı. Yani o kadar eskimemişti. Ama şimdi 2021 yılına geldik. Tam 14 yıldır NT 6.0 modifiye edilip duruyor. Bu aynı eski ve çürük binaya kaçak kat çıkmak gibi. Bu bina bir gün çökecek eninde sonunda. NT 6.0 kabul edin vasat bir çekirdek. Savunulacak hiçbir yanı yok. Windows 10 sonrası suyu çıktı. 14 yıllık bir çekirdek ve son güncellemesini 6 yıl önce aldı. 6 yıldır NT'ye güncelleme getirmiyorlar. Öyle ufak tefek modifiye dışında hiçbir değişiklik olmadı NT 6.4'de. Linux ve Darwin çekirdeği şu an her türlü üstün NT'den. Donanımla yazılımın uyumu, donanımın idare edilmesi ve dosya sistemi konusunda NT'den çok ötedeler. NT'nin o dosya sistemi NTFS en son güncellemesini XP zamanında aldı. Düşün bak XP zamanında aldı. XP zamanından beridir NTFS'e TRIM getirmekten başka bir icraatleri de olmadı. Günümüz için yetersiz bir dosya sistemi ve çekirdeği savunacak halimiz yok. Anlayan anlar."
@PossibleTurco
 

Yeni konular

Geri
Yukarı